Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να βάλεις ταμπέλες στα συναισθήματά σου.
-Ποια μέθοδος θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς τα έντονα συναισθήματα.


Το 2020 και το 2021 είναι δυο συναισθηματικά φορτισμένες χρονιές που προκάλεσαν ριζικές αλλαγές στη ζωή μας. Μια από αυτές πραγματοποιήθηκε στον εργασιακό τομέα. Είτε δουλεύεις εξ αποστάσεως, είτε όχι, η αλήθεια είναι ότι τα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι πιο θολά από ποτέ. Το αποτέλεσμα; Το να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας στη δουλειά είναι πιο σημαντικό από ποτέ. 

Ξεκινά με την απομυθοποίηση της ιδέας ότι τα συναισθήματα δεν έχουν χώρο στο γραφείο. Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία εξακολουθεί να επικρατεί. Αν μάθαμε τίποτα αυτά τα 2 χρόνια, είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο είναι η ανθρωπιά μας. Και ένα από τα χαρακτηριστικά που μας καθιστούν ανθρώπους είναι το γεγονός ότι έχουμε και νιώθουμε συναισθήματα. Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο U.S.C. νευροεπιστήμονας Antonio Damasio, οι άνθρωποι δεν είναι σκεπτόμενες μηχανές, “αλλά μηχανές με συναισθήματα που σκέφτονται.” 

Τα συναισθήματα αποτελούν ένα παράθυρο στις βαθύτερες αξίες μας, σε ό,τι μας ενδιαφέρει και μας συγκινεί περισσότερο. Σύμφωνα με την Susan David, ψυχολόγος στο Harvard Medical School και συγγραφέας του Emotional Agility, “Τα πρωτογενή μας συναισθήματα μπορεί να είναι οι αγγελιοφόροι που χρειαζόμαστε για να μάθουμε πράγματα για τον εαυτό μας και για τις σημαντικές κατευθύνσεις στη ζωή μας,” Αλλά τα συναισθήματα δεν αφορούν μόνο τη σχέση μας με τον εαυτό μας. Ως φίλοι, συνάδελφοι, ηγέτες, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μπορούμε να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας. 

Ακούμε πολλά για την ψυχολογική ασφάλεια, η οποία πηγάζει από την έκφραση των συναισθημάτων μας. Οι καλύτεροι ηγέτες το αναγνωρίζουν αυτό και θέλουν οι άνθρωποί τους να είναι αληθινοί, ανθρώπινοι και να φέρνουν τον πραγματικό τους εαυτό στη δουλειά. Και αυτό σημαίνει και τα συναισθήματά τους. 

Επομένως, πώς μπορούμε να φέρουμε τον πραγματικό μας εαυτό στη δουλειά με τον πιο υγιή και παραγωγικό τρόπο; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματα στο γραφείο. 

Αποδέξου τα συναισθήματά σου

Η αλήθεια είναι ότι, είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο, είναι αδύνατο να αποφύγεις τα συναισθήματα, θα βρουν τον τρόπο τους να εμφανιστούν. Και αν προσπαθήσουμε να τα καταπιέσουμε, τότε είναι που εκδηλώνονται με ακραία μορφή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τοξικές συμπεριφορές. Για την ακρίβεια, έρευνες δείχνουν ότι όταν αγνοούμε τα συναισθήματά μας και δεν προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε, μπορούμε να βλάψουμε την ευεξία μας. Επομένως, πρέπει να ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι τα συναισθήματά μας είναι φυσικά, αποτελούν κομμάτι του εαυτού μας και δεν μπορούμε να τα ελέγχουμε, αποφεύγοντάς τα. 

Ανάγνωρισε αντί να αντιδράς

Ίσως έχουμε θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλά ή κακά. Τα συναισθήματα είναι απλώς σημάδια ότι κάτι συμβαίνει. Επομένως, τι σου λένε τα συναισθήματά σου; Πώς θα περιέγραφες τα συναισθήματα που νιώθεις; Βάλ’ τους μια ταμπέλα. Όταν αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από το να αντιδράσουμε απλώς σε αυτά. 

Μια από τις καλύτερες ασκήσεις προέρχεται από τη Brené Brown, best-selling συγγραφέας και καθηγήτρια στο University of Houston. Προτείνει να ξεκινάς τις διαδικτυακές συναντήσεις ζητώντας από όλους τους συμμετέχοντες να αναφέρουν 2 συναισθήματα που νιώθουν, είτε εκείνη τη μέρα, είτε εκείνη τη στιγμή. Αυτό επιτρέπει στους εργαζομένους να σκεφτούν τι αισθάνονται και δίνει στους ηγέτες και στους συναδέλφους ένα τρόπο να καταλάβουν πού βρίσκονται όλοι, από συναισθηματική σκοπιά, χωρίς να ζητηθεί από κανέναν να αποκαλύψει προσωπικές λεπτομέρειες.  Αν ένας team leader βλέπει ότι οι συνάδλφοι δεν έχουν καλή διάθεση, μπορεί να αλλάξει το είδος του meeting. Αν ένας ηγέτης δει ότι κάποιο συγκεκριμένο άτομο έχει μια κακή μέρα, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του για να δει αν χρειάζεται υποστήριξη. 

Βάζοντας ταμπέλες στα συναισθήματά μας, μαθαίνουμε να νιώθουμε θετικά και αρνητικά συναισθήματα παράλληλα. Μπορεί να είμαστε χαρούμενοι και λυπημένοι, αισιόδοξοι και θυμωμένοι. Έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η αποδοχή των ανάμικτων συναισθημάτων μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ευεξία μας. 

Δεν είσαι τα συναισθήματά σου

Βάζοντας ταμπέλες στα συναισθήματά μας συνειδητοποιούμε ότι δεν προσδιοριζόμαστε από κάποιο συναίσθημα που τυχαίνει να νιώθουμε. Για παράδειγμα, το να πεις “νιώθω στενοχώρια” είναι διαφορετικό από το “είμαι στενοχωρημένος”. 

Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να καθορίζεται από τα συναισθήματα, χάνουμε την ικανότητα να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτά τα συναισθήματα. Και ακόμα και τις χειρότερες μέρες μας, μπορούμε να κάνουμε αυτήν την επιλογή.

Φρόντισε το σώμα σου

Η σωματική μας ευεξία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη συναισθηματική μας ευεξία. Όταν είμαστε κουρασμένοι και δεν έχουμε κοιμηθεί επαρκώς,, είμαστε λιγότερο ικανοί να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και πιο πιθανό να έχουμε ψυχολογικές μεταπτώσεις. Επομένως, φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά και να αποσυνδέεσαι από τη δουλειά και θα διαπιστώσεις ότι θα μπορείς να διαχειριστείς οποιοδήποτε συναίσθημα την επόμενη μέρα. Τι άλλο μπορείς να κάνεις όταν βιώνεις έντονα συναισθήματα; Κινήσου. Η κίνηση όχι μόνο παράγει όλες τις χημικές ουσίες της καλής διάθεσης στον εγκέφαλό μας, αλλά απομακρύνει τη σκέψη μας από όλα όσα μας εξαντλούν και μας ρίχνουν.  

Εξάσκησε τη συμπόνια – για τον εαυτό σου και τους άλλους 

Μπορούμε να είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας και τον περισσότερο καιρό αυτή η αρνητική αυτοκριτική στηρίζεται στα συναισθήματά μας. Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε το πώς νιώθουμε, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε την κριτική που κάνουμε στον εαυτό μας για αυτά τα συναισθήματα. Όταν αποδεχτούμε τα συναισθήματά μας, είναι πιο εύκολο να βοηθήσουμε και τους άλλους να το πετύχουν.

Με δεδομένη την πραγματικότητα που βιώνουμε, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να κρύψουμε το συναισθηματικό εαυτό μας. Και αυτό είναι καλό. Όλοι θα γίνουμε καλύτεροι και το ίδιο ισχύει και για τον εργασιακό μας χώρο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να σταματήσεις να κάνεις αυθόρμητες αγορές και να αρχίσεις να ξοδεύεις τα χρημάτα σου με ενσυνειδητότητα

Τι να κάνεις αν δεν είσαι χαρούμενος με τη δουλειά σου

Author(s)

  • Jen Fisher

    Chief Well-being Officer της Deloitte

    H Jen Fisher είναι Chief Well-being Officer της Deloitte και Editor-at-Large, Life-Work Integration στην Thrive Global.