Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικός είναι ο κοινός ποιοτικός ελεύθερος χρόνος.
-Γιατί δεν πρέπει να θεωρείς το σύντροφό σου δεδομένο.


Είναι συχνό φαινόμενο σε όλες τις ηλικιακές παρέες να ακούσεις το πόσο δύσκολο είναι να βρεις τον κατάλληλο ή την κατάλληλη σύντροφο για να επικοινωνήσεις και να ταιριάξεις σε μια σχέση. Ακούγοντας ποικίλες ιστορίες – εντός και εκτός ψυχοθεραπείας – θέλησα να αναφερθώ στις ερωτικές σχέσεις και να προσπαθήσω να περιοριστώ σε πέντε σημεία που μπορούν να δώσουν «ανάσα ζωής» σε μία σχέση. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που κάνει μια σχέση επιτυχημένη ή με άλλα λόγια τι την κάνει λειτουργική;

Επικοινωνία

Ακούγεται τετριμμένο και χιλιοειπωμένο, αλλά δεν νομίζω πως κατανοούμε πραγματικά τι σημαίνει μέσα σε μια σχέση η λέξη επικοινωνία. Επικοινωνία, λοιπόν, σημαίνει να εκφράζω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, τους προβληματισμούς μου, τα όνειρά μου στον ή στη σύντροφό μου. Ωραία ως εδώ, αλλά τι κάνεις, όταν έρχεται η ώρα της διαφωνίας και του καβγά; Η ώρα που ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και τότε καλείσαι να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου, προκειμένου να λύσετε τη διαφωνία σας; Να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι επιθυμητό να επικοινωνείς με τον άλλον εξαπολύοντας ύβρεις και κατηγορίες ή υιοθετώντας ειρωνικό ή πομπώδες ύφος. Με αυτόν τον τρόπο αμύνεσαι, δεν επικοινωνείς. Χρειάζεται, λοιπόν, να αποτραβηχτείς για λίγο, αν ο θυμός σου είναι σε υψηλά επίπεδα και, μόλις ανακτήσεις λίγο την ψυχραιμία σου, να συζητήσεις τι σε ενόχλησε και πώς νιώθεις καθώς και να αναλάβεις μέρος της ευθύνης, όταν χρειάζεται. Κατά έναν «μαγικό» (κατά κοινή ομολογία) τρόπο και ο άλλος θα υιοθετήσει παρόμοια στάση και έτσι επιτυγχάνεται η άμεση και ομαλή επίλυση της διαφωνίας σας. Πάνω απ’ όλα είναι σημαντικό να νιώσετε και οι δύο την εγγύτητα που σας εξασφαλίζει αυτή η διαδικασία ως ζευγάρι.

Επικοινωνία σημαίνει να εκφράζω τις σκέψεις μου, τα συναισθήματά μου, τους προβληματισμούς μου και τα όνειρά μου στον σύντροφό μου.

Κοινός ποιοτικός ελεύθερος χρόνος

Το ζευγάρι, εκτός από τον χρόνο που χρειάζεται να περνά ο ένας μακριά από τον άλλον, χρειάζεται να περνά και κοινό χρόνο. Ο κοινός όμως χρόνος χρειάζεται να είναι και ποιοτικός, για να ωφελήσει το ζευγάρι. Όταν, λοιπόν, βγεις για έναν περίπατο ή για φαγητό με τον σύντροφό σου και αναλώνεστε σε άχαρες λεπτομέρειες, όπως πού θα πάτε, ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς, ποιος θα κάνει μπάνιο τα παιδιά ή τον σκύλο, τότε δε σας δίνεται η ευκαιρία να βιώσετε τη χαρά και την πληρότητα του μεταξύ σας δεσμού. Φυσικά οι έγνοιες και οι φροντίδες είναι πολλές σε ένα σπίτι και μια οικογένεια, αλλά είναι στο χέρι σας να ιεραρχήσετε μαζί τις ανάγκες σας και να δώσετε προτεραιότητα σε ορισμένες. Όταν λοιπόν επιλέγεις να είσαι με τον σύντροφό σου, ας εστιάσεις εκεί. Κάνε ερωτήσεις για αυτόν ή βρες ένα θέμα κοινού ενδιαφέροντος ή σε μια στιγμή ιδιαίτερη προσωπική, κάνε όνειρα και σχέδια μαζί του. Έφρασε την αγάπη και το ενδιαφέρον σου με ένα φιλί, ένα άγγιγμα, μια αγκαλιά. Μην ξεχνάς ότι αυτός είναι ο δικός σας χρόνος, λίγος ή πολύς, και πρέπει να τον προστατέψεις.

Εκτίμηση και θαυμασμός

Ένα χαρακτηριστικό του έρωτα και της έλξης που νιώθεις τον πρώτο καιρό σε μια σχέση, είναι να θαυμάζεις χαρακτηριστικά ή δεξιότητες του συντρόφου σου. Με τον καιρό αυτό ίσως να εξασθενεί, καθώς «συνηθίζεις» τα θετικά στοιχεία του. Ωστόσο έχει αποδειχθεί ότι ένα συναίσθημα που κρατά αρκετά κοντά ένα ζευγάρι είναι αυτό του θαυμασμού και της εκτίμησης. Δεν χρειάζεται ο σύντροφός σου να είναι πρωταθλητής του στίβου, για να τον θαυμάσεις, ούτε να σου αποδεικνύει συνέχεια την αγάπη του, για να τον εκτιμήσεις. Μικρές απλές καθημερινές πράξεις του μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς όμορφα, για να διατηρήσεις την εκτίμησή σου για εκείνον ή εκείνη. Μπορεί απλά να έφτιαξε ένα νόστιμο φαγητό ή να επισκεύασε τη χαλασμένη βρύση, όμως αξίζει το θαυμασμό σου και γι’ αυτό το τόσο απλό. Μην ξεχνάς πως λαμβάνοντας επιβράβευση κάποιος για μια συμπεριφορά του τείνει να την επαναλάβει, ενώ οι συμπεριφορές που τυγχάνουν αδιαφορίας μειώνονται αισθητά.

Έχει αποδειχθεί ότι ένα συναίσθημα που κρατά αρκετά κοντά ένα ζευγάρι είναι αυτό του θαυμασμού και της εκτίμησης.

Πάθος

Η ερωτική ζωή ενός ζευγαριού αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα (μεταξύ άλλων), για να παραμένουν ικανοποιημένοι στη σχέση τους. Η δύσκολη πρόκληση είναι πώς να διατηρηθεί το πάθος, αφού περάσει ο πρώτος καιρός. Το πάθος δεν μπορεί να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου στην αρχική του μορφή. Μπορεί όμως να πάρει άλλη μορφή, αν φροντίσεις να το διατηρήσεις, για να μην εξασθενεί. Η καθημερινότητα και η ρουτίνα είναι δύο ισχυροί αντίπαλοι του πάθους. Ο κοινός ποιοτικός χρόνος που αναφέρεται πιο πάνω αποτελεί σύμμαχο του πάθους. Όταν περνάς ευχάριστα με τον σύντροφό σου και χαλαρώνεις, η ερωτική σας διάθεση παραμένει ανεβασμένη. Η φαντασία είναι ο επόμενος σύμμαχος, για να διατηρήσεις τη φλόγα μεταξύ μας. Μην επαναπαύεσαι και μη θεωρείς τον σύντροφό σου δεδομένο, μιάς και έτσι η ερωτική επιθυμία θα εξασθενήσει. Πες ναι στις εκπλήξεις, στις μικρές ή στις μεγάλες χειρονομίες, στον αιφνιδιασμό (με την καλή πάντα έννοια).

Εμπιστοσύνη

Δεν νοείται να δεσμεύεσαι με κάποιον ή κάποια που δεν εμπιστεύεσαι. Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη, για να μπορέσει ο κάθε σύντροφος χωριστά, αλλά και μαζί, να αναπτυχθεί, να ανθίσει, να εξελιχθεί. Λέγοντας, λοιπόν, ότι εμπιστεύεσαι τον άλλον, σημαίνει ότι έχεις εμπιστοσύνη στα συναισθήματά του για σένα, την προσπάθειά του για το κοινό σας καλό, τις ενέργειές του και την προσωπικότητα και χαρακτήρα του. Αν δεν εμπιστεύεσαι τον ή την σύντροφό σου, είναι σαν να του στερείς το δικαίωμα να υπάρξει ως άτομο χωρίς εσένα, πράγμα που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ανθρώπου.

Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη, για να μπορέσει ο κάθε σύντροφος χωριστά, αλλά και μαζί, να αναπτυχθεί, να ανθίσει, να εξελιχθεί.

 

Μάθε περισσότερα στο site της Γεωργίας Πουλημενέα mentalcare.gr

 

 

Διάβασε ακόμα:

Δυνατός Έρωτας Στη Μόνιμη Σχέση. Υπάρχει; 

Υπάρχει Έρωτας Με Την Πρώτη Ματιά;

 

 

Author(s)

  • Γεωργία-Πουλημενέα

    Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Η Γεωργία Πουλημενέα είναι Κλινική Ψυχολόγος και Συστημική-Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής mentalcare.gr και Επιστημονική Συνεργάτης της Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικού Νοσοκομείου Πειραιά. Επίσης εργάζεται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Οικογένειας και Παιδιού του Δήμου Καλλιθέας.