Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πόσα decibel μπορεί να είναι βλαβερά για την ακοή σου.
– Ποιους τομείς της υγείας επηρεάζει η συστηματική έκθεση στον δυνατό θόρυβο.


Η ηχορύπανση στους δρόμους της πόλης με τις κόρνες, τα μαρσαρίσματα, τα κομπρεσέρ, καθώς και τα ακουστικά, που ειδικά έφηβοι και παιδιά φοράνε αδιαλείπτως, αλλά και η δυνατή ένταση της μουσικής, συνθέτουν το παζλ μιας «βίαιης» – ακουστικά – καθημερινότητας, που βλάπτει σοβαρά την ακοή μας αργά μεν αλλά σταθερά.

Αυτό, όμως, που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι τα επιβλαβή επίπεδα θορύβου από τα οποία υποφέρει ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους δεν βλάπτουν μόνο τα αυτιά σου αλλά την υγεία σου συνολικά. Η έκθεση σε θόρυβο έχει τόσο άμεσες όσο και μακροχρόνιες συνέπειες, που όμως δεν είναι ούτε ορατές ούτε εύκολα αναγνωρίσιμες.

Αυτός είναι ο λόγος που η ηχορύπανση έρχεται δεύτερη στην κατάταξη (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) των μεγαλύτερων περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Ανατολή Παταρίδου, MD, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου και επιστημονική συνεργάτης του Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα είναι η ειδικός που επιλέξαμε για να μας πει για τις συνολικότερες μακροπρόθεσμες βλαπτικές συνέπειες των θορύβων στην υγεία, αλλά και τους τρόπους που μπορούμε να προφυλαχτούμε από τα δεινά της ηχορύπανσης.

Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των δυνατών ήχων στην ακοή και την υγεία μας;

Συνήθως οι περισσότεροι θεωρούμε ότι μια βλάβη στην ακοή είναι η μόνο μακροπρόθεσμη συνέπεια λόγω της έκθεση των αυτιών μας σε δυνατούς ήχους. Κι όμως υπάρχουν κι άλλες συνέπειες που τις περισσότερες φορές δεν φανταζόμαστε ότι οφείλονται στην ηχορύπανση, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι συστηματική. Κι όμως, η απώλεια ύπνου, η αδυναμία συγκέντρωσης και τα υψηλά επίπεδα στρες είναι από τις πιο βασικές επιπτώσεις που μάλιστα μπορεί να οδηγήσουν σε ακόμη πιο σημαντικές, όπως διαβήτη, εγκεφαλικό, ακόμη και σε καρδιακή προσβολή.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι νέοι είναι εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από τη βλαπτική επίδραση των θορύβων, καθώς εκτίθενται διαρκώς σε δυνατούς ήχους στο εργασιακό τους περιβάλλον, στη διασκέδασή τους, αλλά και στη χρήση της κινητής τηλεφωνίας και των ακουστικών μουσικής. Ακόμα, όμως, και τα μικρά παιδιά, που κάνουν χρήση ακουστικών αρκετές ώρες κάθε μέρα, μπορεί δυνητικά να οδηγηθούν σε βαρηκοΐα.

Tελικά, πόσα decibel είναι ασφαλή;

Ο ήχος, όπως είναι γνωστό, μετριέται σε decibel. Οι ήχοι σε ένα ήσυχο σπίτι φτάνουν τα 40 db, ενώ σε έναν δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας κυμαίνονται από 75-100 db. Η βλαπτική επίπτωση του ήχου για τα αυτιά (χωρίς να είναι ορατή ή αναγνωρίσιμη) ξεκινάει περίπου από τα 80 db ενώ ο πόνος του αυτιού ξεκινάει από τα 120 db και πάνω. Ήχοι έντασης 140 db μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια της ακοής με μία, μόνο, έκθεση. Απώλεια όμως μπορεί να προκληθεί κι από σύντομη έκθεση σε πολύ δυνατό θόρυβο ή από συνεχή έκθεση σε μέτριας έντασης θόρυβο.

Έχουν τα αυτιά μας μηχανισμούς προστασίας;

Η αλήθεια είναι πως τα αυτιά μας έχουν τους δικούς τους μηχανισμούς προστασίας, για να προφυλάσσονται από τους δυνατούς ήχους. Ο πρώτος μηχανισμός αφορά στις περιπτώσεις που το ηχητικό ερέθισμα ξεπερνά τα 140db. Όταν δυνατοί ήχοι προκαλούν μεγάλους κραδασμούς του ακουστικού τυμπάνου, οι μύες περιστρέφουν ελαφρά τα ακουστικά οστάρια, τα οποία κινούνται από άκρη σε άκρη, αντί μπρος-πίσω. Με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται λιγότερη δύναμη προς το εσωτερικό του αυτιού, έχοντας ως αποτέλεσμα το καταλάγιασμα του ξαφνικού ήχου.

Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η αντανακλαστική κίνηση του αυτιού να τεντώνει το τύμπανο. Με αυτόν το τρόπο δεν επιτρέπεται στα οστάρια να μεταφέρουν ενέργεια στον κοχλία και ελαττώνεται αυτόματα η ευαισθησία του αυτιού. Δυστυχώς όμως όταν οι δύο αυτοί αμυντικοί μηχανισμοι ενεργοποιούνται συχνά επειδή τα αυτιά μας εκτίθενται σε συχνούς δυνατούς θορύβους καταλήγουν να μην είναι αποτελεσματικοί.

Τι μπορείς να κάνεις για να προφυλάξεις τα αυτιά σου

Είναι στο χέρι σου να πάρεις μέτρα προφύλαξης, ώστε να μειώσεις τη βλαπτική επίδραση του ήχου, επισημαίνει η Δρ. Ανατολή Παταρίδου.

-Επιδίωξε να φοράς ωτοασπίδες όταν νιώθεις ότι ο θόρυβος σε ενοχλεί π.χ. αν το υπνοδωμάτιό σου είναι πάνω σε δρόμο με κίνηση. Υπάρχουν ειδικές ωτοασπίδες εργασίας της οποίας μπορείς να αναζητήσεις.

-Φρόντισε για τη μείωση της έντασης της τηλεόρασης και της μουσικής που ακούς στη διαπασών, αφού κάτι τέτοιο είναι επιβαρυντικό για τα αυτιά σου.

-Όταν ακούς μουσική, προτίμησε τα ακουστικά παλαιού τύπου, αντί για τις «ψείρες».

-Βάλε τα απαραίτητα όρια στη χρήση των ακουστικών σου, τα οποία δεν θα πρέπει να φοριούνται πάνω από 90 λεπτά την ημέρα και να είναι ρυθμισμένα στο 80% της έντασης.

-Στόχευσε η παραμονή σου σε χώρους με δυνατή μουσική, όπως π.χ. σε ένα club, να είναι για μικρό χρονικό διάστημα.

-Βάλε στο σπίτι σου διπλά τζάμια, εξασφαλίζοντας την πολυπόθητη ησυχία.

-Όταν αγοράζεις μια ηλεκτρική συσκευή να εξετάζεις και τον θόρυβο που αυτή παράγει, προτιμώντας σε κάθε περίπτωση τις πιο αθόρυβες.

-Δημιούργησε ένα φυσικό «φράγμα» ήχου στο μπαλκόνι σου ή στον κήπο σου, με πολλές γλάστρες και πυκνές φυλλωσιές.

-Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι να θυμάσαι να σέβεσαι τα άτομα του περιβάλλοντός σου, με το να αντιλαμβάνεσαι αν ο ήχος που παράγεις μπορεί να γίνεται ενοχλητικός για τους γύρω σου. Δίνοντας το καλό παράδειγμα, το πιθανότερο είναι ότι θα εισπράξεις τον ανάλογο σεβασμό κι εσύ με τη σειρά σου. 

Διάβασε ακόμα:

8 Καθημερινές Συνήθειες Για Να Είσαι Πάντα Υγιής

Μάθε Ποια Είναι Η Καλύτερη Ώρα Για Να Καθιερώσεις Τις Συνήθειες «Κλειδιά» Της Υγείας Σου 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.