Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι 7 διαστάσιες της ζωής.
-Γιατί είναι σημαντικό να βρεις το νόημα.


Στην εποχή μας οι λέξεις υγεία και ευεξία «πωλούνται» παντού! Και ενώ η λέξη υγεία είναι γενικά καλά κατανοητή ως έννοια, η ευεξία δεν είναι. Στην πραγματικότητα, εάν κάνεις μια γρήγορη αναζήτηση στο google, θα ανακαλύψεις ότι η ευεξία έχει πολλές διαφορετικές διαστάσεις, και διαφέρουν ανάλογα με την πηγή. Τι είναι όμως τελικά ευεξία και ποιες είναι αυτές οι διαστάσεις;

Η ευεξία ως κατάσταση προκύπτει ολιστικά και σύμφωνα με τους ειδικούς ορίζεται μέσα από 7 κυρίως διαστάσεις της ζωής: Τη φυσική, την κοινωνική, τη συναισθηματική, τη διανοητική, την πνευματική, την επαγγελματική, καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζούμε.  

Σύμφωνα με το μοντέλο ανάλυσης του John Travis, «πατέρα» του Wellness,  που στηρίζεται στη θεωρία της ροής της ενέργειας, για να απολαμβάνουμε καλή υγεία και μια καλή κατάσταση ύπαρξης (Well-being), χρειάζεται να κατακτήσουμε ισορροπία σε 12 βασικές λειτουργίες της ζωής μας. Αξιοσημείωτη, στον τροχό ευεξίας του Travis, είναι η χρήση ρημάτων για να υπενθυμίσει και να τονίσει την ενεργητική διαδικασία της ευεξίας (Wellness) και τη δράση που εμείς οι ίδιοι χρειάζεται να αναλάβουμε έτσι ώστε να είμαστε υγιείς, χαρούμενες και πλήρεις υπάρξεις.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα 12 πεδία που επιδρούν στην ευεξία μας σύμφωνα με τον Travis:

Ευθύνη εαυτού και αγάπη (self-responsibility and love)

Αφορά την αποδοχή και αγάπη εαυτού καθώς και την ανάληψη ευθύνης του εαυτού μας, ευθύνη για υγεία, ασφάλεια, φροντίδα και αγάπη. 

Αναπνέω (breathing)

Ο τρόπος που αναπνέουμε υποδηλώνει και τον τρόπο που ζούμε. Πόσο διευκολύνουμε ή εμποδίζουμε την ενέργεια να ρέει μέσα μας; Τι τρόπους έχουμε για να χαλαρώνουμε; Πόσο συνειδητά αναπνέουμε και κατά συνέπεια ζούμε;

Αισθάνομαι (sensing)

Αφορά τις αισθήσεις μας και κατά πόσο είμαστε συνδεδεμένοι με αυτές. Kαι πιο συγκεκριμένα πόσο αντιλαμβανόμαστε τα καθημερινά ερεθίσματα μέσα από τις πέντε αισθήσεις.                                         

Τρώω (eating)

Δεν αφορά μόνο το τι τρώω, αλλά και το πως τρώω, πόσο τρώω, γιατί τρώω και πότε τρώω. Ταυτόχρονα θα πρέπει να σκεφτούμε: τι άλλα «καταπίνουμε» εκτός από τροφή για ενέργεια;

Kινούμαι (moving)

Τα πάντα μέσα μας έχουν κίνηση. Η καρδιά μας, οι πνεύμονες μας, τα μάτια μας, οι μυς μας, τα τύμπανα των αυτιών μας. Το να είσαι ζωντανός είναι να το να κινείσαι. Αναστέλλοντας την κίνηση δημιουργείς ασθένεια. Συνδέεται άμεσα με τον τομέα του «εργάζομαι – παίζω» καθώς και τον τομέα «οικειότητα» και πιο συγκεκριμένα με τη σεξουαλική μας δραστηριότητα.

Νιώθω (feeling)

Αφορά τα συναισθήματά μας, την επαφή μας με αυτά, τη διαχείρισή τους καθώς και την έκφρασή τους.

Σκέφτομαι (thinking)

Αφορά τον τρόπο σκέψης μας και τη σύνδεση αυτού του τρόπου με την υγεία μας.

Παίζω και εργάζομαι (playing and working)

Αφορά την ισορροπία μεταξύ των δύο, περιλαμβάνει όμως και μια βαθύτερη έννοια του «παιχνιδιού»,  αυτή που αφορά την αίσθηση νοήματος, σκοπού αλλά και ευχαρίστησης σε οτιδήποτε κάνουμε.

Επικοινωνώ (communicating)

Ο τρόπος που επικοινωνούμε και συνδεόμαστε τόσο με εμάς τους ίδιους όσο και με τους άλλους, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και το πώς μοιραζόμαστε την εσωτερική μας πραγματικότητα, είναι θεμελιώδη στοιχεία για μια καλή υγεία. Ο τομέας αυτός συνδέεται άμεσα με τους τομείς «σκέφτομαι» και «νιώθω».

Οικειότητα (intimacy)

Η οικειότητα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικότητας, είναι μια μορφή ζωτικής ενέργειας σύμφωνα με τον Travis. Το πώς σχετιζόμαστε, αν απολαμβάνουμε σχέσεις τρυφερότητας και φροντίδας, το πώς επικοινωνούμε την αλήθεια μας, η σεξουαλική μας ικανοποίηση και ο τρόπος έκφρασης αυτής, είναι σημαντικά στοιχεία για μια καλή υγεία.

Βρίσκω νόημα (finding meaning)

Μια ζωή γεμάτη νόημα και σκοπό είναι θεμελιώδης αρχή τόσο για καλή υγεία αλλά και για την αίσθηση ευτυχίας και καλής «κατάστασης» ύπαρξης (well-being).  Συνδέεται και επηρεάζει άμεσα όλους τους υπόλοιπους τομείς της ευεξίας.

Υπερβαίνω τα όρια (transcending)

Αφορά όλους τους τομείς της ευεξίας, τη θεωρία του όλου και της σύνδεσης της σκέψης του ότι ενώ όλα είναι ξεχωριστά, όλα είναι ένα, πως εμείς οι ίδιοι διαμορφώνουμε την πραγματικότητα μας, τις αξίες μας και την υπέρβαση των ορίων. 

Φράση κλειδί για τα παραπάνω;

«Μέτρον Άριστον», όπως είχε πει ο Κλεόβουλος και σύμφωνα πάντα με τις δικές μας ανάγκες, τις δικές μας αξίες, τη δική μας ξεχωριστή, μοναδική προσωπικότητα.

Διάβασε ακόμα:

Βραδινό μπάνιο: γιατί να το προτιμήσεις

Χορτοφαγική δίαιτα. Όσα πρέπει να ξέρεις και να προσέξεις

Author(s)

  • Χρύσα Φραγκοπούλου

    NLP coach - NLP Well-being Specialist

    Η Χρύσα Φραγκοπούλου είναι NLP Coach, NLP Well-being Specialist με την πιστοποίηση της INLPTA καθώς και επαγγελματίας mBIT Coach μέσω της Dynamic Equilibrium System ltd. Έχοντας προσωπικό όραμα ετών την αυτό-βελτίωση και την ενθουσιώδη στάση ζωής, και μετά από μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα στον χώρο του fitness, η Χρύσα αποφάσισε πως το πιο σπουδαίο που μπορεί να κάνει είναι να εμπνεύσει τους συνανθρώπους της ώστε να ανακαλύψουν και εκείνοι τη μοναδική ΦΛΟΓΑ ενέργειας και δυναμισμού που κρύβουν μέσα τους.