Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι πιο γνωστές σούπες και ποια τα θρεπτικά τους στοιχεία.
-Πόσες φορές την εβδομάδα μπορείς να φας σούπα;


Για τους περισσότερους οι σούπες είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τον χειμώνα και μπορούν να καταναλωθούν ακόμα και κρύες ως ένα ελαφρύ πρώτο πιάτο μέχρι κι ως ένα πλήρες κύριο πιάτο ανάλογα με τη σύσταση και υφή τους. Ξεκινώντας το πρώτο πιάτο με μια ζεστή σούπα το αίσθημα του κορεσμού είναι εντονότερο σε σχέση με την κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου φαγητού, με αποτέλεσμα να αισθάνεται κανείς μικρότερη ανάγκη για περισσότερο φαγητό. 

Οι σούπες αποτελούν τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, μπορούν να καταναλώνονται από όλους και από ασθενείς με διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις, με σακχαρώδη διαβήτη, με υπέρταση και με αυξημένη χοληστερόλη. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε έχει αρχίσει να αλλάζει η άποψη των περισσοτέρων πως η σούπα είναι μόνο για τους άρρωστους καθώς κι ότι είναι άνοστες. 

Θρεπτική Αξία

Η σούπα έχει αναμφισβήτητα υψηλή θρεπτική αξία καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα σε νερό και υδατοδιαλυτά και λιποδιαλυτά συστατικά των τροφών τα οποία βράζουν σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια. Αποτελεί πηγή υδατανθράκων χρησιμοποιώντας διάφορα είδη λαχανικών, ρύζι, πατάτα, αλεύρι, ενώ συχνά περιέχει και πηγή πρωτεϊνών προσθέτοντας κρέας ή αυγό καθώς και λιπαρών προσθέτοντας μαγειρεμένο ή ωμό ελαιόλαδο ή βούτυρο. Όσο πιο σύνθετη είναι μία σούπα τόσο πιο θρεπτική μπορεί να θεωρηθεί. Ένα πιάτο σούπας μπορεί να προάγει γρηγορότερα τον κορεσμό λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων νερού και φυτικών ινών από τα λαχανικά ενισχύοντας την λειτουργία του εντέρου με φυσικό τρόπο. 

Θερμιδική Αξία

Οι περισσότερες σούπες στο σύνολό τους δεν έχουν πολλές θερμίδες για αυτό το λόγο θεωρούνται ιδανικό φαγητό για τις εντάξουν στη διατροφή τους άτομα που επιθυμούν μείωση του σωματικού βάρους αρκεί να παρασκευαστούν σωστά. Σούπες που περιέχουν ζωικής προέλευσης πρωτεΐνη αποδίδουν περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τις σούπες λαχανικών. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει πως κάποιο είδος σούπας είναι πιο ωφέλιμο από το άλλο. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα πρόσθετα υλικά όπως μπέικον, κρέμα γάλακτος, βούτυρο τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του θερμιδικού περιεχόμενου χωρίς να το καταλάβεις. 

Οι πιο γνωστές σούπες και τα θρεπτικά στοιχεία τους: 

Χορτόσουπα: Αποτελείται από μεγάλα κομμάτια λαχανικών, νερό ή ζωμό και περιέχει συνήθως ελάχιστο ελαιόλαδο. Περιέχει επίσης υψηλές ποσότητες σε κάλιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, C, E, K και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Η περιεκτικότητα των φυτικών ινών είναι ακόμα υψηλότερη όταν τα λαχανικά δεν είναι παραβρασμένα. 

Μανιταρόσουπα: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας φυτικής προέλευσης ενώ ταυτόχρονα περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος B, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και σίδηρο. Συνδύασε το ζεστό πιάτο μανιταρόσουπας με σπιτικά κρουτόν ψημένα στο φούρνο με ελάχιστο παρθένο ελαιόλαδο αντί στο τηγάνι με βούτυρο. 

Κρεατόσουπα : Ένα πλήρες γεύμα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Η επιλογή του κρέατος λευκό ή κόκκινο καθιστά το γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και σίδηρο. Περιέχει όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Ε, Κ, D) και άλλες βιταμίνες όπως τη βιταμίνη C και του συμπλέγματος Β. Τέλος το β-καροτένιο προστατεύει και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σούπα με noodles αυγού: Μαγειρεμένα σε νερό ή σε ζωμό μαζί με ποικιλία λαχανικών και κρέας όπως κοτόπουλο, μοσχάρι ακόμα και με θαλασσινά όπως γαρίδες κάνει το γευστικό αποτέλεσμα μοναδικό. Η διατροφική αξία αυτού του είδους σούπας προσφέρει ιδανικές ποσότητες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και φυλλικό οξύ. 

Άλλες γνωστές ελληνικές σούπες εξίσου θρεπτικές και υγιεινές

Φασολάδα, φακές, ρεβίθια, κοτόσουπα, ψαρόσουπα, τραχανάς, φιδέ, γιουβαρλάκια, μινεστρόνε, ντοματόσουπα και κολοκυθόσουπα. 

Ένα υγιεινό και γρήγορο σνακ 

Τι πιο γρήγορο και εύκολο από την παρασκευή μιας σούπας. Μπορεί να ετοιμαστεί από τους πιο αρχάριους ως τους πιο προχωρημένους της μαγειρικής με την ίδια επιτυχία. Υπάρχουν εκατοντάδες συνδυασμοί που θα κάνουν την σούπας σου γευστική και θρεπτική. Πάνω από το μισό περιεχόμενο της σούπας θα πρέπει να περιέχει νερό. Στη συνέχεια πρόσθεσε το υλικό που χρειάζεται περισσότερο χρόνο βρασμού όπως το κρέας σε μικρά κομμάτια και έπειτα από λίγη ώρα βάλε τα λαχανικά σε μικρά ή μεγάλα κομμάτια μέχρι να μαλακώσουν. Μια απλή μαγειρική συμβουλή για να πετύχεις ομοιόμορφο βρασμό σε όλα τα λαχανικά είναι να κόψεις τα λαχανικά που χρειάζονται πιο πολύ ώρα βράσιμο σε μικρότερα κομμάτια και τα υπόλοιπα που βράζουν γρηγορότερα σε μεγαλύτερα κομμάτια. 

Πόσες φορές την εβδομάδα μπορούμε να φάμε σούπα; 

Μια καλή και υγιής συχνότητα κατανάλωσης σούπας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είναι από 1 ως 4 φορές. Οι σούπες συμβάλλουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού και υγρών. Ανάλογα με το είδος της σούπας η περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να κυμαίνεται από 45 -75% διευκολύνοντας σε σημαντικό βαθμό τη διαδικασία της πέψης και συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του εντέρου. 

Γιατί όταν αρρωσταίνουμε τρώμε σούπα; 

Επειδή οι σούπες αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, προτείνονται σε άτομα με προβλήματα υγείας, όπως γαστρεντερικές διαταραχές και μειωμένη όρεξη. 

Διάβασε ακόμα:

Γιατί Οι Αμερικάνοι Μετακομίζουν Τα Ιατρεία Τους Στην Κουζίνα

Μία Διαιτολόγος Σου Μαθαίνει Όλους Τους Τρόπους Για Να Αποφύγεις Την Κρυφή Ζάχαρη

Author(s)

  • Θαλής Παναγιώτου

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Θαλής Παναγιώτου γεννήθηκε στην Αθήνα. Με αγάπη και ζήλο για την επιστήμη του, σπούδασε Διατροφή με Μετεκπαίδευση στην Διατροφή και τον Αθλητισμό από το Πανεπιστήμιο του Newcastle. Έκανε την πρακτική του άσκηση στον τομέα της κλινικής διατροφής και έχει εργασθεί σε μεγάλα Ηealth Fitness Clubs. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε Πολυάριθμα Συνέδρια και παρουσιάσεις στον τομέα της Διατροφής και συνεχίζει να ενημερώνεται για τα τρέχοντα δρώμενα, παρακολουθώντας τα πιο ενδιαφέροντα συνέδρια διατροφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό.