Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορείς να ανακαλύψεις τα όριά σου.
-Γιατί είναι χρήσιμο να μοιράζεσαι τους στόχους σου.


Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προστατεύσουμε τα υλικά μας αγαθά: κλειδώνουμε τα σπίτια μας. Κλειδώνουμε τα αυτοκίνητά μας. Αλλά, ενώ είμαστε πολύ καλοί στο να θέτουμε φυσικά όρια, δεν είμαστε τόσο καλοί στο να θέτουμε όρια που προστατεύουν τη σωματική και συναισθηματική μας υγεία. Κι όμως, αυτά τα όρια είναι σημαντικά: σου δίνουν τον χρόνο και τον χώρο για να φροντίσεις τον εαυτό σου. Ακόμη, το να τηρείς τα όριά σου δημιουργεί το κλίμα για το τι επιτρέπεις και αναμένεις από τους άλλους.

Υπάρχουν ορισμένα όρια στη ζωή μου που μπορώ εύκολα να τηρήσω. Συνήθως προστατεύω το χρόνο και το χώρο μου για άσκηση και ύπνο καθώς αυτά αποτελούν τον πυρήνα του ποια είμαι και του πώς ζω τη ζωή μου. Για μένα, αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Κι αν εγκαταταλείψω αυτά τα όρια, γνωρίζω ότι για ένα χρονικό διάστημα θα αισθάνομαι εξαντλημένη και δεν θα είμαι ο άνθρωπος που θέλω να είμαι. 

Φυσικά, υπάρχουν άλλα όρια, τα οποία δυσκολεύομαι να διατηρήσω. Το να ορίσεις και να τηρήσεις τα όρια σου είναι ένα εγχείρημα εν εξελίξει. Αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ανακαλύψεις τα όριά σου, να τα θέσεις και να κάνεις τους άλλους να τα σεβαστούν. 

Βρες τα όριά σου

Δεν είσαι σίγουρος ποιο είναι το όριό σου; Θα το καταλάβεις όταν κάποιος ακούσια λέει κάτι ή σου ζητάει κάτι που σε κάνει να αισθανθείς αμήχανα. “Αυτό δεν είμαι εγώ”, ή “Αυτό δεν μου φαίνεται σωστό”. Αυτό το συναίσθημα είναι κακή ένδειξη – προσπαθούν να ξεπεράσουν ένα όριό σου. Το επόμενο βήμα εξαρτάται από σένα: Θα επιτρέψεις να το ξεπεράσουν; 

Μερικές φορές είναι καλό να ξεπερνάς τα όρια, όπως το να μάθεις να κολυμπάς, ενώ φοβόσουν το νερό όλη σου τη ζωή, για παράδειγμα. Μπορεί να οδηγήσει σε μία περιπέτεια, σε μία προσωπική ή επαγγελματική επιτυχία. Από την άλλη πλευρά, αν συνειδητοποιήσεις ότι διαπραγματεύεσαι διαρκώς τα όριά σου, πάρε το χρόνο σου και αξιολόγησε πώς αισθάνεσαι. Αν σε στρεσάρει ή σε πιέζει να συμβιβαστείς, σταμάτα. 

Να είσαι ευέλικτος, αλλά μην υποκύψεις

Η ζωή δεν έρχεται πάντα, όπως την σχεδιάζουμε. Όταν κάτι πιέζει τα όριά σου, σκέψου πώς μπορείς να γίνεις ευέλικτος, αλλά απόφυγε τους συμβιβασμούς, όπου είναι σημαντικό. Για παράδειγμα, αν συνήθως γυμνάζεσαι το πρωί, αλλά δουλεύεις για έναν παγκόσμιο οργανισμό και πρέπει να κάνεις τηλεδιασκέψεις νωρίς το πρωί, βρες μια άλλη ώρα της ημέρας για άσκηση. 

Ακόμα και με τα δικά μου αδιαπραγμάτευτα όρια, βρήκα εύκολους τρόπους να γίνω ευέλικτη, όταν χρειάζεται. Προτιμώ να πηγαίνω για ύπνο μεταξύ 9.30-10 μ.μ, αλλά μερικές φορές επιλέγω να αλλάξω αυτή τη συνήθεια και να βγω με φίλους. Φυσικά, αν επιτρέπουμε διαρκώς στον εαυτό μας να αγνοεί τα όρια που έχει θέσει, είναι πρόβλημα. Και το να επιτρέπεις στις προτεραιότητες των άλλων να προηγούνται από τις δικές σου είναι επίσης επιβαρυντικό. Είναι σημαντικό να σέβεσαι τα όριά σου, όσο μπορείς, για να γίνεις πρότυπο και για τους άλλους. 

Ζήτα αυτό που χρειάζεσαι

Δικαιούσαι να θέτεις όρια, αλλά το να κάνεις τους άλλους να τα σεβαστούν εξαρτάται από σένα. Αν δεν μιλάς ειλικρινά για τις προτεραιότητές σου, οι άλλοι δεν θα ξέρουν ποιες είναι. Να εκφράζεις τα όριά σου στα αρχικά στάδια κάθε σχέσης. Για παράδειγμα, αν ξέρεις ότι πρέπει να φεύγεις νωρίτερα από τη δουλειά κάθε Τρίτη για ένα σημαντικό ραντεβού, ξεκαθάρισε αυτή την ανάγκη με την ομάδα σου εξ αρχής. Εξήγησε ότι είναι ένα σημαντικό όριο στη ζωή σου και χρειάζεσαι τη βοήθειά τους για να το τηρήσεις. Αυτό είναι ένα άλλο σημείο, όπου η ευελιξία παίζει ρόλο: ίσως μπορείς να είσαι διαθέσιμος νωρίς το πρωί της Τρίτης για να εξασφαλίσεις ότι η ομάδα σου θα μπορεί να σε προσεγγίσει όταν το χρειάζεται. 

Είναι σημαντικό να σέβεσαι τα όριά σου, όσο μπορείς, για να γίνεις πρότυπο και για τους άλλους. 

Πρότεινε λύσεις

Πριν λίγο καιρό, μου ζητήθηκε να μιλήσω σε μία πολύ ωραία εκδήλωση. Το ήθελα πολύ, αλλά γινόταν Παρασκευή πρωί μιας εβδομάδας που είχα ήδη ταξιδέψει σε άλλες 3 πόλεις. Για να φτάσω στην ώρα μου, θα έπρεπε να προσγειωθώ αρκετά μετά τα μεσάνυχτα το προηγούμενο βράδυ και μετά θα έπρεπε να ανέβω στη σκηνή στις 8.30 το επόμενο πρωί. Οπότε, ήμουν ειλικρινής με το άτομο που με προσκάλεσε. Είπα “Μπορώ να τα καταφέρω; Ναι. Αλλά θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου; Όχι. Μπορώ να σε βοηθήσω να βρεις έναν άλλο ομιλητή;” Ήμουν πρόθυμη να κάνω οτιδήποτε χρειαζόταν για να βοηθήσω, ώστε να μην ξεπεράσω τα όριά μου και να μην δώσω στο κοινό κάτι λιγότερο από τον καλύτερό μου εαυτό.

Μπορείς να εφαρμόσεις αυτήν την ιδέα και στο γραφείο. Αν κάποιος ζητήσει τη βοήθειά σου σε ένα project ή να κάνεις κάτι που ξεπερνά τα όριά σου, ζύγισε τα οφέλη. Αν οι άνθρωποι ή το project ή η αποστολή είναι σημαντικά, τότε κάνε μια ουσιαστική συζήτηση, ίσως μπορείς να προσαρμόσεις το αίτημα για να γίνει εφικτό για σένα. 

Φυσικά, αν εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον, όπου αισθάνεσαι να απειλείσαι ή φοβάσαι να τηρήσεις τα αδιαπραγμάτευτα όριά σου, σκέψου αν αυτός είναι ο κατάλληλος χώρος εργασίας για σένα. Αν τα όριά σου ξεπερνιούνται συχνά, αυτό θα επηρεάσει την πνευματική και σωματική σου ευεξία. 

Μοιράσου τους στόχους σου 

Είναι σημαντικό να μιλάς για τα όριά σου και τους στόχους ευεξίας σου. Το να τους μοιραστείς με τους άλλους – στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή – τους βοηθά να καταλάβουν τι μετράει για σένα ως άτομο. Και ως ηγέτης, το να είσαι ανοιχτός και αυθεντικός επιτρέπει και στους άλλους να σε μιμηθούν. Τους κάνει όλους να αισθάνονται ότι αυτό που έχει αξία για σένα, έχει αξία για όλους, ακόμα κι αν η δική σου προτεραιότητά είναι τα παιδιά σου και η προτεραιότητα κάποιου άλλου είναι το χόμπι του. Μέσω αυτού του αμοιβαίου σεβασμού, οι άνθρωποι θα έρθουν στη δουλειά και δεν θα υποτιμήσουν τα όρια και τις προτεραιότητες των άλλων. Εννοείται ότι μερικά όρια είναι προσωπικά και σε αυτήν την περίπτωση δεν υπάρχει πίεση να τα μοιραστείς ανοιχτά. Αλλά μην ξεχνάς ότι είναι ανθρώπινο να χρειάζεσαι τη στήριξη των άλλων. Μιλώντας ανοιχτά για τα όρια και τις προτεραιότητές σου, δίνει το κίνητρο στους άλλους στην ομάδα σου να θέσουν τα δικά τους όρια και να τα τηρήσουν, να διαχειριστούν καλύτερα την ευεξία τους και να πάρουν τον έλεγχο της ζωής τους. 

Διάβασε ακόμα:

Βελτίωσε τη μνήμη σου με μια εναλλακτική μέθοδο

Τελικά, έχεις χρόνο ή όχι;

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer της Deloitte

    H Jen Fisher είναι Chief Well-being Officer της Deloitte και Editor-at-Large, Life-Work Integration στην Thrive Global.