Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιο είναι το μυστικό της σόγιας.
– Πότε πρέπει να σταματήσεις τη νηστεία.


Ενώ αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, σταδιακά οι παραλλαγές της νηστείας άρχισαν να αυξάνονται.

Έτσι, ενώ στην αρχική της μορφή ακολουθούνταν ως επί τω πλείστον μόνο στα μοναστήρια σε συνδυασμό με διαλογισμό και προσευχή, με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να «απλοποιείται» και κάποιος μπορούσε να πει ότι νηστεύει ακόμα κι αν δεν απείχε απ’ όλες τις τροφές, αλλά μοναχά από κάποιες συγκεκριμένες.

Το γεγονός αυτό, σιγά σιγά οδήγησε στον διαχωρισμό των τροφών σε νηστίσιμες και αρτύσιμες.

Κάποιες από τις βασικότερες νηστίσιμες τροφές θεωρούνται τα λαχανικά και τα φρούτα, το ψωμί, οι ξηροί καρποί, οι ελιές. Αρτύσιμες, από την άλλη, θεωρούνται οι τροφές εκείνες που παρασκευάζουμε χρησιμοποιώντας βούτυρο ή λάδι, καρυκεύματα και κρασί.

Σαρακοστιανά: Μια πηγή βιταμινών!

Αλήθεια τι έχουν να προσφέρουν στον οργανισμό μας τα νηστίσιμα φαγητά; Επιτρέπεται να καταναλώνονται άφοβα απ’ όλους ή μήπως υπάρχει κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξουμε;

Για να απαντήσουμε στις παραπάνω ερωτήσεις, δε μένει παρά να βάλουμε στο «μικροσκόπιο» κάποια από αυτά:

Η λαγάνα

Πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, βιταμίνες Β και Ε, αλλά και φυτικές ίνες, η λαγάνα αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες σαρακοστιανές λιχουδιές, παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Τα όσπρια

Ουσιαστικά, αντικαθιστούν το κρέας και μας δίνουν έξτρα δόσεις πρωτεΐνης όταν συνδυάζονται σωστά π.χ. φακές με ρύζι κ.ο.κ.

Τα θαλασσινά

Είναι μικροσκοπικά κι όμως μέσα τους χωράει πλήθος βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Είναι πλούσια σε σελήνιο και ω3 λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά τόσο για το μυαλό, όσο και για την καρδιά μας.

Τα λαχανικά

Κακά τα ψέματα, όταν νηστεύουμε τα τιμούμε δεόντως κι εκείνα μας προσφέρουν απλόχερα όλες τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες τους οι οποίες «πολεμούν» με σθένος την κακή χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και τις υψηλές τιμές του σακχάρου, ενώ συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού μας συστήματος.

Ο χαλβάς

Πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και σε ασβέστιο, φώσφορο, σελήνιο, βιταμίνη Ε και μαγνήσιο, ο χαλβάς, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της… σαρακοστιανής διατροφής μας. Βασική προϋπόθεση για να πάρουμε όλα τα καλά του; Να τον καταναλώνουμε με μέτρο!

Το ελαιόλαδο

Αγνό, παρθένο και πολύτιμο για την υγεία μας. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα σαρακοστιανά και εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε πιάτο. Πλούσιο σε πολυφαινόλες προσφέρει αναρίθμητα οφέλη στην υγεία μας, αρκεί κι εδώ να μην το παρακάνουμε όσον αφορά την ποσότητα που καταναλώνουμε σε ημερήσια βάση.

Σόγια

Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και για πολλούς θεωρείται ένα αξιόλογο υποκατάστατο του κρέατος. Μπορεί να «καλύψει» το διατροφικό κενό όσον αφορά στο κρέας, αλλά και τα γαλακτοκομικά αφού, στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε γάλα ή τυρί σόγιας. Τέλος, αν την προτιμήσουμε, καλό θα ήταν να στραφούμε στα βιολογικά προϊόντα «κλείνοντας την πόρτα» στις γενετικά τροποποιημένες εκδοχές της.

Αποφασίσες να νηστέψεις; Κάν’ το σωστά!

Όχι, νηστεία δεν είναι να πέφτουμε με τα μούτρα στο ψωμί και να τρώμε 5 κιλά χαλβά για να χορτάσουμε. Η νηστεία έχει ένα βαθύτερο νόημα το οποίο δεν έχει να κάνει με τη διατροφή, αλλά με τα πιστεύω μας.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, αν θέλεις να νηστέψεις σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας καλό είναι συμβουλευτείς τον γιατρό σου προτού ξεκινήσεις. Εκείνος, είναι ο πλέον αρμόδιος για να σε καθοδηγήσει σωστά.

Συμβουλές για όσους νηστεύουν

Αν κατά τη διάρκεια της νηστείας νιώσεις αδιαθεσία τότε, καλό θα ήταν να «ακούσεις» το σώμα σου και να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα.

Αν αποφασίσεις να νηστέψεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα πρέπει να νηστέψουν και όσοι βρίσκονται γύρω σου. Αυτή, είναι μία προσωπική απόφαση και δεν θα πρέπει να επιβάλλεται σε κανέναν και ειδικά στα παιδιά. Την ακολουθεί μονάχα όποιος θέλει.

Έμεινες πιστός καθ’ όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής ή της Μεγάλης Εβδομάδας; Τότε, πρόσεξε να μην βουτήξεις στο φαγητό την Κυριακή του Πάσχα…

Προετοίμασε το στομάχι σου το Μεγάλο Σάββατο τρώγοντας ένα πιάτο μαγειρίτσα (ή κάποια άλλη σούπα) και την επόμενη μέρα μην αφήσεις τα πασχαλινά εδέσματα να σε παρασύρουν σε υπερβολές τις οποίες μπορεί να μην αντέξει το στομάχι σου.

Η νηστεία κάνει καλό στην υγεία!

Σε αυτό το συμπέρασμα είχαν καταλήξει Αμερικανοί επιστήμονες ύστερα από έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια.

Τα αποτελέσματα είχαν δημοσιευτεί στους New York Times και σύμφωνα με αυτά όσοι νηστεύουν τακτικά έχουν 58% μικρότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιακά προβλήματα από εκείνους που δεν νηστεύουν.

Βέβαια, το ερώτημα όσον αφορά ποιο είδος νηστείας είναι ευεργετικό για την καρδιά, αλλά και πόσο διάστημα θα πρέπει κανείς να νηστεύει παραμένει αδιευκρίνιστο.

Οι ειδικοί, πάντως, μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να σπρώχνουμε τον εαυτό μας στα όριά του, αλλά να αφουγκραζόμαστε όσα έχει να μας πει και να αποκωδικοποιούμε τα σημάδια που μας στέλνει.

Αρχική δημοσίευση στο www.logodiatrofis.gr

Διάβασε ακόμα:

Κοφτερό Μυαλό Σε 3 Βήματα

Ανοσοποιητικό Στο Ζενίθ; Οι 10 Τροφές Που Πρέπει Να Βάλεις Στο Πιάτο Σου

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.