Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι προκαλεί η κακή στάση του σώματος.
-Κάθε πότε πρέπει να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου.


Όσοι ασκούν καθιστική εργασία, συχνά αναρωτιούνται γιατί, ενώ δεν κινούνται ιδιαίτερα καθισμένοι στο γραφείο τους, αισθάνονται στο σώμα τους μια γενική κόπωση; Η απάντηση δυστυχώς είναι απλή.

Η λανθασμένη στάση του σώματος δημιουργεί τέτοιου είδους καταπόνηση, καθώς ασκείται τοπική πίεση λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα σε μυς, νεύρα, συνδέσμους, τένοντες και αρθρικούς χόνδρους.

Για να τα αποφύγεις όλα αυτά, θα πρέπει την ώρα της εργασίας στο γραφείο να προσπαθείς να κινείς όσο το δυνατόν περισσότερες αρθρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο ανακουφίζονται τα πιεσμένα σημεία του σώματός σου. Επίσης, θα πρέπει να επιδιώξεις να σηκώνεσαι από την καρέκλα σου περίπου κάθε 25΄- 40΄.

Όσον αφορά τον αυχένα, αν έχεις τη δυνατότητα, όταν κάθεσαι, στήριξέ τον βάζοντας το χέρι σου κάτω από το πηγούνι, καθώς με αυτόν τον τρόπο αποσυμφορίζεται το βάρος.

Υπάρχουν όμως και κάποιες κινήσεις, που μπορεί να επαναλαμβάνεις σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά της διάρκεια της ημέρας, όταν είσαι σε καθιστή στάση. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά στα πιασίματα του αυχένα, που είναι το σημείο του σώματος που “πιάνεται” πιο συχνά στα άτομα που κάνουν δουλειά γραφείου.

Ασκήσεις για να ξεπιαστεί ο αυχένας σου

1.Έχοντας το κεφάλι σου στην αρχική θέση, πάρε εισπνοή και λύγισε το κεφάλι προς τα πίσω. Επανάφερέ το, βγάζοντας αργά τον αέρα που εισπνέεις. 

2. Εφόσον έχεις κάνει αρκετές επαναλήψεις, μπορείς να προσθέσεις αυτήν την φορά τα χέρια σου κάτω από το πηγούνι, ώστε να ασκήσεις ελαφρά πίεση και να σπρώξεις το κεφάλι προς τα πίσω. Στη συνέχεια, φέρε τα χέρια πάνω στο κεφάλι, ασκώντας μικρή πίεση, ώστε να κατέβει το πηγούνι προς τον λαιμό.

3. Κίνησε το κεφάλι στο πλάι εναλλάξ, προσπαθώντας να κατεβάσεις το αυτί προς τον ώμο. Αν έχεις κάνει αρκετές επαναλήψεις, μπορείς να βάλεις και το χέρι (της ίδιας πλευράς σώματος) να ασκήσει ελαφρά πίεση, ώστε να κατεβάσεις το κεφάλι ακόμα πιο χαμηλά προς τον ώμο, πάντα όμως με προσοχή.

4. Γύρισε το κεφάλι σου στο πλάι. Στη συνέχεια βάλε τα δάκτυλα του καρπού σου κάτω από το σαγόνι, ασκώντας πολύ μαλακή πίεση και σπρώξε το πηγούνι σου προς τα πίσω.

5. Κάνε περιστροφή του κεφαλιού σου, διαγράφοντας ένα νοητό ημικύκλιο. 

Τις πιο πάνω ασκήσεις θα σε συμβούλευα να τις εκτελέσεις σε αργό ρυθμό και με πολύ ελαφρά πίεση ιδιαίτερα όταν συμμετέχουν τα χέρια.

Γενικά πάντως, όταν κάνεις ασκήσεις για να ξεπιαστείς στο γραφείο, φρόντισε να υπάρχει μία ροή στις κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι είναι προτιμότερο να ξεκινάς κάνοντας κινήσεις στον αυχένα, στη συνέχεια στο άνω μέρος του κορμού και τελικά στο κάτω μέρος του κορμού. Ακόμα όμως και αν τις κάνεις με άλλη σειρά δεν είναι λάθος. Έτσι κι αλλιώς ο σκοπός σου είναι ένας: να ξεκουράσεις τα καταπονημένα σημεία του σώματός σου και να ενισχύσεις την ευεξία και την αποδοτικότητά σου.

Διάβασε ακόμα:

Γυμναστική Το Πρωί. Γιατί Να Την Προτιμήσεις

Η Απλή Λύση Για Ενίσχυση Της Προπόνησης

Author(s)

  • Παρασκευή Γλάρου

    Προπονήτρια Αθλημάτων

    H Παρασκευή Γλαρού είναι Προπονήτρια Αθλημάτων, κάτοχος πιστοποίησης του ελληνικού δημοσίου επαγγελματικής κατάρτισης με ειδικότητα "Γυμναστική με Βάρη". Ασχολείται με εκγύμναση ομάδων, με σκοπό την ενδυνάμωση του σώματος σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε αθλήματος. Εργάζεται επίσης ως personal trainer με σκοπό την αποκατάσταση τραυματισμών, αλλά και την αύξηση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας, αντοχής, δύναμης, ευλυγισίας και ευκινησίας.