Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αρνητικά αποτελέσματα είχε η προσπάθεια για μια selfie.
-Ότι η εμμονή με τις selfie έχεις ψυχολογικές ρίζες.


Πριν από λίγο καιρό ένας 16χρονος μαθητής έχασε την ζωή του στην προσπάθειά του να τραβήξει μία selfie. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε στις ΗΠΑ με θύμα μία ανήλικη κοπέλα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ινδία, ενώ στη Ρωσία οι αρχές υπολογίζουν ότι περισσότερα από 100 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί σοβαρά λόγω μίας φωτογραφίας selfie. Το 2014 στο Κολοράντο ένας πιλότος έριξε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν άλλα 2 άτομα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, επειδή προσπαθούσε να τραβήξει μία ανάλογη φωτογραφία.

Για ποιο λόγο όμως οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να τραβήξουν μία φωτογραφία με τον εαυτό τους, αψηφώντας κάθε είδους κίνδυνο; Από ναρκισσισμό; Από απερισκεψία; Από χαμηλή αυτοπεποίθηση ή από μία έντονη ανάγκη αποδοχής;

Τι λένε οι ειδικοί

Σύμφωνα με την Andrea Letamendi, ψυχολόγο του UCLA, με τις selfies τα νέα παιδιά εκφράζουν την διάθεσή τους και μοιράζονται με τους φίλους τους σημαντικές στιγμές της ζωής τους. Και ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι μία selfie σε βοηθάει να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου δείχνοντας πόσο τέλειος είσαι, υπάρχουν πολλά αρνητικά. 

Ο ψυχολόγος Peter Gray υποστηρίζει ότι οι σημερινοί έφηβοι σήμερα είναι περισσότερο ναρκισσιστές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που αναρτούν τέτοιου είδους φωτογραφίες.

Μία selfie αποτελεί το τέλειο μέσο, γιατί σε βοηθάει να βγάζεις προς τα έξω μία ωραιοποιημένη πτυχή της ζωής σου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ψυχολόγος Gwendolyn Seidman επικαλείται 2 έρευνες που μελέτησαν την επιρροή που είχαν οι selfies σε ένα δείγμα 1000 ατόμων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες συμμετέχοντες που έβγαζαν selfies παρουσίαζαν στοιχεία ναρκισσισμού, ενώ οι γυναίκες παραδέχθηκαν ότι μία selfie τις έκανε να νιώθουν ανώτερες από τις υπόλοιπες.

Ο Jonathon Brown υποστηρίζει στο βιβλίο του “the Self” πως μία selfie αποτελεί το τέλειο μέσο, γιατί σε βοηθάει να βγάζεις προς τα έξω μία ωραιοποιημένη πτυχή της ζωής σου, τραβάει την προσοχή των άλλων και συγκεντρώνει περισσότερα σχόλια και likes σε σχέση με κάθε άλλη φωτογραφία.

Τέλος, στην προσπάθεια επεξήγησης γιατί τα άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας προτιμούν αυτού του είδους τις φωτογραφίες στις αναρτήσεις τους το Business Standard, επικαλείται μία νέα βρετανική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που αναρτούν πολλές selfies έχουν χαμηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και αναζητούν την αποδοχή. Δυστυχώς όμως με κάθε κόστος. 

 

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Οι Επιπτώσεις Των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης Στην Ψυχική Μας Υγεία

Ξέρεις Πόσο Χρόνο Πρέπει Να Αφιερώνεις Στα Social Media Για Να Είσαι Χαρούμενος;