Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί κάποιες φορές οι κοφτές, σύντομες απαντήσεις είναι οι ιδανικές.
-Τι σε εμποδίζει να πεις αρνηθείς κάτι σε κάποιον.


Μήπως αισθάνεσαι ότι έχεις αναλάβει πολλές ευθύνες; Ή ότι έχεις φορτωθεί πολλά βάρη; Μήπως δεν ικανοποιείς τις δικές σου επιθυμίες επειδή ικανοποιείς πάντα των άλλων; Μήπως λες σε όλους “ναι” και φορτώνεσαι με ενοχές επειδή δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους; Αν “ναι”, τότε ήρθε η ώρα να βάλεις το “όχι” στη ζωή σου. Και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

Θέλεις να μάθεις γιατί; Επειδή λέγοντας “όχι” και βάζοντας όρια ενισχύονται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεπίγνωση σου. Γίνεσαι καλύτερος φίλος, συνεργάτης, σύντροφος. Έχεις λιγότερο άγχος και λιγότερο θυμό. Εμπιστεύεσαι περισσότερο τους ανθρώπους. Δοκιμάζεις καινούργια πράγματα και αυτό οδηγεί στην εξέλιξή σου. Τέλος, δεν αδικείς τον εαυτό σου με το να συμβιβάζεσαι, να μην εκφράζεις ελεύθερα και να μη διεκδικείς αυτό που θέλεις.

Οι λάθος λόγοι για τους οποίους δε λες “όχι”

Τι είναι όμως αυτό που σε δυσκολεύει με το “όχι”; Αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να εντοπίσεις. Πιστεύεις ότι με το να λες “ναι” συνεχώς, δείχνεις την αγάπη σου και τον σεβασμό σου στους άλλους;

Νομίζεις ότι με το να λες “ναι” γίνεσαι μέρος της παρέας, του μικρού κοινωνικού συνόλου στο οποίο θέλεις να ανήκεις και πως έτσι κερδίζεις το σεβασμό των συναδέλφων σου; Θεωρείς ότι αν πεις “όχι” προσβάλλεις, απορρίπτεις τον συνομιλητή σου;

Κι όμως πολλά από αυτά που όσα πιστεύεις και νομίζεις είναι λάθος. Αυτό που είναι σημαντικό, να συνειδητοποιήσεις είναι ότι όταν λες “όχι” δεν επιβάλλεις τα “θέλω” σου απλά. Καθιστάς σαφές μέχρι ποιο σημείο επιτρέπεις στον άλλον να παρέμβει στη ζωή σου και να την επηρεάζει. Όταν λες “όχι” δε σημαίνει ότι απορρίπτεις τον άλλον συνολικά αλλά μόνο μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή αίτημα.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα λοιπόν; Να μελετήσεις τους τρόπους για λες “όχι” πιο εύκολα και ως εκ τούτου να κάνεις και τη ζωή σου πιο εύκολη.

11 τρόποι να πεις πιο εύκολα “όχι”

1.Προτίμησε όταν θες να αρνηθείς κάτι να δίνεις απαντήσεις άμεσες, ήρεμες και κοφτές. Μην απολογείσαι και μην αφήνεις περιθώρια για διάλογο.

2.Γνωστοποίησε στους άλλους τις ανάγκες σου, τι σου αρέσει και τι δε σου αρέσει! Επικοινώνησε αυτό που θέλεις και κάνε σαφή τα όριά σου.

3.Κάνε μια λίστα από ανθρώπους και καταστάσεις ή συμπεριφορές που δε θέλεις να ανεχτείς ξανά.

4.Βρες μια λέξη ή μια πρόταση που θα λες για να κερδίσεις χρόνο και να συνειδητοποιήσεις τι θέλεις πραγματικά (π.χ. περίμενε 2 λεπτά να κάνω ένα επείγον τηλεφώνημα).

5.Αναγνώρισε τα συναισθήματα σου και δράσε ανάλογα.

6.Κάνε μικρά βήματα! Πρότεινε μια εναλλακτική λύση (π.χ. δε μπορώ σήμερα, ίσως αύριο).

7.Σκέψου: οι άλλοι γύρω σου λένε “όχι”; Έχεις κι εσύ αυτό το δικαίωμα.

8.Διεκδίκησε αυτό που θέλεις. Ξέρεις όμως τι ακριβώς είναι αυτό; Ψάξε καλύτερα μέσα σου και στις αξίες σου.

10.Καλλιέργησε αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Αγάπησε τον εαυτό σου, αποδέξου τον.

11.Βρες τι σε εμποδίζει να πεις “όχι”. Φόβος μοναξιάς; Φόβος απόρριψης; Φόβος εγκατάλειψης; Φόβος σύγκρουσης; Ανάγκη αποδοχής; Αναγνώρισέ το και αντιμετώπισέ το.

Και κάπως έτσι, δοκιμάζοντας όλα τα παραπάνω σιγά σιγά θα διαπιστώσεις ότι τα λίγα ή περισσότερα “όχι” προς τους άλλους θα γίνουν πολλά “ναι” για εσένα.

Διάβασε ακόμα:

Τα 5 Καλά Της Μοναξιάς

Κάνεις Υπομονή Ή Ανέχεσαι;

Author(s)

  • Η Νανά Συγκούνα είναι πιστοποιημένη life, mindset and executive coach, πιστοποιημένη NLP practitioner και δικηγόρος. Σπούδασε life coaching και συμβουλευτική στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Συνέχισε με επιπλέον σπουδές στο life coaching στην Coaching Evolution International London Academy. Πιστοποιήθηκε από τον παγκόσμιο φορέα coaching EMCC global. Έχει εκπαιδευθεί στο executive coaching καθώς και στο mindfulness. Πραγματοποιεί ατομικές και group coaching συνεδρίες, συνεργάζεται με εταιρίες δουλεύοντας με τα στελέχη ολιστικά μέσα από μια well-being coaching προσέγγιση. Επίσης πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες, αρθρογραφεί πάνω σε θέματα coaching και έχει και το δικό της site https://www.nanasigouna.com/.