Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

Ποιο είναι το βασικό εργαλείο ελέγχου της πανδημίας.
-Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η ανοσία αγέλης.


 
Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, διοργανώνει Κύκλο Διαλέξεων για χρόνια και αναδυόμενα θέματα Δημόσιας Υγείας.

Ο ΣΤ’ Κύκλος Διαλέξεων εγκαινιάστηκε με τη Συζήτηση Στρογγύλης Τράπεζας «Πανδημία COVID-19: Δεύτερο Κύμα» και τη συμμετοχή έμπειρων επιστημόνων οι οποίοι ανέλυσαν το θέμα με επιδημιολογική και θεραπευτική προσέγγιση.

Τη συζήτηση συντόνισε o Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, ο οποίος στην εισαγωγή του ανέδειξε την ηχηρή υστέρηση της πρόληψης, σε σχέση με τις αλματώδεις ιατρικές εξελίξεις στους τομείς διάγνωσης και θεραπείας, ως έναν σημαντικό παράγοντα της τρέχουσας διασποράς του νέου κορωνοϊού. Ο κ. Μπεχράκης τόνισε, επίσης, την σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας των συστημάτων επαγρύπνησης αλλά και της έκδοσης  σαφών κατευθυντήριων οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική αντιμετώπιση υγιειονομικών κρίσεων.

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΎ

Με απλό και κατανοητό τρόπο, ο κ. Θοδωρής Λύτρας, Επίκουρος Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρουσίασε τα βασικά επιδημιολογικά στοιχεία της πανδημίας, απαντώντας στα πιο συχνά ερωτήματα του κοινού, το οποίο δέχεται καθημερινά και επί σειρά μηνών πληθώρα πληροφοριών. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η περίοδος επώασης της νόσου είναι περίπου 6 ημέρες, με εύρος 2-14 ημέρες, δηλαδή τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη μόλυνση και ότι υπολογίζεται (με αρκετή αβεβαιότητα όπως τονίζει ο κ. Λύτρας) πως στο 35-70% των περιστατικών η μετάδοση γίνεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. 

Εκτιμώντας την πραγματική επίπτωση της νόσου COVID-19 στην κοινότητα, ο κ.Λύτρας τόνισε ότι τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών μολύνσεων. Από πρόσφατες οροεπιδημιολογικές έρευνες σε διάφορες χώρες, όπως πχ ΗΠΑ και Ισπανία, υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκεται περίπου το 1/10 των πραγματικών κρουσμάτων. Καθώς δεν γνωρίζουμε πόσοι εργαστηριακοί έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά σε κάθε χώρα και λαμβάνοντας υπόψη την υποανίχνευση των κρουσμάτων, τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν θα έπρεπε να αποτελούν μέτρο σύγκρισης μεταξύ των χωρών. Ένας πιο αξιόπιστος δείκτης για την εξάπλωση την πανδημίας θα ήταν ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων (διασωληνωμένοι, νοσηλεία σε ΜΕΘ) και οι θάνατοι, παρόλο που και στα στοιχεία αυτά υπάρχει ορισμένου βαθμού υποανίχνευση εξαιτίας του πολυπαραγοντικού τους χαρακτήρα.

Ο κ.Λύτρας έκλεισε την διάλεξή του αναφέροντας με βεβαιότητα ότι η πανδημία θα συνεχίσει να διαδίδεται μέχρι να δημιουργηθεί ανοσία της αγέλης, μία κατάσταση όπου η παρουσία ικανού αριθμού ατόμων που έχουν αναπτύξει ανοσία στον πληθυσμό οδηγεί σε φθίνουσα εξέλιξη της επιδημίας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «η ανοσία αγέλης είναι ένας επιδημιολογικός όρος για μία βιολογική κατάσταση και όχι κάποιου είδους στρατηγική» και επιτυγχάνεται είτε με τη χορήγηση εμβολίου, που είναι και το επιθυμητό, είτε με τη φυσική νόσηση του πληθυσμού. «Ακόμα και μικρού βαθμού πληθυσμιακή ανοσία, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της πανδημίας, συνδυαζόμενη οπωσδήποτε και με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

Διάβασε ακόμα:

Ο ψευδάργυρος μας θωρακίζει απέναντι στον κορονοϊό;

Ποιοι είναι οι τρόποι μετάδοσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.