Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το karoshi.
-Πώς η τέχνη και η φύση ωφελούν τη διάθεσή σου.


Ακόμα και στις καλύτερές σου ημέρες στην δουλειά, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα. Μπορεί να είναι μία ξαφνική προθεσμία με μεγάλες προσδοκίες, το απαιτητικό αφεντικό σου ή ένας δύσκολος συνάδελφος. Και όλα όσα συμβαίνουν μέχρι να φτάσεις στο γραφείο. Για παράδειγμα η κίνηση στο δρόμο, η ουρά στην τράπεζα και εκατομμύρια άλλα πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά και δεν μπορείς να ελέγξεις ή να προβλέψεις. 

Αυτό που μπορείς ωστόσο να προβλέψεις είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδράς. Σε κάθε τι που συμβαίνει έχεις μία επιλογή: μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα που παρουσιάζεται με απαισιοδοξία ή με μία διαφορετική οπτική. Πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι επιλέγοντας τον δεύτερο τρόπο αντίδρασης, είσαι σε θέση να ανακατασκευάζεις μία δύσκολη κατάσταση και να τη δεις με μία άλλη ματιά. 

Κανείς δεν λέει ότι είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, αν αρχίσεις να το κάνεις συστηματικά, θα διαπιστώσεις πως με τον καιρό, θα μπορέσεις να μετατρέπεις κάθε εμπόδιο και πρόκληση που εμφανίζεται στον δρόμο σου, σε μία ευκαιρία να γίνεσαι καλύτερος, πιο ανθεκτικός, πιο παραγωγικός και να παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις. Μερικά μικρά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση θα σε βοηθήσουν να κάνεις μεγάλες αλλαγές στην απόδοση και την διάθεσή σου. 

Η πιο σημαντική επιλογή που κάνεις καθημερινά

Ξυπνάς κάθε ημέρα το πρωί και πηγαίνεις στο γραφείο. Νιώθεις ότι έχεις κίνητρο; Συμμετέχεις δυναμικά σε meetings ή conference calls; Αντιμετωπίζεις την κάθε σου ημέρα με ενθουσιασμό και ανυπομονησία; 

Αν απάντησες ναι σε κάποια από αυτές τις ερωτήσεις, είσαι σε καλό δρόμο. Δυστυχώς, για μερικούς από εμάς μία τυπική ημέρα στο γραφείο σημαίνει στρες και άγχος ότι κάτι θα πάει στραβά. Μία συμφωνία θα αποτύχει, δεν θα προλάβεις μία προθεσμία, ένας συνάδελφός σου θα αρρωστήσει και εσύ θα έχεις τον διπλάσιο όγκο εργασίας ή θα ακούσεις τα εξ αμάξης για ένα λάθος που δεν είναι δικό σου. 

Το αποτέλεσμα πολύ συχνά περιγράφεται με μία μόνο λέξη: στρες. Αν απλά μπορούσες να κάνεις την δουλειά σου έχοντας λιγότερο άγχος και στρες, θα ήσουν σίγουρα περισσότερο δημιουργικός και παραγωγικός.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα αναφορικά με το πώς το άγχος που σχετίζεται με την δουλειά επηρεάζει άτομα σε όλο τον κόσμο.

Στην Βρετανία το περασμένο έτος, το άγχος, το στρες και η κατάθλιψη ήταν οι παράγοντες εξαιτίας των οποίων χάθηκαν 11,7 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες. Το 43% των Αμερικάνων υποστηρίζει ότι η δουλειά αυξάνει τα επίπεδα άγχους τους, σύμφωνα με έρευνα, ενώ σε πολλές χώρες του κόσμου η πίεση λόγω της δουλειάς οδηγεί σε πολύ σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα σε κάποιες χώρες υπάρχει ειδική λέξη για την δουλειά που οδηγεί στο θάνατο – στην Ιαπωνία λέγεται karoshi, στην Κίνα guolaosi και στην Κορέα gwarosa.

Στην δουλειά όπως και τη ζωή, δεν μπορούμε πάντα να καθορίζουμε εμείς αυτό που συμβαίνει. Αυτό που μπορούμε όμως να καθορίσουμε είναι η αντίδρασή μας. Και ένας τρόπος διαχείρισης του στρες είναι να αποκτήσουμε ξανά έμπνευση και κίνητρο. 

Πολλοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους οφείλουν την επιτυχία τους στην ικανότητά τους να δημιουργούν στιγμές γεμάτες νόημα και έμπνευση τόσο για τους ίδιους όσο και για τους γύρω τους. Μπορούν να βλέπουν ευκαιρίες που αδυνατούν να δουν οι υπόλοιποι, αλλά και να βρίσκουν λύσεις σε φαινομενικά δύσκολα προβλήματα. Αυτό δεν ονομάζεται υπερδύναμη, αλλά ευελιξία και σύμφωνα με την επιστήμη μπορείς να το κάνεις κι εσύ. 

Θεωρούμε ότι ως ενήλικες πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την περιέργεια, τον ενθουσιασμό και τη φαντασία της παιδικής ηλικίας. Ξέρεις όμως πόσο σημαντικό είναι κάποιες φορές να αισθάνεσαι ενθουσιασμό ή και δέος;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Psychological Science, το δέος σε κάνει να βλέπεις πέρα από τον εαυτό σου. Η Jennifer Aaker, μία από τους επικεφαλής της έρευνας και καθηγήτρια marketing του Stanford Graduate School of Business, υποστηρίζει ότι το αίσθημα του δέους μπορεί να μεταμορφώσει ένα άτομο και να το κάνει να επαναπροσδιορίσει τη ζωή, τους στόχους και τις αξίες του.

Έχεις ποτέ νιώσει αναζωογονημένος μετά από μία αντίστοιχη εμπειρία; Για παράδειγμα κοιτάζοντας ένα έργο τέχνης, ή μετά από μία επίσκεψη σε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου; Ερευνητές από το University of California Berkeley ανακάλυψαν ότι τα θετικά συναισθήματα που βιώνουμε από την τέχνη και τη φύση συνδέονται με το ανοσοποιητικό μας σύστημα και ωφελούν τη σωματική και ψυχική μας υγεία. 

Τι σημαίνει αυτό; Δεν χρειάζεται να κάνεις ένα ταξίδι για να δεις από κοντά την Καπέλα Σιστίνα ή το Taj Mahal. Μία βόλτα στη φύση ή ένα τραγούδι μπορεί να έχει τα ίδια οφέλη στην υγεία σου και να σε βοηθήσει να βρεις ξανά κίνητρο στην δουλειά σου.

Πέρα από τις έρευνες, πηγή έμπνευσης αποτελούν οι εμπειρίες ανθρώπων που συνάντησαν και αντιμετώπισαν προκλήσεις πολύ μεγαλύτερες από ένα δύσκολο συνάδελφο ή ένα φορτωμένο πρόγραμμα. 

Για παράδειγμα, ο Μάρκος Αυρήλιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος, στο έργο του “Τα Εις Εαυτόν”, υποστηρίζει πως όσες δυσκολίες και αν συναντήσεις, πάντα μπορείς να βρεις τον τρόπο να τις αντιμετωπίσεις. Γιατί “όλα έχουν ένα σκοπό και ένα κρυφό νόημα” και είναι στο χέρι σου να το ανακαλύψεις. 

Ο Viktor Frankl, επιζών του Ολοκαυτώματος, στο βιβλίο του με τίτλο “Man’s Search for Meaning”, περιγράφει τις τραγικές στιγμές που έζησε σε ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Πέρα από τον τρόμο, ο Frankl μιλάει για την ευγένεια, τη γενναιοδωρία, την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια των θυμάτων που βρίσκονταν μαζί του: “Κάθε ημέρα, κάθε ώρα είχες την επιλογή να αφεθείς ή να αντισταθείς”. Όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες, εξαρτάται από εμάς στο πώς θα τις αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχει και η Diana Nyad, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια που έγινε στα 64 της χρόνια – και μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες – το πρώτο άτομο που έκανε κολυμπώντας την επικίνδυνη διαδρομή από την Κούβα στη Φλόριντα χωρίς να κλουβί προστασίας από καρχαρίες. 

Μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια η ίδια πίστεψε ότι “θα πεθάνει χωρίς να τα καταφέρει”. Τότε οι φίλοι και κάποιοι υποστηρικτές της προσπάθησαν να την πείσουν να εγκαταλείψει το όνειρό της. Η Nyad όμως επέμεινε. Όπως δήλωσε στους New York Times, προετοιμαζόταν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και είχε φανταστεί την επιτυχία της με κάθε λεπτομέρεια. 

Η προσπάθειά της αποτελεί παράδειγμα αντοχής, σθένους και της δύναμης. Καθώς κυνηγούσε το όνειρό της να διανύσει τα 177 χιλιόμετρα από την Αβάνα στο Key West της Φλόριντα, συνάντησε πολλές δυσκολίες – έπαθε κρίση άσθματος και την τσίμπησαν πολλές φορές δηλητηριώδεις τσούχτρες. Παρόλα αυτά, τα κατάφερε. 

Σύμφωνα με την επιστήμη, η δύναμη της θέλησης είναι πολύ ισχυρή. Η επιμονή μας, παρά το άγχος και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην δουλειά και τη ζωή, έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβανόμαστε την κάθε κατάσταση. Ο συγγραφέας και ερευνητής Shawn Achor, υποστηρίζει ότι όταν το μυαλό μας σκέφτεται θετικά είναι 31% πιο παραγωγικό σε σχέση με όταν σκέφτεται αρνητικά ή όταν είναι αγχωμένος.

Αν λοιπόν νιώθεις αγχωμένος επειδή δεν έχεις χρόνο (ή τον σπατάλησες άσκοπα), είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνεις μικρές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Να επαναπροσδιορίσεις μία δύσκολη κατάσταση και να την μετατρέψεις σε ένα μάθημα ζωής. Όπου και αν βρίσκεσαι και ό,τι κι αν κάνεις, ένα μικρό διάλειμμα θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, να διαλογιστείς, να πάρεις μία βαθιά αναπνοή, να σκεφτείς καθαρά και να δεις τον κόσμο με άλλη ματιά. Τα Μικροβήματα που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Μικροβήματα Επαναπροσδιορισμού

1.Σε στιγμές έντονου στρες, κάνε μία παύση και σκέψου κάτι θετικό

Όταν βλέπεις τα πράγματα με αισιοδοξία, αισθάνεσαι πιο δυνατός και μπορείς να αντιμετωπίσεις κάθε δυσκολία. 

2. Εγκατάλειψε κάτι που δεν σε γεμίζει ή δεν χρειάζεσαι πια

Σκέψου κάτι που απορροφά την ενέργειά σου και δεν προσφέρει τίποτα σε εσένα ή τους γύρω σου. 

3. Στο τέλος κάθε ημέρας σκέψου τι κατάφερες σήμερα.

Όταν υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες σου, το κίνητρό σου αυξάνεται. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

10 χρυσοί κανόνες για το παιχνίδι με το παιδί σας

4 συμβουλές διακόσμησης για ένα ήρεμο και χαλαρωτικό σπίτι

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.