Τον Μάρτιο εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας κληθήκαμε να “μείνουμε σπίτι” για να περιορίσουμε την διασπορά του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Στο διάστημα που ακολούθησε – και μέχρι πολύ πρόσφατα – πολλοί από εμάς δοκιμάσαμε (κάποιοι ίσως για πρώτη φορά)  έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας: την εξ αποστάσεως εργασία. Κάναμε τα meetings μας ψηφιακά, μετατρέψαμε το σπίτι μας σε γραφείο και εφαρμόσαμε μία νέα εργασιακή πραγματικότητα. Πόσο αποτελεσματικός ήταν όμως αυτός ο τρόπος εργασίας; Ποιες προκλήσεις και ποια προβλήματα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν οι Έλληνες στη νέα αυτή εργασιακή συνθήκη; Μειώθηκε η αποδοτικότητα αλλά και η διάθεση και ικανότητα για αποτελεσματική εργασία; 

Η Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari για την Thrive Global Greece μελέτησε τις στάσεις, τις απόψεις, τις συνήθειες και τις αλλαγές που έφερε στην ζωή των εργαζομένων η πανδημία του COVID-19. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι 1 στους 3 φοβάται πως η εργασία εξ αποστάσεως ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την αποδοτικότητά τους ενώ το 80% ανησυχεί για την υγεία και την ευεξία του. 

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με τα προβλήματα και τις προκλήσεις των Ελλήνων εργαζομένων σε σχέση με την αποδοτικότητά τους, αλλά και την γενικότερη απόδοσης της εταιρείας τους:

  • Μόνο το 50% των ερωτηθέντων απάντησε ότι μπορεί να συγκεντρώνεται όπως και πριν με την εξ αποστάσεως εργασία.
  • Το 50% πιστεύει ότι η εξ αποστάσεως εργασία θα το εμποδίσει να έχει τόσο στενή επαφή με τους συναδέλφους του.
  • 1 στους 3 υποστηρίζει ότι δεν (θα) είναι τόσο παραγωγικός όσο πριν. 
  • Το 70% των εργαζομένων πιστεύει ότι η παραγωγικότητά του θα/έχει επηρεαστεί, ενώ το 80% πιστεύει ότι η απόδοση της εταιρείας θα/έχει επηρεαστεί αρνητικά 
  • Το 40% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν μπορεί εύκολα να αποσυνδεθεί από την τεχνολογία.
  • Το  42% δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα θέματα σχετικά με την εργασία.
  • Το 80% δεν αισθάνεται ότι έχει έλεγχο της υγείας και ευεξίας του.

Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε τις ενδεχόμενες “παγίδες” που κρύβει η τεχνολογία, όπως για παράδειγμα η υπερβολική έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπερπληροφόρηση που έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων άγχους και στρες και να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα σύμμαχο που μας δίνει την δυνατότητα να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως και να διατηρούμε την επαφή με όσους δεν βλέπουμε καθημερινά. 

Τα παραπάνω αποτελέσματα καταδεικνύουν εμφανώς ότι το επίπεδο της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων έχει μειωθεί ή θα μειωθεί σημαντικά, με τις επακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στα εταιρικά αποτελέσματα, τα οποία, έτσι κι αλλιώς,ήδη έχουν συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Τι μπορούν να κάνουν οι επικεφαλής των εταιρειών προκειμένου να διασφαλίσουν την συνοχή της ομάδας τους, αλλά και της ίδιας της εταιρείας; Οι ίδιοι καλούνται να επιδείξουν συμπεριφορές και νοοτροπίες τέτοιες που θα τους βοηθήσουν να προχωρήσουν μπροστά, κοιτάζοντας το μέλλον, με τον όρο “meta-leadership”, να εμφανίζεται στο προσκήνιο. Σύμφωνα με το Harvard Business Review Home, σήμερα που το leadership βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι ηγέτες του σήμερα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μία κρίση και να μην στέκονται μόνο στις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που μπορεί εκείνη να τους προσφέρει, έχοντας πάντα στο πλευρό τους το πιο δυνατό τους όπλο: τους ανθρώπους τους. 

Διάβασε ακόμα:

Κορονοϊός και ευεξία: Η μεγάλη έρευνα της Thrive Global Greece για τις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στη σωματική, ψυχική και συναισθηματική ευεξία των Ελλήνων

COVID-19 και νέα εργασιακή πραγματικότητα. Πόσο στήριξαν τους εργαζομένους τους οι εταιρείες και οι εργοδότες;

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.