Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Τι δείχνουν τα διεθνή και εγχώρια δεδομένα για την επισκεψιμότητα στα νοσοκομεία.

-Σε τι ποσοστό μειώθηκαν οι επισκέψεις στο νοσοκομείο.


Για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 οι περισσότερες χώρες έχουν πάρει αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, απομόνωσης και περιορισμού. Επιπλέον, πολλά υγειονομικά συστήματα αναδιοργανώθηκαν, για να αντιμετωπίσουν την τεράστια αύξηση των ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Αποτέλεσμα όλων αυτών μοιάζει να είναι ορισμένες αλλαγές, κυρίως στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο για άλλα νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ιωάννης Κανακάκης, Ευστάθιος Καστρίτης, Κωνσταντίνος Τσιτσιμπής και Θάνος Δημόπουλος (https://mdimop.gr/covid19/) επιχείρησαν μια εμπεριστατωμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που αφορά σε αυτό το θέμα και ανέλυσαν τα δεδομένα της Θεραπευτικής Κλινικής. 

Τα δεδομένα από νοσοκομεία της Β. Ιταλίας

Ταυτόχρονα, αποτέλεσε ευτυχή συγκυρία η δημοσίευση στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine της ανάλυσης σχετικά με τις εισαγωγές στο νοσοκομείο για οξύ στεφανιαίο σύνδρομο κατά τις πρώτες ημέρες της επιδημίας του Covid-19  στη Β. Ιταλία, σε σύγκριση με τις εισαγωγές στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. 

Οι ερευνητές εντόπισαν μια σημαντική μείωση στις νοσηλείες που σχετίζονται με «οξύ στεφανιαίο σύνδρομο» σε πολλά καρδιολογικά κέντρα στη Βόρεια Ιταλία κατά τις πρώτες μέρες της επιδημίας του κορονοϊού, ενώ πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν σημαντική αύξηση της θνητότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που δεν εξηγείται πλήρως μόνο από τις περιπτώσεις Covid-19. Αυτή η παρατήρηση και τα δεδομένα από τη μελέτη οδήγησαν τους συγγραφείς να θέσουν και το ερώτημα εάν ορισμένοι ασθενείς πέθαναν από οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χωρίς να ζητήσουν ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. 

Δεδομένα από την Ελλάδα

Μια αντίστοιχη ελληνική μελέτη στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, η οποία έχει αποσταλεί προς δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, δείχνει μια σημαντική μείωση στην προσέλευση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Παθολογικού Τομέα. Η μελέτη ανέλυσε τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των ασθενών που επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Παθολογικού Τομέα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», ενός δημόσιου τριτοβάθμιου νοσοκομείου του ΕΣΥ στο οποίο λειτουργούν και Πανεπιστημιακές Κλινικές. Συγκρίθηκαν ο αριθμός και οι αιτίες των επισκέψεων στα επείγοντα κατά την ίδια χρονική περίοδο του 2019 και του 2020 (από 1 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου). 

Από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι από 1 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου 2020, οι συνολικές επισκέψεις στο Τμήμα των Παθολογικών επειγόντων του νοσοκομείου (δηλαδή για παθολογικά, καρδιολογικά, γαστρεντερολογικά περιστατικά) μειώθηκαν κατά 42.3%. 

Το βασικό συμπέρασμα

Συμπερασματικά, και τα ελληνικά δεδομένα έρχονται να συνηγορήσουν στο γεγονός ότι κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων και της πανδημίας υπάρχει μια σημαντική ελάττωση της προσέλευσης στα νοσοκομεία των ασθενών, ακόμα και με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιολογικά προβλήματα, αγγειακά εγκεφαλικά, ακόμα κι αιμορραγίες του πεπτικού. Η ελάττωση αυτή παρατηρείται και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η επιδημία δεν έλαβε τις διαστάσεις που είχε σε άλλες χώρες, όπως πχ στη Β. Ιταλία ή στην Ισπανία. Τουλάχιστον, όσον αφορά στην Ελλάδα, η ελάττωση αυτή οφείλεται μάλλον στον φόβο και τον δισταγμό των ασθενών να προσέλθουν παρά σε άλλους παράγοντες, καθώς στο σύστημα υγείας δεν πιέστηκε όσο στην Β. Ιταλία ή την Ισπανία. Οι συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς δεν μπορούν ακόμα να εκτιμηθούν, αλλά τα δεδομένα είναι ανησυχητικά.

Διάβασε ακόμα:

Κατανάλωση αλκοόλ στην εποχή της πανδημίας

Θεραπεία Covid-19 με πλάσμα πλούσιο σε αντισώματα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.