Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς ο χρόνος χρήσης της οθόνης συνδέεται με την παχυσαρκία.
-Πού τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις οθόνες.


Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη περιόδος των παιδιών αφού με το που κλείνουν τα σχολεία τα παιδιά βγαίνουν από την καθημερινή τους ρουτίνα και έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Που αφιερώνουν όμως αυτόν τον χρόνο τα παιδιά;

Τι λένε οι έρευνες

Ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στην τηλεόραση, τα computers, τα smart phones, τα tablets και τα video games αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με έκθεση του Common Sense Media, το 42% των παιδιών έχει το δικό του tablet ή smart phone, ενώ παιδιά ηλικίας μικρότερα των 8 ετών ασχολούνται κατά μέσο όρο 2 ώρες και 19 λεπτά την ημέρα με τις ηλεκτρονικές συσκευές και παιδιά μικρότερα των δύο ετών 42 λεπτά την ημέρα. Αντίστοιχη έρευνα του 2015 υποστηρίζει ότι παιδιά ηλικίας 8-12 ετών περνούν περισσότερες από 4.5 ώρες την ημέρα στις ηλεκτρονικές συσκευές ενώ οι έφηβοι περίπου 6.5.

Η υπερβολική αυτή χρήση της τεχνολογίας όμως έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των παιδιών. Έρευνα συνδέει τον χρόνο χρήσης με την παχυσαρκία, κάτι που ενδεχομένως οφείλεται στην καθιστική ζωή και στο γεγονός ότι τα παιδιά τείνουν να καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα όσο ασχολούνται με τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Αντίστοιχη έρευνα υποστηρίζει ότι η υπερβολική έκθεση στην τεχνολογία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην γνωστική εξέλιξη των παιδιών, τη συγκέντρωση και την διάσπαση της προσοχής τους.

Ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στην τηλεόραση, τα computers, τα smart phones, τα tablets και τα video games αυξάνεται συνεχώς.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

Αν αναρωτιέσαι ποια είναι η συνιστώμενη διάρκεια χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του παιδιού σου, η επιστήμη σου έχει την απάντηση. Αν το παιδί σου είναι μικρότερο των δύο ετών, τότε δεν θα πρέπει να έρχεται καθόλου σε επαφή με αυτές. Για παιδιά ηλικίας 2-4 ετών, η συνιστώμενη διάρκεια δεν θα πρέπει να ξεπερνάει την 1 ώρα την ημέρα, ενώ παιδιά ηλικίας 5-17 ετών μπορούν να ασχολούνται με αυτές 2 ώρες την ημέρα.

Οι ειδικοί μάλιστα προτείνουν μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να βάλεις όρια στη σχέση του παιδιού σου με την τεχνολογία:

1.Βάλε χρονικά όρια

Είναι πολύ σημαντικό να βάζεις χρονικά όρια αναφορικά με την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά σου. Έρευνα αποδεικνύει ότι τα όρια οδηγούν στη μείωση της χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει τα παιδιά να ξέρουν και να κατανοούν τους κανόνες και φυσικά να τηρούν ανελλιπώς τα όρια.

2. Απαγόρευσε τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών στο τραπέζι…

Η ώρα του φαγητού είναι η καλύτερη ώρα για να έρθεις σε επαφή με τα παιδιά σου, να μάθεις πώς πήγε η ημέρα τους και να κάνετε όλοι μαζί διάλειμμα από την τεχνολογία.

Έρευνα δείχνει ότι όσα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση κατά την διάρκεια του φαγητού, καταλήγουν να περνούν περισσότερη ώρα με τις ηλεκτρονικές τους συσκευές – συγκεκριμένα κατά μία ώρα παραπάνω την ημέρα. Έρευνα του 2015 υποστηρίζει πως αν έχεις το κινητό σου στο τραπέζι, ακόμα και αν δεν το χρησιμοποιείς, μειώνεις την ποιότητα της κάθε συζήτησης και κατ΄επέκταση την προσωπική επαφή με τα παιδιά σου. Αν λοιπόν εσύ δεν το χρησιμοποιείς, το ίδιο θα κάνει και το παιδί σου.

3…. και στις κρεβατοκάμαρες

Το παιδί σου έχει ανάγκη 8-10 ώρες ύπνου την ημέρα για να μπορέσει να αναπτυχθεί σωστά και να ξεκουραστεί για να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η χρήση του κινητού ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στην κρεβατοκάμαρα εμποδίζουν τον ύπνο του παιδιού σου. Αν λοιπόν απαγορεύσεις τη χρήση τους στην κρεβατοκάμαρά τους, τα βοηθάς να βελτιώσουν τον ύπνο και την υγεία τους και να υιοθετήσουν υγιείς συμπεριφορές στο μέλλον.

4. Μην χρησιμοποιείς τις ηλεκτρονικές συσκευές για τιμωρία ή επιβράβευση

Για παράδειγμα μην επιτρέπεις στο παιδί σου να χρησιμοποιεί τις ηλεκτρονικές συσκευές περισσότερη ώρα σαν επιβράβευση λόγω καλής συμπεριφοράς και αντίστοιχα μην του απαγορεύεις την χρήση τους όταν συμπεριφέρεται άσχημα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να δίνει μεγαλύτερη αξία σε αυτές και να επιθυμεί να τις χρησιμοποιεί ακόμα περισσότερο.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Πόσο Επηρεάζουν Οι Ηλεκτρονικές Συσκευές Τον Ύπνο Του Παιδιού Σου

Έρευνα: Ο Χρόνος Που Αφιερώνουν Οι Έφηβοι Στα Ψηφιακά Μέσα Επηρεάζει Το Πόσο Χαρούμενοι Είναι