Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πληροφορίες από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τις βασικές διαφορές μεταξύ COVID-19 και γρίπης.

-Ποιες είναι οι βασικές διαφορές σχετικά με την μεταδοτικότητα.


Ξέρεις ίσως αρκετά ή όλα όσα πρέπει για την γρίπη. Όμως σίγουρα λόγω της πανδημίας ψάχνεις να μάθεις όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται για τον νέο κορονοίο. Και επειδή τα συμπτώματα ως ένα βαθμό μοιάζουν πάντα μέσα σου υπάρχει η αμφιβολία σε περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει: είναι γρίπη ή COVID-19; Σου παραθέτουμε τα στοιχεία από το ΕΚΠΑ για να σχετικά με τις βασικές διαφορές που χρειάζεται να ξέρεις.

  1. Κατά τη διάρκεια της εποχικής γρίπης δεν πραγματοποιείται ιχνηλάτηση επαφών ή ενεργητική επιτήρηση της νόσου με στόχο την αναχαίτιση και τη διακοπής της διασποράς στην κοινότητα, όπως
    λαμβάνει χώρα με τον νέο κορονοϊό. Η διάρκεια απομόνωσης στον νέο κορονοϊό φτάνει το χρονικό διάστημα των 14 ημερών, γεγονός που δεν υπάρχει στην εποχική γρίπη.
  2. Η εποχική κατανομή της γρίπης η οποία κορυφώνεται τους χειμερινούς μήνες και αποδράμει με την αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να μην επιδρά στον νέο κορονοϊό βάσει των ιδιοτήτων του.
  3. Η περίοδος επώασης και τα συμπτώματα των ατόμων που νοσούν από γρίπη συνήθως εμφανίζονται μέσα σε χρονικό διάστημα των πρώτων 3-5 ημερών, ενώ στην νόσο covid-19 η επώαση διαρκεί 14 ημέρες και τα συμπτώματα δύναται να εμφανιστούν σε όλη τη διάρκειά της.
  4. Ο χρόνος που απαιτείται για να μολυνθεί ένας υγιής από έναν ασθενή(serialinterval) από τη στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων υπολογίζεται περίπου στις 5-6 ημέρες στον κορονοϊό, ενώ στη γρίπη υπολογίζεται στις 3 ημέρες με σημαντική διασπορά ανάμεσα στα άτομα πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, κάτι που δεν διαφαίνεται να ισχύει στον κορονοϊό.
  5. Ο αριθμός αναπαραγωγιμότητας (reproduction number – R0), o οποίος αποτελεί το μέγεθος μέτρησης της μεταδοτικότητας και εμφάνισης νέων περιστατικών κατά τη διάρκεια της νόσου covid 19,εκτιμάται στο 2-2.5 και είναι μεγαλύτερος από την εποχική γρίπη που υπολογίζεται γύρω 1-1.5.
  6. H θνητότητα στη νόσο covid 19, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω των ήπιων μορφών νόσησης που πιθανόν να μην καταμετρώνται, φαίνεται να αγγίζει το ποσοστό 3-4% σε σύγκριση με την εποχική γρίπη όπου το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται το 0.1-.0.5%. Από τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία του CDC, η θνητότητα από τον COVID-19 είναι μεγαλύτερη στους άνδρες σε ποσοστό 2,8%, ενώ στις γυναίκες 1,7%. Η θνητότητα επηρεάζεται και μεταβάλλεται σαφώς από το επίπεδο και τις παροχές υπηρεσιών υγείας κάθε χώρας που πλήττεται από τον νέο κορονοϊό.
  7. Δεν υπάρχει ανοσία ακόμα για τον νέο κορονοϊό σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, ενώ υπάρχουν περισσότεροι από ένας τύπος γρίπης.
  8. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον νέο κορονοϊό, ενώ το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης δεν προστατεύει από τον νέο ιό.

Τι ισχύει για τα παιδιά και τις εγκύους

Τα παιδιά είναι μια ομάδα πληθυσμού τα οποία νοσούν πολύ εύκολα και δύναται να εμφανίσουν επιπλοκές από την εποχική γρίπη, σε αντίθεση με τον νέο κορονοϊό που η θνητότητα σε αυτές τις ηλιακές ομάδες είναι σημαντικά χαμηλή και λιγότερο του <1%.

Επίσης, η εγκυμοσύνη, ιδίως του τρίτου τριμήνου έχει συνδεθεί με σοβαρές περιπτώσεις νόσησης στην εποχική γρίπη, γεγονός που δεν έχει
καταγραφεί από τον νέο κορονοϊό όπου οι εγκυμονούσες και οι λεχώνες διατρέχουν τον ίδιο κίνδυνο νόσησης με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Διάβασε ακόμα:

SARS-COV-2: θα τον νικήσει το καλοκαίρι;

Παράπλευρες απώλειες της μάχης κατά του του Covid-19

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.