Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το phubbing.
-Γιατί δεν πρέπει να ασχολείσαι με το κινητό σου και να αγνοείς τους γύρω σου.


Μπορεί να μην ξέρεις την ετυμολογία της λέξης “phubbing,” αλλά πολλές φορές το κάνεις κι εσύ. Το phubbing είναι ο συνδυασμός των λέξεων phone και snub που σημαίνει αγνοώ. Phubbing είναι όταν αγνοείς έναν δικό σου άνθρωπο για να ασχοληθείς με το κινητό σου. Μπορεί για παράδειγμα να βρίσκεσαι για καφέ με τον σύντροφό σου ή στη μέση ενός γεύματος με φίλους και να μην τους δίνεις σημασία γιατί ασχολείσαι με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο κινητό σου.

Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει πως το “phubbing” δεν είναι απλά αγενές, αλλά πως ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα άτομα που το υφίστανται.

Τι έδειξε η έρευνα

Ερευνητές του Baylor University’s Hankamer School of Business μελέτησαν δεδομένα από 330 συμμετέχοντες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που τα αγνοούν οι φίλοι που ασχολούνται με το κινητό τους, αποζητούν την προσοχή, νιώθουν απομονωμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι, πράγμα που τους κάνει να περνούν ακόμα περισσότερη ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Όπως εξηγούν οι επικεφαλής της έρευνας Meredith David και James A. Roberts, τα άτομα αυτά νιώθουν έντονη ανασφάλεια και αντί να προσπαθούν να έρθουν σε πραγματική επαφή με τους γύρω τους, στρέφονται στα social media και τους εικονικούς φίλους για να νιώσουν λιγότερο απομονωμένοι.

“Όταν αγνοείς ένα άτομο για να ασχοληθείς με το κινητό σου, το κάνεις να αισθάνεται κοινωνικά αποκλεισμένο και του δημιουργείς μία έντονη ανάγκη να τραβήξει την προσοχή. Έτσι, αντί να αναζητά την προσωπική επαφή για να έχει την αίσθηση ότι ανήκει κάπου, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως το άτομο αυτό στρέφεται στα social media για να νιώσει ότι ανήκει κάπου” υποστηρίζει η David.

Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η διαρκής ενασχόληση με το κινητό μας, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τους γύρω μας. Παλαιότερη έρευνα σε επικεφαλής εταιριών, έδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες ασχολούνταν με το κινητό τους αγνοώντας τους υπαλλήλους τους αυτό επιδρούσε αρνητικά στην αποδοτικότητα των εργαζομένων.

Το πιθανότερο είναι ότι κάποιες φορές ασχολείσαι κι εσύ με το κινητό σου παραπάνω από όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα να αγνοείς τους γύρω σου. Αν κάνεις όμως μία μικρή προσπάθεια να το απομακρύνεις από κοντά σου κάθε φορά που βρίσκεσαι με άτομα που σε ενδιαφέρει να επικοινωνήσεις ουσιαστικά, θα διαπιστώσεις ότι θα είναι πολύ πιο εύκολο να είσαι “παρών” και να έχεις ποιοτική επαφή μαζί τους. 

 

Διάβασε ακόμα:

3 Μέρη Που Πρέπει Να Απαγορεύσεις Τη Χρήση Των Ηλεκτρονικών Συσκευών

Έρευνα: Η Συνεχής Χρήση Του Κινητού Επηρεάζει Την Απόδοση Του Συντρόφου Σου