Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αναζητούν οι millennials στο χώρο εργασίας τους.
-Σε ποια βιώματα οφείλονται οι ανάγκες των millennials.


Οι millennials θέλουν να κάνουν γνωριμίες, να αποκτούν νέες δεξιότητες και να βρίσκουν το βαθύτερο νόημα στη δουλειά τους. Αναζητούν μέντορες που τους εμπνέουν και θέτουν προκλήσεις, που τους καθοδηγούν και τους μεταδίδουν την αίσθηση του σκοπού. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να είναι μια γενιά που αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από συναδέλφους και εργοδότες. Γιατί όμως; 

Συχνά οι millennials αντιμετωπίζονται με αντιπάθεια 

Εδώ και χρόνια κυκλοφορούν προκαταλήψεις για αυτή τη γενιά. Προκαταλήψεις που προσομοιάζουν με αντιπάθεια απέναντι στους millennials. Παντού θα βρεις παραπληροφόρηση και υπερβολές εναντίον τους, ότι είναι τεμπέληδες, αναζητούν την προσοχή, ότι είναι ναρκισσιστές, χρειάζονται διαρκή καθοδήγηση, συνεχές feedback και επιβεβαίωση. Ωστόσο, η αναζήτηση των millennials για ικανοποίηση και σκοπό, έχει να κάνει περισσότερο με την ανασφάλεια, παρά με το ναρκισσισμό. Οι millennials απλά θέλουν λίγη καθοδήγηση, μια αίσθηση κατεύθυνσης. Γιατί; 

Οι millennials ωρίμασαν σε περίοδο μεγάλης οικονομικής, περιβαλλοντικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας -ο πόλεμος στη Συρία, η οικονομική κρίση, το Brexit, η κλιματική αλλαγή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις οδήγησαν στην απογοήτευσή τους από τους υπάρχοντες θεσμούς και τους καθιερωμένους τρόπους εργασίας. Επιπλέον, είναι η πιο μορφωμένη, τεχνολογικά ενημερωμένη και πληροφορημένη γενιά στην ιστορία. Κατα συνέπεια, ο ανταγωνισμός είναι έντονος και αισθάνονται την ανάγκη (ειδικά μέσω των social media) να ξεχωρίσουν. Οι millennials προσδοκούν το feedback — ανατράφηκαν με σκοπό να πετύχουν, να ξεχωρίσουν, να ξεπεράσουν τις προσδοκίες. Από τότε που ξεκίνησαν να μιλούν, εκτέθηκαν σε δομικά και μετρικά συστήματα, αδιάκοπο coaching και τακτικό feedback. Είναι, επομένως, φυσικό να περιμένουν να συνεχιστεί αυτό στο χώρο εργασίας. 

Σε μια κοινή έρευνα από το Oxford Economics και το Harvard, 1400 millennials επιβεβαίωσαν ότι θέλουν περισσότερο feedback από τους managers τους —πιο συγκεκριμένα, το χρειάζονται σε μηνιαία βάση. 

Πόσο σημαντικό είναι το mentoring για τους millennials

Η σύνθεση του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού βιώνει μία τρομακτική μεταβολή-οι millennials σύντομα θα αποτελούν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ενεργού πληθυσμού. Αν οι εταιρείες θέλουν να προσελκύσουν και να κρατήσουν τα ταλέντα, πρέπει να αρχίσουν να κάνουν mentoring στους εργαζομένους τους και να επενδύσουν στην ανάπτυξη και την προσωπική εξέλιξη τους, ειδικά με δεδομένη την τάση των millennials να αλλάζουν θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια έρευνα της Gallup έδειξε ότι το 21% των millennials άλλαξαν δουλειά τον τελευταίο χρόνο-ποσοστό τριπλάσιο από το αντίστοιχο των εκπροσώπων των υπόλοιπων γενεών. Ακόμη, η Millennial Survey της Deloitte αποκαλύπτει ότι το 71% των millennials θα αφήσει μια θέση εντός 2 ετών, αν αισθάνεται ότι οι ικανότητές του δεν εξελίσσονται. 

Οι εργοδότες μπορούν να αποκτήσουν και να κρατήσουν τα κορυφαία ταλέντα αν εξελιχθούν, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για να προσελκύσει νέους εργαζομένους, μια εταιρεία πρέπει να τους προσφέρει ένα ανεκτικό, ομαδικό εργασιακό περιβάλλον, όπου θα έχουν το χώρο να εξελιχθούν και να βελτιωθούν. Ο παραδοσιακός χώρος εργασίας όπου το feedback ή/και η εποικοδομητική κριτική παρέχεται ανά τακτά διαστήματα, πχ ετησίως δεν θα λειτουργεί πλέον. Οι νεότεροι εργαζόμενοι προτιμούν το άμεσο feedback, με τακτική στήριξη και καθοδήγηση. Οπότε, πώς μπορούν οι εταιρείες να προχωρήσουν σε αυτήν την νέα εποχή mentoring για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ταλαντούχους και αφοσιωμένους εργαζομένους; Ακολουθούν 3 τρόποι για να ξεκινήσεις: 

Ενδυνάμωσε 

Η αναδυόμενη τάση στην ηγεσία είναι ένας manager που καθοδηγεί και δεν δίνει εντολές. Δημιούργησε ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι έχουν άμεσες επαφές με τη διεύθυνση, ανεξάρτητα από τον τίτλο ή την παλαιότητα-αυτό θα θέσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργία εμπιστοσύνης και κατανόησης. Η ιεραρχία και η γραφειοκρατία έχουν ξεπεραστεί. Η ανοιχτή επικοινωνία και η συνεργασία κυριαρχούν. Η νέα γενιά αναζητά ανεκτικούς εργασιακούς χώρους που αποφεύγουν τα αυστηρά όρια της γραφειοκρατίας και αποδέχονται τη συνεργασία. Οι millennials θέλουν την υπευθυνότητα, την ευκαιρία να ηγηθούν, να αισθάνονται πολύτιμοι, ότι δεν είναι μόνο γρανάζια σε μια μηχανή. Οπότε, δωστους μια θέση στο τραπέζι. 

Στήριξε 

Οι millennials καθοδηγούνται από το πάθος και την εξέλιξη στη δουλειά τους -θέλουν να αναπτύξουν και να τελειοποιήσουν τις δεξιότητές τους, να νιώθουν στήριξη για να είναι πιο αποτελεσματικοί και ικανοί. Για αυτούς, η προσωπική ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα. 

Σε μια έρευνα, το 63% των millennials ανέφερε ότι αναζητά εργασίες με ευκαιρίες να εξελιχθεί και να μάθει. Σε μια άλλη έρευνα, το 67% είπε ότι θα άφηνε μια δουλειά με λίγες ευκαιρίες ανάπτυξης. 

Δωστους μετρήσιμους στόχους και πρόσφερέ τους την ευκαιρία να τους πετύχουν. Δίδαξέ τους να αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους. Μην τους φορτώνεις με ενοχές ή απειλές, αν κάνουν λάθη, αυτό θα έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα. Αντ’ αυτού, δώσ’ τους την αυτοπεποίθηση να διορθώσουν αυτά τα λάθη και πρόσφερέ τους τη στήριξη που χρειάζονται για να τα καταφέρουν.

Καθοδήγησε

Οι millennials θαυμάζουν τους ανωτέρους τους, ελπίζουν να μάθουν από αυτούς, να τους μιμηθούν, να είναι επιτυχημένοι σαν κι αυτούς. Οι managers, που ακούν τους εργαζομένους τους και συνδέονται με αυτούς ένας προς έναν, θα είναι αυτοί που θα κερδίσουν το σεβασμό. 

Δίδαξέ τους σημαντικά εργαλεία, καθήκοντα και project και πρόσφερέ τους την ευελιξία που χρειάζονται για να πετύχουν το στόχο τους. Δημιούργησε ευκαιρίες εξέλιξης –οι millennials αναζητούν την έμπνευση, γιατί συχνά εκφράζονται μέσω της δουλειάς τους. Το αντίστροφο mentoring είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να προσελκύσεις τους millennials — είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την εξειδίκευσή τους (π.χ digital skills) με τους ανώτερους εργαζομένους, με αντάλλαγμα πολύτιμα μαθήματα και συμβουλές από τους ειδικούς. Αυτό θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν τις ηγετικές τους ικανότητες και θα τους επιτρέψει να καλλιεργήσουν μια ισχυρή σχέση με έναν έμπιστο σύμβουλο.

Οι millennials θέλουν να ξέρουν ότι η δουλειά τους μετράει. Αγαπούν τις προκλήσεις, ψάχνουν την έμπνευση. Αντιπαθούν την ιεραρχία, αναζητούν το ειλικρινές feedback, και τη διαφανή ηγεσία. Αφιέρωσε χρόνο για να αξιολογήσεις την πρόοδό τους και να τους δώσεις εποικοδομητικό feedback. Έμπνευσέ τους να στοχεύουν ψηλά και κάλυψε τη δίψα τους για επιτυχία και γνώση. Καθοδηγώντας τους και παρέχοντάς τους τις συμβουλές και τη στήριξη που επιθυμούν, είναι πιθανό να ξεκλειδώσεις τις δυνατότητές τους και να μεγιστοποιήσεις την απόδοσή τους.

Διάβασε ακόμα:

18 Κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο γραφείο

Πώς να προσαρμοστείς σε μια νέα δουλειά

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.