Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ο λίγος ή ο πολύς ύπνος προκαλεί πονοκέφαλο.
-Πώς οι σκέψεις σου πριν τον ύπνο επηρεάζουν την πιθανότητα για πονοκέφαλο.


Σίγουρα σου έχει συμβεί να ξυπνήσεις μετά από πολλές ώρες ύπνου και να έχεις πονοκέφαλο. Ή ο πονοκέφαλος να κάνει την εμφάνισή του τις ημέρες που δεν έχεις κοιμηθεί επαρκώς. Υπάρχει, όμως, πραγματική σχέση μεταξύ ύπνου και πονοκέφαλου; 

Ενώ όλοι χρειάζονται ελαφρώς μια διαφορετική ποσότητα ύπνου για να λειτουργήσουν σωστά, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται περίπου οκτώ ώρες ποιοτικού ύπνου τη νύχτα. Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος κοιμάται λιγότερο από τις ενδεικνυόμενες ώρες ή αν κοιμάται περισσότερες; Ή αν ο ύπνος του δεν είναι βαθύς, ποιοτικός και ξεκούραστος; 

Ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD www.headaches.gr είναι ο ειδικός που επιλέξαμε για να μας πει περισσότερα για τη συσχέτιση ύπνου και πονοκέφαλου, διευκρινίζοντας σε πρώτη φάση αν οι ώρες ύπνου παίζουν κάποιο ρόλο. 

Λίγες ώρες ύπνου

Σήμερα, μέσα από επιστημονικές διαπιστώσεις, γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ικανότητα του εγκεφάλου μας να λειτουργήσει και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως δυσκολία συγκέντρωσης, ευερεθιστικότητα, κατάθλιψη αλλά ακόμα και πονοκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμήθηκαν κατά μέσο όρο μόνο έξι ώρες τείνουν να έχουν συχνότερα σοβαρούς πονοκεφάλους από αυτούς που κοιμήθηκαν περισσότερο.

Περισσότερες ώρες ύπνου

Παρόλο που ο λίγος ύπνος είναι γνωστό ότι προκαλεί πονοκεφάλους, ο πολύωρος ύπνος μπορεί επίσης να έχει κάποια επίδραση. Πονοκέφαλος επομένως μπορεί να προκληθεί ακόμα και από τις πολλές ώρες ύπνου – ειδικά η ημικρανία μπορεί συχνά να πυροδοτείται με αυτόν τον τρόπο.

Με το να κοιμηθούμε επομένως περισσότερες ώρες το Σαββατοκύριακο, μετά από μια στρεσογόνο εβδομάδα, μπορεί να προκληθεί μια ταχεία απελευθέρωση των νευροδιαβιβαστών, με αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία μας είτε να συσταλλούν είτε να διασταλλούν και να εμφανιστεί πονοκέφαλος. 

Και τι άλλο;

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι κάποιες διαταραχές του ύπνου και παθήσεις, όπως η άπνοια στον ύπνο ή συνήθειες όπως το σφίξιμο ή το τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, συσχετίζονται με τη δημιουργία ή με την επιδείνωση διαφόρων τύπων κεφαλαλγιών. 

3 συμβουλές πρόληψης για ύπνο χωρίς πονοκέφαλο

Μείωσε τον χρόνο στην οθόνη των ηλεκτρονικών φορητών συσκευών 

Ο χρόνος που πιθανόν περνάς μπροστά από την οθόνη πριν τον ύπνο, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές φορητές συσκευές ή ακόμα και το smartphone σου, πιθανόν να είναι η αιτία που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς. Υπάρχουν ανησυχίες ότι το μπλε φως που εκπέμπουν αυτές οι συσκευές μπορεί να καταστείλει τα επίπεδα μελατονίνης στο σώμα, μια ορμόνη που μας βοηθά να κοιμηθούμε. Το να κοιτάζεις επίσης την οθόνη του κινητού για ώρες μπορεί να προκαλέσει πίεση στα μάτια και πόνο στον αυχένα και να πυροδοτήσει τελικά έναν πονοκέφαλο. Μια καλή ιδέα είναι να προσπαθήσεις να απενεργοποιήσεις οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή μία ώρα πριν από τον ύπνο, για να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να χαλαρώσει.

Κάνε ένα ζεστό μπάνιο

Για να λειτουργήσει αυτή η τεχνική στο καλύτερο δυνατό, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το νερό είναι ζεστό και όχι καυτό, πράγμα που θα βοηθήσει το σώμα να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία για ανάπαυση. Αν το κάνεις  τακτικά και το εδραιώσεις ως συνήθεια, μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να αναγνωρίζει κάθε φορά ότι έρχεται το τέλος της ημέρας και ότι ακολουθεί η  ώρα για ύπνο. Επίσης, βοηθάς το σώμα σου να αποβάλει την ένταση και να χαλαρώσει, πράγμα που συντελεί στην πρόληψη των πονοκεφάλων. 

Επίλεξε έξυπνα τις σκέψεις σου

Ένας λόγος που μπορεί να σε δυσκολεύει να κοιμηθείς κάθε βράδυ είναι επειδή σκέφτεσαι όλα όσα έχεις να κάνεις κάθε μέρα. Κάτι που μπορείς να κάνεις είναι να γράψεις σε ένα σημειωματάριο όλες τις ανησυχίες σου την ημέρα που πέρασε, οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις και οτιδήποτε χρειάζεται να κάνεις την επόμενη. Έτσι, μπορείς να κοιμηθείς με απόλυτα καθαρό μυαλό και να μειώσεις το στρες σου, γνωρίζοντας ότι όλα όσα σε απασχολούν είναι καταγεγραμμένα και έτοιμα να τα δουλέψεις το επόμενο πρωί. Επίσης, ίσως είναι προτιμότερο να καθιερώσεις να κάνεις θετικές σκέψεις ευγνωμοσύνης λίγο πριν τον ύπνο. Μην ξεχνάς ότι το στρες συνδέεται με τον πονοκέφαλο, οπότε κάθε κίνηση που μειώνει τα επίπεδά του βοηθάει. 

Αν δοκιμάσεις τα παραπάνω, είναι πολύ πιθανό να αντιληφθείς μια αισθητή διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου, που θα έχει σαν αποτέλεσμα πολύ πιο παραγωγικές μέρες αλλά και πιθανή μείωση των πονοκεφάλων που σχετίζονται με τον ύπνο. Φυσικά, αν οι πονοκέφαλοι συνεχίζονται, καλό είναι να απευθυνθείς στον γιατρό, καθώς μπορεί τα αίτια να είναι άλλα. 

Διάβασε ακόμα:

Ένας Κορυφαίος Ειδικός Σου Λέει Πώς Θα Αποφύγεις Τον Πονοκέφαλο Στο Γραφείο

5 Λάθος Ερωτήσεις Για Τον Πονοκέφαλο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.