Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς η αποποίηση ευθυνών δηλητηριάζει τις σχέσεις σου.
-Σε ποια άτομα σε “βολεύει” να επιρρίπτεις ευθύνες.


Περπατάς στο δρόμο και ξαφνικά γλιστράς επειδή πάτησες βρεγμένα φύλλα. Μιλάς στο τηλέφωνο με έναν φίλο σου και καίγεται το φαγητό σου. Οδηγείς το πρωί για τη δουλειά σου και ανακαλύπτεις ότι έμεινες από βενζίνη. Όταν συμβαίνουν τέτοιες κακοτυχίες ποιο είναι το πρώτο σου συναίσθημα; Η δυσαρέσκεια. Ξέρεις όμως ότι μεγάλο μέρος αυτής της δυσαρέσκειας, έχει να κάνει με την άρνηση να αναλάβεις προσωπική ευθύνη;

Στη συνέχεια ποια είναι η πρώτη σου σκέψη; Κάποιος άλλος φταίει εκτός από εσένα. Αντί λοιπόν να αναλάβεις την ευθύνη που σου αναλογεί, να προσέχεις δηλαδή όταν περπατάς, να έχεις το νου σου στο φαγητό που ψήνεται ή να έχεις φροντίζει να βάλεις εσύ βενζίνη στο αυτοκίνητό σου από το βράδυ, για να μη χάσεις τον έλεγχο, τη ρίχνεις σε κάποιον άλλον. Στο δήμαρχο που δεν καθαρίζει τους δρόμους από τα πεσμένα φύλλα, στο φίλο σου που σου έπιασε την κουβέντα και κάηκε το φαγητό σου, στη γυναίκα σου που δεν έβαλε βενζίνη στο αυτοκίνητο.

Γιατί είναι λάθος να αποποιείσαι τις ευθύνες σου

Πιστεύεις όμως πραγματικά ότι είναι καλύτερο να κατηγορείς τους άλλους, από το να παραδεχτείς την ενοχή σου; Το να κάνεις λάθη μπορεί για σένα να σημαίνει ότι δεν είσαι τέλειος ή ότι έχεις ελλείψεις και ελαττώματα. Κι αν έχεις ελαττώματα σημαίνει πως είσαι ανάξιος σεβασμού. Αυτό όμως που είναι πραγματικά προβληματικό, είναι ο τρόπος σκέψης σου. Οι άνθρωποι δεν είναι τέλειοι και μπορούν να μάθουν από τα λάθη τους, αλλά μόνο αν τα παραδέχονται και αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στο μέλλον. Δυστυχώς, το παιχνίδι του «πετάω το μπαλάκι σε κάποιον άλλο» σε κάνει να ψάχνεις πάντα έναν υπαίτιο έξω από εσένα για να ρίξεις το φταίξιμο.

Αποτέλεσμα; Ζεις πιστεύοντας ότι είσαι απλά θύμα των περιστάσεων μπλοκάρωντας το δρόμο για εποικοδομητική αλλαγή. Αυτό, όμως, μπορεί να προκαλέσει χάος στη ζωή σου, στην καριέρα σου και στις ζωές των αγαπημένων σου επειδή αποδεικνύεται ότι δεν είσαι αρκετά δυνατός να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεών σου, των αποφάσεων και των λαθών σου.

Ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε άσχημα στη ζωή σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι εσύ ο πρώτος που θα σηκωθεί όρθιος και θα πάρει την ευθύνη για αυτό.

«Το να ρίχνουμε την ευθύνη σε κάποιον άλλο αντί να την αναλάβουμε εμείς, ουσιαστικά μας απελευθερώνει από το άγχος, τον πόνο και τη δυσφορία που αισθανόμαστε για οτιδήποτε μας στερεί τον έλεγχο μιας κατάστασης. Όμως αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι το αντίθετο. Αντί να αποκτήσουμε τον έλεγχο, χάνουμε τη δυνατότητα να έχουμε σχέσεις ευτυχισμένες, υγιείς και με κατανόηση» υποστηρίζει η Brené Brown, καθηγήτρια και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Χιούστον.

Πρόσεχε σε ποιους ρίχνεις συνήθως την ευθύνη

Οταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά για εσένα, τα αποδίδεις στο ταλέντο, στη νοημοσύνη σου ή σε κάποιο υπέροχο χαρακτηριστικό σου. Οταν δεν πάνε καλά, όπως αν για παράδειγμα έχασες χρήματα, αρχίζεις να κατηγορείς τους άλλους, κυρίως τους πιο κοντινούς σου.

Έτσι, πολύ συχνά, ακόμα και οι αγαπημένοι σου, είναι ο σάκος του μποξ για την οργή σου στις αδικίες και τις ατέλειες της ζωής σου. Οπως εξηγεί το βιβλίο The book of life «Θυμώνουμε με τους καλύτερους, τους πιο συμπαθητικούς και πιστούς ανθρώπους που έχουμε κοντά μας, παρότι είναι οι μόνοι που έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να μας βλάψουν και οι μόνοι που θα παραμείνουν δίπλα μας παρά το γεγονός ότι εμείς τους κατηγορούμε γιατί το κάνουν».

Αυτό, όπως θα κατάλαβες, όμως είναι εξαιρετικά άδικο και επιπλέον δηλητηριάζει τις σχέσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τρόπο σκέψης είναι το εξής: Αναλογίσου ότι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά στη ζωή σου ή στη δουλειά σου, αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό τύχης, επιμονής αλλά και στην υποστήριξη των ανθρώπων γύρω σου-της ομάδας σου ή των αγαπημένων σου. Συμπέρασμα; Σχεδόν τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Ώρα για αλλαγή

Αν επιθυμείς να κερδίσεις στο παιχνίδι του «πετάω το μπαλάκι σε κάποιον άλλο», τότε συνεχίζεις να εγκλωβίζεσαι σε έναν αρνητικό τρόπο σκέψης. Θα πάρεις πολλούς πόντους, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα επιβαρύνεις τη ζωή σου.

Αν επιθυμείς να βγεις νικητής στο παιχνίδι που λέγεται “ζωή” είναι καιρός να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Αυτό που μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τρόπο σκέψης είναι το εξής: Ακόμα κι αν τα πράγματα πάνε άσχημα στη ζωή σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι εσύ ο πρώτος που θα σηκωθεί όρθιος και θα πάρει την ευθύνη για αυτό. Είναι γεγονός πως η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και θάρρος αλλά θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα της ανάληψης της ευθύνης για τις πράξεις σου, τις αποφάσεις και τα λάθη. Θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα με τον εαυτό σου, θα έχεις καλύτερες σχέσεις με τους αγαπημένους σου και θα εξουδετερώσεις την αρνητικότητα σε κάθε τομέα της ζωής σου.

Διάβασε ακόμα:

6+2 Λόγοι Για Να Γράψεις Την Προσωπική Σου Ιστορία

Το Παιχνίδι Του “Εσύ Φταις”

Author(s)

  • Νανά Τσούμα

    Δημοσιογράφος - Παραγωγός Ρ/Φ Εκπομπών

    Η Νανά Τσούμα είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Τα τελευταία 25 χρόνια έχει αφιερώσει εκατοντάδες εκπομπές και άρθρα στο πώς να ζεις καλύτερα και έχει βοηθήσει κοινό από όλη την Ελλάδα να βρει τρόπους να υποστηρίξει εθελοντικά τις πιο αξιόλογες οργανώσεις και συλλόγους, προβάλλοντας παράλληλα το έργο του.