Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Εάν το πρωινό συμβάλλει σε μία πιο υγιεινή διατροφή.
– Τι σχέση έχει το πρωινό με την όρεξή σου την υπόλοιπη ημέρα.


Όπως περίφημα το έθεσε στη δεκαετία του 1960 η διατροφολόγος Adelle Davis: «φάε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν άπορος».

Το πρωινό συχνά περιγράφεται ως το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας γιατί σου παρέχει ενέργεια (δηλαδή θερμίδες) και βοηθά στην σωστή θρέψη του οργανισμού, ώστε να ανταπεξέλθεις αποτελεσματικά στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις, το πρωινό σου πρέπει να αποτελεί το 15-25% της ημερήσιας πρόσληψης σε ενέργεια (300-350 θερμίδες για τις γυναίκες και 375-625 για τους άνδρες). Εντούτοις, μεγάλης κλίμακας έρευνες δείχνουν ότι 17-25% των ενηλίκων και 36% των εφήβων στην Βόρεια Αμερική παραλείπουν αυτό το πιθανολογούμενο «σημαντικότερο» γεύμα.

Από την άλλη, ιδιαίτεροι προβληματισμοί έχουν εκφραστεί από ανασκοπήσεις μελετών στο Αμερικανικό περιοδικό της Κλινικής Διατροφής για μεροληπτικούς ισχυρισμούς όσον αφορά το πρωινό και την υγεία. Τι ισχύει τελικά για το πρωινό; Ας δούμε τι απαντήσεις μπορούμε να δώσουμε στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα γύρω από το πρωινό.

Αν τρως πρωινό έχεις και πιο υγιεινές συνήθειες;

Είναι γεγονός ότι έχεις πιο αυξημένες πιθανότητες να είσαι πιο υγιής αν η διατροφή σου στην καθημερινότητα σου περιλαμβάνει πρωινό. Είναι λιγότερο πιθανό να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος και έχεις μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων χρόνιων παθήσεων. Φυσικά ένα πρωινό υψηλό σε λιπαρά αυξάνει το κίνδυνο για αρτηριοσκλήρωση. Οπότε ρόλο παίζει και η ποιότητα του πρωινού που θα επιλέξεις να καταναλώσεις.

Όπως τουλάχιστον φαίνεται, οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό προφανώς ακολουθούν γενικά μία υγιεινή διατροφή, για παράδειγμα, πλούσια σε φυτικές ίνες και μικρό-θρεπτικά συστατικά. Επομένως, οι υγιείς συνήθειές τους πιθανόν να μην σχετίζονται με το ίδιο το πρωινό. Μελέτες υψηλότερης ποιότητας ισχυρίζονται ότι δεν έχει σημασία αν τρως ή αν παραλείπεις το πρωινό σου καθώς αν είσαι πιο υγιής σε σχέση με κάποιον που παραλείπει το πρωινό του οφείλεται προφανώς σε άλλες συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής.

Μήπως το πρωινό “ξεκινά” το μεταβολισμό σου;

Ο ισχυρισμός ότι η κατανάλωση πρωινού «ξεκινάει» τον μεταβολισμό, αναφέρεται στην θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή, δηλαδή την αύξηση των θερμίδων που καίγονται μετά την κατανάλωση φαγητού.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία για τον μεταβολισμό είναι η συνολική ποσότητα που καταναλώνεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν έχει σημασία ποια στιγμή ή πόσο συχνά τρως.

Η παράλειψη του πρωινού σε κάνει να τρως περισσότερο;

Οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό από τη διατροφή τους τείνουν να ζυγίζουν περισσότερο από αυτούς που τρώνε πρωινό. Είναι γνωστός ο ισχυρισμός ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα να τρως περισσότερο το μεσημέρι.

Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η παράλειψη του πρωινού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής πρόσληψης ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, παρά την αυξημένη σου πείνα το πρωί και της πρόσληψης κάποιας ενέργειας στο μεσημεριανό σου γεύμα, το αποτέλεσμα της παράλειψης του πρωινού δεν φαίνεται να είναι αρκετά μεγάλο για να σε κάνει να ξεπεράσεις το έλλειμμα θερμίδων που δημιουργείται όταν παραλείπεις το πρωινό.

Επίσης εάν τρώς ένα μεγάλο γεύμα το προηγούμενο βράδυ, προφανώς δεν θα είσαι πεινασμένος το επόμενο πρωί.

Επομένως πειράζει ή δεν πειράζει αν παραλείπεις το πρωινό;

Το πρωινό δεν “ξεκινάει” το μεταβολισμό σου και η παράλειψή του δεν θα σε οδηγήσει αυτόματα σε υπερκατανάλωση τροφής και θερμίδων ώστε να αυξήσεις το βάρος σου.

Με λίγα και απλά λόγια δεν έχει σημασία αν τρώς ή αν παραλείπεις το πρωινό, αρκεί η διατροφή σου στο υπόλοιπο της ημέρας να συμπεριλαμβάνει υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα.

Μάθε περισσότερα στο site του Δημήτρη Μπιτσάνη www.evexiadiet.com.

Διάβασε ακόμα:

Τι Τρώει Ένας Διαιτολόγος Στις Διακοπές Του

Θερμογένεση. Είναι Η Λύση Για Να Κάψεις Λίπος;

Author(s)

  • Δρ Δημήτρης Μπιτσάνης

    Βιοχημικός Διατροφολόγος

    Ο Δρ Δημήτρης Μπιτσάνης είναι Βιοχημικός Διατροφολόγος με κατεύθυνση στην κλινική διατροφή και διαιτολόγια. Το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο περιλαμβάνει MSC Ιατρικές Επιστήμες στην Διατροφή από το University of Sheffield, MSC Βιοϊατρικές Επιστήμες από το Westminster University, PhD στη Βιοχημεία και Διατροφή από το London Metropolitan University και ειδίκευση στην Κλινική Διαιτολογία στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλος’. Είναι δραστήριος και καινοτόμος επιστήμονας με πολυετή ακαδημαϊκή και επαγγελματική εμπειρία στην διατροφή, έρευνα και διαιτολόγια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διακρίνεται για την τεχνογνωσία του στον σχεδιασμό διατροφικών προγραμμάτων σε διάφορες συνθήκες υγείας, και στατιστικές αναλύσεις που οδήγησαν σε δημοσιεύσεις άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά.