Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Πάνος Καράν: Να νιώσω ευγνωμοσύνη για τη μέρα που έρχεται ή φεύγει.

T.G.: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

Π.Κ.: Η σκέψη πως ακόμη και μια μικρή πράξη μπορεί να κάνει τον κόσμο λίγο καλύτερο.

T.G.: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

Π.Κ.: Διαλέγω τις μάχες μου και κρατάω τον μεγαλύτερο στόχο πάντα σε προοπτική.

T.G.: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

Π.Κ.: Οι 24 ώρες δεν είναι ποτέ αρκετές. Πάντα έχω κοντά μου μια λίστα πραγμάτων που είναι σε εκκρεμότητα και θέλουν την προσοχή μου.

“Η προσφορά, είναι συνισταμένη της ευτυχίας. Από την άλλη, το νόημα υποκειμενικό και το όραμα μεταβλητό”.

T.G.: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout; Πώς το αντιμετώπισες;

Π.Κ.: Η τελευταία φορά ήταν πριν από 16 χρόνια, όταν ήμουν στο δεύτερο έτος σπουδών στην Royal Academy of Music. Ήταν ένας συνδυασμός εξαντλητικής μελέτης και αλλαγής περιβάλλοντος στο Λονδίνο. Γύρισα στην Ελλάδα για μερικές μέρες να «φορτίσω τις μπαταρίες» μου με λίγο ήλιο!

T.G.: Ποια ήταν η τελευταία φορά που απέτυχες και πώς το ξεπέρασες; 

Π.Κ.: Η αποτυχία είναι σχεδόν καθημερινή για έναν μουσικό. Δεν δίνω σημασία, ούτε την θυμάμαι την επόμενη μέρα.

T.G.: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

Π.Κ.: Οι σημαντικές αποφάσεις και τα σημαντικά γεγονότα θέλουν καθαρό μυαλό. Όσο μου το επιτρέπουν προσπαθώ να ξεκουράζομαι πριν από αυτά.

“Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας, ελάχιστο έλεγχο μπορούμε να έχουμε γι’ αυτό. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να έχουμε έλεγχο είναι η αντίδρασή μας”.

 

T.G.: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;

Π.Κ.: Ήμουν πάντα τυχερός να έχω ανθρώπους κοντά μου που καταλαβαίνουν και υποστηρίζουν τις επαγγελματικές μου αποφάσεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ανθρώπους κοντά μας που μας καταλαβαίνουν.

T.G.: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

Π.Κ.: Προγραμματίζοντας κάτι καλύτερο για το βράδυ ή τουλάχιστον για την επόμενη μέρα.

T.G.: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

Π.Κ.: Θα κοιτάξω την λίστα με τις εκκρεμότητές μου να δω αν μπορεί κάποιες από αυτές να ολοκληρωθούν σε 15 λεπτά.

T.G.: Τι σημαίνει για εσένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου; 

Π.Κ.: Ιδανικός στόχος για ευημερία είναι η αντίληψη πως ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω μας, ελάχιστο έλεγχο μπορούμε να έχουμε γι’ αυτό. Το μόνο για το οποίο μπορούμε να έχουμε έλεγχο είναι η αντίδραση μας, συναισθηματική και φυσική, σε ό,τι συμβαίνει.

T.G.: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στην ζωή σου και σου δίνει δύναμη ή σε ηρεμεί;

Π.Κ.: Όλα είναι προσωρινά.

T.G.: Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»; 

Π.Κ.: «Ευχαριστώ» είναι η τελευταία λέξη που θα πω μόλις κλείσω τα μάτια μου πριν κοιμηθώ.

T.G.: Προσφορά, νόημα, όραμα, αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για εσένα; Πώς μπήκαν στη ζωή σου; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές;

Π.Κ.: Όλες οι λέξεις αυτές μπήκαν στη ζωή μου μέσα από την μουσική, ως την μεγαλύτερη ισχύ. Μέσα από την οργάνωση “Keys of Change”, προσπαθούμε να να μοιραστούμε την κλασική μουσική στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, βελτιώνοντας τις ζωές των παιδιών και των νέων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Η προσφορά λοιπόν για εμένα, είναι συνισταμένη της ευτυχίας. Από την άλλη, το νόημα υποκειμενικό και το όραμα μεταβλητό. Αν υποθέταμε πως τα μάτια του κάθε ανθρώπου αντιλαμβάνονται τα χρώματα διαφορετικά, δηλαδή το μπλε, το κόκκινο, το κίτρινο δεν είναι το ίδιο χρώμα για όλους, αλλά έχοντας συμφωνήσει πως το χρώμα της θάλασσας ονομάζεται μπλε – κι ας βλέπει ο καθένας διαφορετικό χρώμα – έχουμε συγχρόνως άπειρες οπτικές αντιλήψεις και πλήρη συμφωνία. Κάπως έτσι είναι και οι λέξεις αυτές.

 

Ο πιανίστας Πάνος Καράν γεννήθηκε στην Ελλάδα και σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία της Μουσικής, κάνοντας το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία 19 ετών στο South Bank Centre στο Λονδίνο. Το 2007 παρουσίασε τον πλήρη κύκλο κοντσέρτων για πιάνο του Μπετόβεν και το 2009 ηχογράφησε το πρώτο του άλμπουμ, με το Κοντσέρτο για Πιάνο του Ραχμάνινοφ Νο. 3. Το 2015 εμφανίστηκε στη σκηνή του Tokyo Opera City παρουσία της Αυτοκράτειρας Μιτσίκο της Ιαπωνίας. Το Σεπτέμβριο του 2010 ίδρυσε τη φιλανθρωπική οργάνωση Keys of Change με σκοπό να μοιραστεί την κλασική μουσική στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη μας. Πρότζεκτ έχουν πραγματοποιηθεί στον Αμαζόνιο, Ιαπωνία, Ινδία, Σιβηρία, Ουγκάντα, Βοσνία και Σιέρα Λεόνε. 

 

Διάβασε ακόμα:

Μιχάλης Σεΐτης: «Εμείς Βάζουμε Τα Όρια Στον Εαυτό Μας Και Μόνο Εμείς Μπορούμε Να Τα Ξεπεράσουμε»

Αντώνης Τσαπατάκης: «Δεν το βάζω κάτω ποτέ όσο στραβά και αν έρθουν τα πράγματα»