Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να αποφεύγεις το συνεχόμενο scrolling.
-Γιατί να δοκιμάσεις το διαλογισμό.


Έχεις αναρωτηθεί πόσο πολύ επηρεάζεται η μέρα μας από τα όσα κάνουμε πριν κοιμηθούμε; Πέφτουμε στο κρεβάτι και προκύπτει ένας καταιγισμός σκέψεων, είτε με τα όσα καταφέραμε τη συγκεκριμένη μέρα, είτε με αυτά που θέλουμε να πετύχουμε την επόμενη. Τι άλλο συνηθίζουμε να κάνουμε πριν κοιμηθούμε; 

  • Περνάμε χρόνο στο κινητό χαζεύοντας σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. 
  • Διαβάζουμε κάποιες ειδήσεις-πιθανόν στενάχωρες που σίγουρα επηρεάζουν τη διάθεσή μας.
  • Τσεκάρουμε email δουλειάς με την ελπίδα να προλάβουμε να απαλύνουμε το φόρτο εργασίας της επόμενης μέρας. 
  • Μπορεί όλα αυτά να συμβαίνουν παρέα με ένα σνακ που υπό άλλες συνθήκες δε θα τρώγαμε στο κρεβάτι ή και καθόλου.

Ακόμα και αν δε συμβαίνουν συγχρόνως όλα αυτά, σίγουρα ο συνδυασμός τους δεν είναι και ο καλύτερος. Έρευνες αποδεικνύουν πόσο βλαβερή είναι η χρήση του κινητού πριν τον ύπνο και γενικότερα στο χώρο που κοιμόμαστε. Ξεκινώντας από την όραση μας, μέχρι τη ψυχοσύνθεσή μας, οι νυχτερινές “βόλτες” στο ίντερνετ σίγουρα δε μας ηρεμούν πριν τον ύπνο. Επίσης, αφήνοντας το κινητό μακριά από το κρεβάτι, αυτομάτως μας αποτρέπει από το να τσεκάρουμε ειδοποιήσεις και μηνύματα μόλις ανοίξουμε τα μάτια μας το πρωί. 

Πριν περάσουμε στις προτεινόμενες συνήθειες, καλό θα ήταν να εκτιμήσουμε το χώρο στον οποίο κοιμόμαστε και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε ένα stress free zone. Είναι σημαντικό να πέφτουμε στο κρεβάτι μας χωρίς εξωτερικούς παράγοντες που μας αγχώνουν.  

Ας δούμε λοιπόν ποιες συνήθειες θα ήταν καλό να υιοθετήσουμε.

Μειώνουμε ή και αποβάλουμε πλήρως το ατελείωτο scrolling 

Αυτό σημαίνει, αφήνουμε στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές μας και απολαμβάνουμε την ώρα μας με άλλους τρόπους. Για κάποιους αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα κινητά και τα tablet μένουν εκτός δωματίου ή μακριά από το κρεβάτι πριν τον ύπνο. 

Κρατάμε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης 

Μια όμορφη λύση για όταν θέλουμε να πολεμήσουμε την απαισιοδοξία μας είναι να σκεφτούμε τα θετικά της ζωής. Κάθε βράδυ πρίν κοιμηθούμε, μπορούμε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά να καταγράψουμε αυτα για τα οποία είμαστε χαρούμενοι που έχουμε στη ζωή μας. Ακόμη, μπορούμε να αποτυπώσουμε μια ωραία στιγμή της ημέρας μας που ελπίζουμε να επαναληφθεί. 

Διαβάζουμε ένα βιβλίο της αρεσκείας μας

Ένα βιβλίο μπορεί να μας χαλαρώσει, να μας βοηθήσει να καθησυχάσουμε τις σκέψεις μας και να ανοίξει τους ορίζοντές μας σε κάτι νέο. 

Δοκιμάζουμε τον διαλογισμό

Ακόμα και αν δεν είμαστε ειδικοί σε αυτό το τομέα, σίγουρα έχουμε ακούσει κάποια πράγματα σχετικά με τη θετική αύρα που συνοδεύει το διαλογισμό. Ουσιαστικά, προσπαθούμε να “ηρεμήσουμε” τις σκέψεις μας, να καταλάβουμε από πού προέρχονται και να βοηθήσουμε το μυαλό μας να αδειάσει από αρνητικές σκέψεις. 

Εντάσσουμε τη μουσική στη ρουτίνα πριν τον ύπνο

Παρόλο που είπαμε ότι θέλουμε να αποφύγουμε τις ηλεκτρονικές συσκευές, χάρη στο Bluetooth μπορούμε να έχουμε ένα ηχείο κοντά στο κρεβάτι μας χωρίς να χρειάζεται το κινητό. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια playlist ή και να βρούμε μια στο Ίντερνετ, η οποία παρέα με τον διαλογισμό, θα καταφέρουν να ηρεμήσουν το μυαλό και το σώμα μας.

Ετοιμάζουμε τα πράγματά μας για την επόμενη μέρα 

Μπορεί αυτό να μας θυμίζει τις ημέρες του σχολείου που μας έλεγαν οι γονείς μας να ετοιμάσουμε τα ρούχα μας και τη τσάντα για την επόμενη μέρα. Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζοντας πως έχουμε ήδη τακτοποιήσει αυτά τα πράγματα, μπορούμε να κοιμηθούμε πιο ήρεμα και να κερδίσουμε μερικά λεπτά παραπάνω ύπνου ή ήρεμου ξυπνήματος το πρωί.

Διάβασε ακόμα:

Η παγίδα της αγένειας στα social

Κάνε detox και στις σχέσεις σου

Author(s)

  • Ασημίνα Ευκαρπίδου

    Social Psychologist MSc

    Η Ασημίνα Ευκαρπίδου είναι ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Εργασιακή ψυχολογία. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της σε Αμερική και Ολλανδία, ξεκίνησε να συνεργάζεται με εταιρίες για τη βελτίωση και ενδυνάμωση του προσωπικού. Παράλληλα, έχει το δικό της γραφείο για προσωπική Ψυχανάλυση και Ψυχοθεραπεία. https://mindshift.gr/