Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι πρέπει να κάνεις για να είσαι ασφαλής πάνω στο ποδήλατο.
-Γιατί είναι καλύτερη άσκηση για τους υπέρβαρους από ότι το τρέξιμο.


Ξέρεις ότι το ποδήλατο είναι καλύτερη επιλογή άσκησης για τους υπέρβαρους ή παχύσαρκους από ό,τι το τρέξιμο; Θέλεις να μάθεις γιατί; Επειδή αποφεύγονται πιθανοί τραυματισμοί οι οποίοι μπορεί να προέλθουν από τους κραδασμούς του εδάφους και τα παραπανίσια κιλά που επιβαρύνουν την σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις. Είτε ανήκεις σε αυτή την κατηγορία είτε όχι, αν έχεις αποφασίσει ή μόλις αποφάσισες να το επιλέξεις ως μορφή άσκησης, έχεις σίγουρα κάνει μια σοφή επιλογή. Παρόλα αυτά είναι σκόπιμο να μην ξεχνάς ορισμένες συμβουλές πριν ξεκινήσεις.

Έλεγχε πάντα το ποδήλατό πριν τη διαδρομή

Εάν κάνεις ποδήλατο έξω, να φροντίσεις να έχεις κάνει συντήρηση σε αλυσίδα, φρένα, λάστιχα και μετά από αυτό κάθε φορά να τα ελέγχεις για να είσαι ασφαλής.

Ρύθμισε σωστά τη σέλα

Το ύψος της σέλας είναι πολύ σημαντικό γιατί η λάθος ρύθμιση μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στα γόνατα! Θυμήσου λοιπόν, πριν ξεκινήσεις να ελέγχεις το ύψος της σέλας – με βάση το γόνατό σου. Η σωστή ρύθμιση για το γόνατο σου είναι η εξής: πρέπει νε είναι ελάχιστα λυγισμένο αλλά όχι τεντωμέο όταν φτάνει κάθετα με το έδαφος.

Φόρα πάντα το κράνος σου

Ναι, θα φορέσεις το κράνος σου γιατί σε μία πτώση ή σε μια κακή στιγμή πολύ απλά θα σε σώσει. Επίσης φρόντισε για τον ανάλογο φωτισμό, μπροστά και πίσω για να σε βλέπουν και να βλέπεις είτε έχει σκοτάδι είτε όχι. Δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστοι ποδηλατοδρόμοι στην Ελλάδα, οπότε καλό είναι να είσαι διπλά προσεκτικός όταν κάνεις ποδήλατο στο δρόμο.

Δώσε έμφαση στην ασφάλεια

Θα σε συμβούλευα εφόσον κάνεις μια μεγάλη διαδρομή να μην είσαι μόνος. Μια ομάδα 2 ή περισσότερων ατόμων είναι ασφαλέστερη επιλογή. Έτσι, αν συμβεί το παραμικρό να έχεις βοήθεια. Αν δεν έχεις τον χρόνο να ασχοληθείς με όλα αυτά, θα ήταν καλύτερο να επιλέξεις κάποιο πάρκο ή κάποια ειδική διαδρομή η οποία θα είναι πιο ασφαλής για εσένα που προτιμάς να κάνεις ποδήλατο μόνος.

Μην ξεχνάς την ενυδάτωση

50 λεπτά πριν την προπόνησή σου καλό είναι να καταναλώσεις 150-200ml νερό. Όμως και κατά την διάρκεια της προπόνησης πρέπει να ενυδατώνεσαι συχνά, οπότε ανάλογα την διαδρομή και την απόσταση που θα κάνεις, εφοδιάσου και με την ποσότητα νερού που πιστεύεις ότι θα σου χρειαστεί.

Κάνε οπωσδήποτε διατάσεις

Οι διατάσεις είναι απαραίτητες, οπότε μην παραμελείς αυτό το κομμάτι. Το stretching θα κάνει πιο ελαστικούς τους μυς στο σώμα σου. Επίσης, θα βοηθήσει τους μυς σου να μην είναι πολύ “πιασμένοι” την επόμενη μέρα από την έκκριση γαλακτικού οξέος. Μπορείς, λοιπόν, να κάνεις χαλαρό ποδήλατο για ζέσταμα στην αρχή για 10-15 λεπτά, να κάνεις τις διατάσεις σου σε χέρια και πόδια και κατόπιν να συνεχίσεις στον ίδιο ρυθμό ή πιο έντονα. Οι πιο έμπειροι στην ποδηλασία προγραμματίζουν το ζέσταμα με τέτοιο τρόπο που προσαρμόζουν το σώμα αυξάνοντας σταδιακά και με συγκεκριμένο ρυθμό την ένταση καθώς και την αντίσταση στο πετάλι μέσο των ταχυτήτων. Εφόσον ακολουθήσεις τον δεύτερο τρόπο, στο τέλος της προπόνησης αφιέρωσε τουλάχιστον 10 λεπτά στις διατάσεις σου ώστε να μην πιαστείς μυϊκά και να παραμείνεις ελαστικός βοηθώντας το σώμα σου να ηρεμήσει και να χαλαρώσει από την ένταση της προπόνησης γρηγορότερα.

Ο παλμογράφος βοηθάει

Είτε είσαι αρχάριος, είτε προχωρημένος, ο παλμογράφος σε ενημερώνει για την κατάσταση των παλμών της καρδιάς σου, οπότε θα ξέρεις ανά πάσα στιγμή αν ξεπερνάς τα όριά σου ή αν είσαι κάτω από αυτά. Πλέον τα περισσότερα ρολόγια έχουν ρυθμίσεις που σου λένε αν είσαι στην επιθυμητή ζώνη καρδιακών παλμών που θες καθώς και για τις θερμίδες που έχεις κάψει. Επίσης πολλά ρολόγια καταγράφουν και τι διαδρομή ακολούθησες. Φυσικά αν όλο αυτό σου φαίνεται υπερβολικό, μπορείς να κάνεις την προπόνησή σου χωρίς τα συγκεκριμένα gadget.

Διάβασε ακόμα:

Στόχοι Διατροφής Και Άσκησης Για Να Ζήσεις Τη Ζωή Που Ονειρεύεσαι

60 Λεπτά Βαράκια Την Εβδομάδα Αρκούν Για Να Βελτιώσουν Την Υγεία Σου

Author(s)

  • Γιώργος Κοντάκης

    Personal Trainer-Group Instructor

    Ο Γιώργος Κοντάκης είναι Personal Trainer, Group Instructor. Επίσης, είναι EMS Master Trainer of Greece και Holistic Exercise Therapist. Ξεκίνησε παίζοντας μπάσκετ στον Κολοσσό Ρόδου μέχρι την εφηβική κατηγορία και ταυτόχρονα ασχολήθηκε με τον στίβο και συγκεκριμένα στο άθλημα του ακοντισμού, όπου κατάφερε να πάρει πολλές σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Συνεργάζεται με τον όμιλο Ant1 και το περιοδικό Forma και κάθε μήνα μας συμβουλεύει για το πώς θα βελτιώσουμε την υγεία μας και το σώμα μας. Εκτός από την βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης, ειδικεύεται στην επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα μέσω της άσκησης και των εναλλακτικών θεραπειών, θέτοντας ως στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής.