Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι τα 3 στάδια της κυτταρίτιδας.
-Ποιοι εξωτερικοί παράγοντες την πυροδοτούν.


Ίσως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα στις γυναίκειες συζητήσεις όλων των ηλικιών είναι η κυτταρίτιδα. Τα ερωτήματα αμέτρητα, οι μύθοι και οι αλήθειες έχουν πλέον μπερδέψει πολλούς και ο φόβος του καλοκαιριού παίρνει σάρκα και οστά για τις περισσότερες γυναίκες “η εμφάνιση φλοιού πορτοκαλιού” στην περιοχή των γλουτών και των μηρών. 

Τα αίτια και η ένταση εμφάνισής της ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται και στα δύο φύλα όχι όμως με την ίδια συχνότητα καθώς πάνω από το 80% των γυναικών φαίνεται πως έχει την τάση να εμφανίσει κυτταρίτιδα σε κάποια φάση της ζωής του. Πιο αναλυτικά η εμφάνισή της σχετίζεται άμεσα με τη συσσώρευση τοπικού λίπους κάτω από το δέρμα είτε με την μορφή υπερπλασίας, δηλαδή αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων, ή την μορφή υπερτροφίας, δηλαδή αύξηση του όγκου των λιποκυττάρων. Αυτό το λίπος πιέζει τον συνδετικό ιστό που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και έτσι το δέρμα αποκτά μικρές λακκούβες τη γνωστή σε όλους κυτταρίτιδα. Συγχρόνως, τα αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία συμπιέζονται με αποτέλεσμα την ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών και την ελλιπή λεμφική παροχέτευση των τοξικών και άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού η οποία οδηγήσει σε κακή αιμάτωση της περιοχής. 

Τα 3 στάδια της κυτταρίτιδας

Στάδιο 1: όχι έντονα αλλά ορατά μικρά βαθουλώματα στις περιοχές με συσσωρευμένο λίπος 

Στάδιο 2: αρκετά έντονα ορατά μικρά βαθουλώματα στις περιοχές με συσσωρευμένο λίπος 

Στάδιο 3: εντονότερο θέμα που εντοπίζεται σε όλο τον μηρό και συνοδεύεται από ευρυαγγείες, οιδήματα, αίσθημα βάρους και πίεσης, κιρσούς και κνησμό λόγω της προχωρημένης κακής αιμάτωσης. 

Εξωτερικοί παράγοντες που πυροδοτούν την κυτταρίτιδα

1.Απότομη αυξομείωση βάρους. 

2.Δίαιτες-εξπρές και αυστηρές. 

3.Διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες όπως ζάχαρη. 

4.Συχνή κατανάλωση τροφίμων με κενές θερμίδες. 

5.Έλλειψη άσκησης και υιοθέτηση συνηθειών καθιστικού τρόπου ζωής. 

6.Μειωμένη κατανάλωση υγρών και νερού. 

7.Κατακράτηση υγρών. 

8.Λήψη φαρμάκων (π.χ αντισυλληπτικά) 

Ποιες τροφές την καταπολεμούν

Φρούτα και Λαχανικά: τροφή πλούσια σε βιταμίνες μέταλλα, νερό και φυτικές ίνες

Νερό: κατανάλωσε γύρω στα 2 λίτρα και παραπάνω νερό μέσα στην ημέρα και θα δεις διαφορά σε λίγες μόνο εβδομάδες. 

Αυγά: πλούσια σε λεκιθίνη, βιταμίνη D και πρωτεΐνη, διατηρούν το δέρμα σφριγηλό. Οι κρόκοι των αυγών περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. 

Ξηροί καρποί: είναι πλήρης τροφή, περιέχουν πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και είναι καλή πηγή καλών λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδία. Η βιταμίνη Ε βοηθά στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Προσοχή στην ποσότητα που θα καταναλώσεις, μια χούφτα αρκεί μέσα στην ημέρα. 

Άλλες τροφές που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα: λιναρόσπορος, σπαράγγια, χυμός ντομάτας, πράσινο τσάι, cranberries, σολομός, μάραθος, δημητριακά ολικής άλεσης, αβοκάντο, εσπεριδοειδή.

Γυμναστική και άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης 

Η κίνηση αποτελεί ζωτικό σύμμαχο στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας. Ένα πρόγραμμα με τακτική άσκηση θα βοηθήσει στην μείωση εμφάνισης της κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα προκαλείται από το λίπος που συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Θα πρέπει λοιπόν να κάψεις το λίπος για να απαλλαγείς σε μεγάλο βαθμό από αυτό. Μπορείς να δοκιμάσεις να περπατήσεις περισσότερο, να τρέξεις, αλλά και να γυμναστείς με την καθοδήγηση ενός γυμναστή. 

Επιπλέον προϊόντα και υπηρεσίες κατά της κυτταρίτιδας όπως κρέμες, συνεδρίες με ειδικά μηχανήματα κατά του τοπικού λίπους και τοπικό μασάζ φαίνεται πως μπορεί να βοηθούν στην μείωση ύπαρξης και εμφάνισης κυτταρίτιδας. 

Η κίνηση αποτελεί ζωτικό σύμμαχο στη μάχη κατά της κυτταρίτιδας.

Μην ξεχνάς

Μείωσε την κατανάλωση ζάχαρης μέσα την ημέρα, διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες τροφίμων για τυχόν κρυμμένη ζάχαρη και προσπάθησε να αντικαταστήσεις ένα μεγάλο ποσοστό επεξεργασμένων υδατανθράκων που συναντάς στη διατροφή σου όπως το άσπρο ψωμί, μπισκότα και λευκά ζυμαρικά, με προϊόντα ολικής αλέσεως. Επίσης απόφυγε την προσθήκη ζάχαρης στον καφέ ή στα γλυκά σου και αντικατάστησέ την με ένα φυτικό γλυκαντικό.

Διάβασε ακόμα: 

Τα 9 Θρεπτικά Συστατικά Που Ωφελούν Την Όραση Σου

Οι 2 Ερωτήσεις Που Θα Σε Βοηθήσουν Να Αποφύγεις Τις Διατροφικές Παγίδες

Author(s)

  • Θαλής Παναγιώτου

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.