Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια πανδημία, με τo 40% του παγκόσμιου πληθυσμού να πάσχει από υπερβολικό βάρος και το 15% από παχυσαρκία. Από τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2008 στην Ελλάδα, το 54% του ενήλικου πληθυσμού ήταν υπέρβαροι και το 20% ήταν παχύσαρκοι.

Η Ελλάδα έχει από τους χειροτέρους δείκτες παιδικής παχυσαρκίας

  • Δεύτερη στην Ευρώπη σε υπέρβαρα αγόρια με 42%.
  • Τρίτη στην Ευρώπη σε υπέρβαρα κορίτσια με 38%.
  • Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στην Ευρώπη σε παχυσαρκία στα αγόρια με 20%, και τέταρτη για τα κορίτσια με 14%.
  • Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν παχύσαρκα έως την ενηλικίωση και να αναπτύξουν διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις σε νεαρή ηλικία.

Τι αποκαλύπτουν τα νούμερα

Η παχυσαρκία είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αλλά είναι ο πιο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη και εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας. Η παχυσαρκία ορίζεται ως Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερος από 30kg/m2. Τα άτομα με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30 έχουν 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε σχέση με εκείνα με φυσιολογικό ΔΜΣ (λιγότερο από 25). Η απώλεια 10% του βάρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον πόνο στο γόνατο και τη λειτουργικότητα κατά σχεδόν 30%. Κάθε 10kg απώλειας βάρους μπορεί να μειώσει το φορτίο στα γόνατα κατά τέσσερις φορές περισσότερο, δηλ. 40kg. Μια αύξηση 5 μονάδων του ΔΜΣ σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας γόνατος κατά 35%.

Πού μπορεί να οδηγήσει η παχυσαρκία

Οι υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες έχουν 5 και 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα αντιστοίχως να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα από ό,τι αν είχαν φυσιολογικό βάρος. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πολλών σοβαρών νοσημάτων και επομένως η μείωση του βάρους θα βοηθούσε στην ελάττωση της εκδήλωσης παθήσεων όπως στεφανιαία νόσος, διαβήτης (τύπου 2), υπέρταση, εγκεφαλικό, καρκίνος, πολυαρθραλγία και οσφυαλγία, μειωμένη αντοχή στην άσκηση, χαμηλή εμπιστοσύνη και κατάθλιψη.

Διάβασε ακόμα:

Πραγματική υπογλυκαιμία ή κρίση πανικού

Όταν η υγιεινή διατροφή παύει να είναι υγιεινή!

Author(s)

  • Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

    Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

    Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS (Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Έχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.