Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Τι ιδιότητες διαθέτει ο ψευδάργυρος.
-Ποιο είναι το κακό με τον ψευδάργυρο.


Πολλές έρευνες σε ανθρώπους υποστηρίζουν τη σημασία της βιταμίνης D για την προστασία απέναντι στην Covid-19. Ωστόσο, ένα επισης σημαντικό συστατικό εκτός από τη βιταμίνη D είναι ίσως ο ψευδάργυρος. Ας δουμε γιατί και πώς.

Ο ψευδάργυρος ως αντιικό

Ο ψευδάργυρος είναι γνωστό ότι είναι εχθρός των ιών και θα μπορούσε να μπλοκάρει την αναπαραγωγή των κορονοϊών διαταράσσοντας το ένζυμό τους που φτιάχνει τα γονίδιά τους. Για παράδειγμα, σημειώθηκε μια μείωση πάνω του 50% στην αναπαραγωγή του SARS-1 στα κύτταρα με υγιή επίπεδα ψευδάργυρου.

Και το αντιικό φάσμα του ψευδάργυρου είναι ευρύ, συμπεριλαμβανομένου του έρπητα, της ηπατίτιδας, του HIV και πολλών άλλων. Πολλές έρευνες έχουν, επίσης, αποκαλύψει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας ψευδάργυρου ενάντια στις μολύνσεις του άνω και κάτω αναπνευστικού συστήματος, όπως συλλέχθηκαν από μια μελέτη του 2020.

Μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε το 2020, κατέταξε τον ψευδάργυρο ανάμεσα στα 3 κορυφαία θρεπτικά στοιχεία για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, μαζί με τις βιταμίνες C και D. Σε γενικές γραμμές, η έρευνα ανέφερε ότι ο ψευδάργυρος συμβάλλει στη: 

-Βελτίωση της δραστηριότητας των ανοσοποιητικών κυττάρων στην αναγνώριση και την εξολόθρευση των εισβολέων. 

-Παραγωγή αντισωμάτων και αντιμικροβιακών πεπτιδίων.

-Συγκέντρωση ανοσοποιητικών κυττάρων στο σημείο της μόλυνσης. 

-Περιορισμό της υπερβολικής φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. 

-Συντήρηση της κατάστασης των οργάνων (δέρμα, πνεύμονες, συκώτι)

-Πρόληψη της αυτοανοσίας .

Η έλλειψη ψευδάργυρου ως παράγοντα κινδύνου για την Covid-19

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες στην Ιαπωνία μέτρησαν το επίπεδο ψευδάργυρου στο αίμα 29 ασθενών από Covid-19 κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Εντόπισαν έλλειψη ψευδάργυρου στο 14% των ασθενών, των οποίων η κατάσταση ήταν από μέτρια ως σοβαρή και στο 86% των ασθενών που στη συνέχεια προχώρησαν σε πιο σοβαρή κατάσταση.

Σε μια μεγαλύτερη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 249 ασθενείς, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάθε αύξηση μιας μονάδας στο επίπεδο ψευδάργυρου στο αίμα μείωνε τον κίνδυνο θανάτου κατά 7%.  Και η έλλειψη ψευδάργυρου αύξησε τον κίνδυνο θανάτου 2-3 φορές. Αυτή η έρευνα διαπίστωσε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ των υγιών επιπέδων ψευδάργυρου και της μειωμένης φλεγμονής.

Ο ψευδάργυρος ως θεραπεία για την Covid-19

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες συνέλεξαν δεδομένα από ασθενείς Covid-19 σε νοσοκομεία σε όλη τη Νέα Υόρκη. Η έρευνα ήθελε να διαπιστώσει αν η προσθήκη ψευδάργυρου βοήθησε τους ασθενείς να ανταποκριθούν καλύτερα. Επομένως, δημιούργησαν 2 ομάδες ασθενών:  

-521 ασθενείς που έλαβαν την κλασική θεραπεία, που ήταν η υδροξυχλωροκίνη και η αζιθρομυκίνη εκείνη την περίοδο.

-441 ασθενείς που έλαβαν την κλασική θεραπεία, μαζί με ψευδάργυρο.

Και οι 2 ομάδες είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, η σοβαρότητα του Covid-19 και υποκείμενα νοσήματα (υπέρταση, διαβήτης, παχυσαρκία, ασθένειες της καρδιάς, των πνευμόνων ή των νεφρών). 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία με ψευδάργυρο περιόρισε τις πιθανότητες θανάτου κατά 44% και αύξησε τις πιθανότητες εξόδου από το νοσοκομείο κατά 53%. Η θεραπεία δεν επηρέασε τις ΜΕΘ, ούτε την ανάγκη για αναπνευστήρες, καθώς και δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση με την αύξηση της σοβαρότητας της ασθένειας. Να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα είναι σχεδιασμένη για ανασκόπηση, με την έννοια ότι οι ερευνητές κοιτούν πώς αντιμετωπίστηκαν οι ασθενείς και τα ακόλουθα ιατρικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό το λόγο, απαιτούνται τυχαίες ελεγχόμενες δοκιμές για να επικυρωθούν αυτά τα ευρήματα.

Με άλλα λόγια, η θεραπεία με ψευδάργυρο είναι πιο αποτελεσματική σε ήπιες περιπτώσεις Covid-19. Ο ψευδάργυρος έχει αντιικές και ανοσολογικές ιδιότητες, οπότε δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι έχει σημαντική δράση.

Καθώς ο ψευδάργυρος δεν μπορεί να αποθηκευτεί και πρέπει να ανανεώνεται τακτικά με τρόφιμα ή συμπληρώματα, περίπου το 17-20% του παγκόσμιου πληθυσμού υπολογίζεται ότι έχει έλλειψη.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Οι παράπλευρες απώλειες του Covid-19 σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

COVID-19: Όσοι φορούν γυαλιά κινδυνεύουν λιγότερο;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.