Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσεις την προσωπικότητα του παιδιού σου.
-Τι κάνει ένα παιδί να νιώθει ηρεμία και ασφάλεια.


Η αρχή της συνέχειας

Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο αναπτύχθηκε μία ενοποιημένη θεώρηση με την ονομασία “η αρχή της συνέχειας” προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τραυματικές εμπειρίες και καταστροφές που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αυτού. Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ότι «κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και καταστροφής χρειάζεται να επιδιώκουμε τη διατήρηση και την αποκατάσταση της λειτουργικής, διαπροσωπικής και προσωπικής συνέχειας σε ατομικό, οικογενειακό, οργανωτικό και κοινοτικό επίπεδο». 

Η μέλαινα πραγματικότητα που βιώνουμε εξαιτίας του κορονοϊού αδιαμφισβήτητα συνιστά μία σημαντική κρίση η οποία μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς απειλεί να διαταράξει αυτές τις συνέχειες. Οι συνέπειες είναι μεγαλύτερες σε ένταση και συχνότητα όταν αφορούν στα παιδιά καθώς τα επηρεάζουν αρνητικά σε πολλά επίπεδα της “φύσης” τους με αποτέλεσμα οι γονείς να μην μπορούν να τις χειριστούν και να οδηγούνται συχνά σε αδιέξοδο.

Ουσιαστική επικοινωνία: το μαγικό κλειδί

Τα νέα δεδομένα ωθούν τους γονείς να βγουν στο κυνήγι νέων πιο αποτελεσματικών τρόπων διαπαιδαγώγησης και να χάνονται συνακόλουθα σε ένα κυκεώνα αντικρουόμενων θεωριών, βερμπαλισμών και στείρων τεχνικών προκαλώντας του μεγαλύτερη σύγχυση. 

Η ποιοτική και διαρκής επικοινωνία κρίνεται σε αυτό το σημείο αναπόδραστη αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε. Οι γονείς καλούνται να μπορέσουν εν μέσω αυτής της κρίσης και της γενικότερης φυσιολογικής ωρίμανσης του παιδιού με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, να μπορέσουν να τα καθοδηγήσουν με στόχο την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη και ωρίμανση και όχι σύμφωνα με τα δικά τους ενδιαφέροντα και τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. 

Δυστυχώς, πολλές από τις πρακτικές που συνιστώνται ακόμη και από ειδικούς, αγνοούν τον πολύτιμο συναισθηματικό κόσμο των παιδιών βασιζόμενες σε θεωρίες ανατροφής, εκ των οποίων οι περισσότερες επικεντρώνονται στην “κακή συμπεριφορά” και παραμελούν επιδεικτικά τα συναισθηματικά που κρύβονται πίσω από αυτή.

Γι’αυτό λοιπόν απευθύνομαι σε εσάς αγαπημένοι γονείς:

Τo να κατανοήσετε το παιδί σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθετε καθώς αυτό αποτελεί βοηθητικό παράγοντα στο να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στην καθοδήγηση και ανατροφή τους καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε πάντα πως το παιδί σας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας τα οποία παραμένουν συνεπή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ορίστε τι μπορεί να βοηθήσει για μια γόνιμη και ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί:

Παρατηρώ το παιδί μου και μαθαίνω να το κατανοώ

Ένας εύκολος, λοιπόν, τρόπος να κατανοήσετε τον απλό μα συγχρόνως πολυδιάστατο τρόπο σκέψης του παιδιού σας είναι παρατηρώντας το καθώς κοιμάται, τρώει ή παίζει. Ψάξτε εκείνα τα ιδιαίτερα γνωρίσματα που το χαρακτηρίζουν σαν προσωπικότητα. Ποιες δραστηριότητες του αρέσουν; Προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές ή χρειάζεται χρόνο για να νιώσει οικεία με νέα πράγματα ή πρωτόγνωρες καταστάσεις; Ασφαλώς σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια δυσπροσαρμοστικότητα σε περιόδους μεγάλης αλλαγής των δεδομένων της ζωής του παιδιού, αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Εποικοδομητικός διάλογος

Επιπρόσθετα, ένας πάρα πολύς σημαντικός παράγοντας που θεωρώ αδήριτη ανάγκη να λάβει κάθε γονιός υπόψιν είναι ο εποικοδομητικός διάλογος. Μιλήστε με τα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Κλέψτε χρόνο από την εξαντλητική καθημερινότητα και αφιερώστε τον στο να αποκτήσετε πληροφορίες για τη μέρα του παιδιού σας στο σχολείο, τις φιλίες του, τυχόν ανησυχίες ή φόβους, σκέψεις, όνειρα, επιθυμίες ή οτιδήποτε άλλο θέλει να εξωτερικεύσει και να μοιραστεί μαζί σας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μαζί τους μείνετε απερίσπαστοι και επικεντρωθείτε όχι μόνο σε αυτά που μοιράζεται μαζί σας λεκτικά αλλά και στη γλώσσα του σώματός του καθώς μπορεί να αποκαλύψει πολλά περισσότερα από όσα οι λέξεις μπορούν να «πουν». Για να τα διευκολύνετε στο να ανοίξουν την ψυχούλα τους και να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, κάντε τους ερωτήσεις απλές αλλά ουσιαστικές αποφεύγοντας οποιοδήποτε επικριτικό ή αυστηρό σχόλιο ακόμη και αν δεν σας βρίσκουν σύμφωνο όσα ακούτε.

Χτίζοντας την αυτοεκτίμηση των παιδιών

Συνεχίζοντας, δεν θα μπορούσα να παραλείψω να αναφερθώ στο δυναμικότερο παράγοντα κατανόησης σε πρώτο επίπεδο και μεταγενέστερα οικοδόμησης μια υγιούς και ισχυρής παιδικής προσωπικότητας: αυτοεκτίμηση! Η αποδοχή και αγάπη, εκ μέρους των παιδιών, της μοναδικής προσωπικότητάς τους είναι το κλειδί για την επιτυχία στη μετέπειτα ζωή τους. Το χτίσιμο μίας θετικής εικόνας για τον εαυτό τους είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευτυχία και επιτυχία των παιδιών και των εφήβων.

Είναι ζωτικής σημασίας να θυμάστε πάντα πως το παιδί σας έχει μοναδικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας τα οποία παραμένουν συνεπή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Η δημιουργία μιας γόνιμης σχέσης παιδιού-γονέα τροφοδοτεί το παιδί με ένα ασφαλές υπόβαθρο ικανό να γίνει το έδαφος για να αναπτυχθεί ο υγιής σεβασμός του εαυτού του αλλά και των άλλων. Τα παιδιά θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τον χρόνο που θα τους αφιερώσετε και το αίσθημα ικανοποίησης και ασφάλειας που θα τους δημιουργήστε δείχνοντάς τους πως τα αποδέχεστε και τα αντιμετωπίζετε σαν υπέροχες και μοναδικές οντότητες. Αυτό τα κάνει να νιώθουν ήρεμα και ασφαλή.

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός και παιδιά: Πώς να αντιμετωπίσετε τις δύσκολες καταστάσεις σαν οικογένεια

Κορονοϊός: Γίνε πιο δυνατός από τον φόβο. Μπορείς!

Author(s)

  • Ζωή Αργύρη

    Παιδαγωγός

    H Ζωή Αργύρη είναι παιδαγωγός με εξειδίκευση στην παιδοψυχολογία, καθηγήτρια αγγλικών και συγγραφέας. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ ενώ παράλληλα από μικρή ηλικία αρθρογραφεί σε εφημερίδες και sites της Ελλάδας και του εξωτερικού και αναπτύσσει την εθελοντική της δράση. Το βιβλίο της με τίτλο "Ισορροπία-κατακτώντας την ευτυχία" βραβεύτηκε στα Public Awards το 2018 στα 10 αγαπημένα της χρονιάς στην κατηγορία του.