Ένα παγκόσμιο συμβάν για το οποίο δεν έχουμε ζωντανές μνήμες ήρθε να μας συνταράξει. Συνέβη στο τέλος μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης και έρχεται να αλλάξει ότι ξέραμε ως σταθερές σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τουλάχιστον σε ότι περιγράφουμε ως «Δυτικό τρόπο ζωής» τα τελευταία 30 χρόνια, μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Σε τέτοιες χρονιές – ορόσημο παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες αλλαγές, τέτοιες χρονιές είναι η «μαμή» εξελίξεων και αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Χιονοστιβάδα γεγονότων

Άξαφνα, η επαγγελματική και προσωπική μας ζωή βρέθηκαν σε κρίση. Τα γεγονότα αυτά δεν αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο. Μετά το αρχικό σοκ οφείλουμε να δούμε πως μπορούμε να αντιδράσουμε στο νέο αυτό πλαίσιο λειτουργίας. Υπάρχουν δύο αντιλήψεις α) η «Μεσσιανική» προσέγγιση, «το κακό που μας βρήκε» και η καρτερικότητα μέχρι να επανέλθουμε στην πρότερη κανονικότητα ή μέχρι να έρθει κάποιος να μας σώσει β) η αντίληψη ότι οι «Κακοί καιροί» είναι ευκαιρία για Ανάπτυξη. Τέτοια γεγονότα ή σε κινητοποιούν ή σε βαλτώνουν στις χαμηλές προσδοκίες, στην άρνηση της πραγματικότητας, σε χαμηλή ενέργεια.

Κοινά σημεία

Ανήκω στην ομάδα των ανθρώπων που βλέπει την κάθε δυσκολία σαν ευκαιρία. Κάθε δυσκολία στην ζωή μας είναι μία νέα ευκαιρία να ανακαλύψουμε πάλι τον εαυτό μας. Είναι μία αφορμή αυτοοργάνωσης, επανακαθορισμού των στρατηγικών για την επίτευξη των στόχων μας. Είναι μία ευκαιρία ακόμα και για την «αλλαγή του παραδείγματος» αν χρειαστεί. Το «παιχνίδι άλλαξε», πρέπει να αλλάξουν και τα παραδείγματα με τα οποία πορευόμαστε.

Η αλλαγή της δεδομένης κατάστασης μας προς το καλύτερο έχει μερικά κοινά σημεία τα οποία τα βρίσκουμε σε πληθώρα παραδειγμάτων, σε ιστορίες ανθρώπων, σε αρθρογραφία, σε έντυπες δημοσιεύσεις, σε βιβλία, σε ιστορικά κείμενα και αποφθέγματα.

Η Πορεία της αλλαγής

Η αποδοχή

Η αποδοχή του εαυτού μας, της κατάστασης μας, με τα θετικά και τα αρνητικά της, είναι ο μισός δρόμος προς την αλλαγή. Συνήθως συμβαίνει μετά από επώδυνα συμβάντα ή σημαντικές αλλαγές στην ζωή μας. Οι προσωπικές δυσκολίες είναι επιταχυντές εξελίξεων. Εκεί δοκιμάζεται το ανθρώπινο οικοδόμημα, εκεί λειτουργούν όσα έμαθες, οι εμπειρίες της ζωής. Εκεί φαίνονται οι αδυναμίες και οι αντοχές που έχει ο καθένας μας.

Αναζήτηση

Μετά την αποδοχή της νέας κατάστασης ξεκινάει η αναζήτηση. Πρόκειται για μία μαγευτική περίοδο που μοιάζει σαν αυτή των βρεφών που ανακαλύπτουν την ομιλία ή αντίστοιχη με αυτή ενός επιστήμονα μπροστά σε μία σημαντική ανακάλυψη. Κάτι δεν πάει καλά, κάτι πρέπει να αλλάξει. Είναι το «άβολο» σημείο που πρέπει να αλλάξεις ότι έχεις ως δεδομένο, είναι το σημείο που αντιλαμβάνεσαι ότι θα πρέπει να κάνεις διαφορετικά πράγματα για να λύσεις το πρόβλημα σου.

Δράση

Μόλις γίνει αυτή η διαπίστωση, ότι υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, πρέπει να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ακόμα. Να ξεκινήσουμε να εφαρμόζουμε καθημερινές ρουτίνες που θα μας βοηθήσουν να θωρακίσουμε τον εαυτό μας, που θα μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε τις απαραίτητες αλλαγές στην ζωή μας.

Οι Μηχανισμοί της αλλαγής

Είναι κοινός τόπος σε όλες τις πηγές ότι υπάρχουν κοινοί μηχανισμοί που βοηθούν στην βελτίωση του εαυτού μας και οδηγούν σε καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον μας. Καταγράφω μερικούς από αυτούς.

Προσωπική βελτίωση

Η βελτίωση της διατροφής μας με παράλληλη μείωση της ζάχαρης και των λευκών αλεύρων, η κατανάλωση περισσότερου νερού, το καθημερινό περπάτημα όσο και η συμπληρωματική εισαγωγή αερόβιας άσκησης είναι από τις πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Η επαφή με την φύση και το εξωτερικό περιβάλλον θεωρείται τελευταία μία εξίσου σημαντική και ουσιαστική λειτουργία που πρέπει να υιοθετήσουμε.

Μείωση των ενοχλήσεων

Κάποιες από τις επόμενες ενέργειες είναι η μείωση των οχλήσεων, των ειδοποιήσεων κυρίως ψηφιακής μορφής, ειδικά από το κινητό και τα social media και την τηλεόραση. Η λιγότερη ενασχόληση με αυτά απελευθερώνει σημαντικό χρόνο, που μπορούμε να αφιερώσουμε σε ουσιαστικές ενέργειες προσωπικής βελτίωσης και μάθησης ή ακόμα και σε ουσιαστικότερο χρόνο με την οικογένεια μας και με άτομα που είναι σημαντικά για εμάς.

Προσωπική Ανάπτυξη

Η βελτίωση των δεξιοτήτων μας, το διάβασμα και η προσωπική ανάπτυξη, κάποιο νέο hobby που θα ανοίξει τους ορίζοντες μας και τον κύκλο μας είναι επόμενα σημαντικά εργαλεία στην φαρέτρα μας που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε πορεία στην ζωή μας, να βελτιώσουμε τον επαγγελματικό και προσωπικό μας τομέα.

Προσήλωση

Η προσήλωση στους καθημερινούς στόχους, στις μικρές καθημερινές νίκες, είναι ο σημαντικότερες δείκτης επιτυχίας στον δρόμο της προσωπικής αλλαγής. Η πλειοψηφία του κόσμου αδυνατεί να πειθαρχήσει στα μικρά καθημερινά που κάνουν την σημαντικότερη διαφορά. Είναι το δυσκολότερο σημείο. Η μικρή πρόοδος της κάθε μέρας αθροιστικά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο τέλος με τεράστια αποτελέσματα στο τέλος της πορείας.

Θα κλείσω με μία φράση από μία ομιλία του ναυάρχου ε.α William H. McRaven, «Αν θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο, ξεκινήστε στρώνοντας το κρεβάτι σας»

Αρχική δημοσίευση από τον Ιωάννη Πουλόπουλο στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

5 τρόποι για να πολεμήσεις τις κακές σου σκέψεις

Μάθε γιατί πρέπει να υιοθετήσεις την αισιοδοξία στη ζωή σου

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.