Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιο είναι το μαξιλάρι του διαλογισμού.
-Ποιες εφαρμογές θα σε βοηθήσουν να ξεκινήσεις.


Πώς νιώθεις για τον διαλογισμό; Τα τελευταία χρόνια οι αναφορές στα οφέλη του είναι συχνές, ωθώντας ολοένα και περισσότερους να δοκιμάσουν δειλά-δειλά την πρακτική αυτή. Άλλος για να αντιμετωπίσει το στρες της καθημερινότητας, άλλος για να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου του, ή για να περιορίσει τις ημικρανίες (αυτό ήταν ένα από τα δικά μου κίνητρα), κάποιοι για να δημιουργήσουν μια όαση ηρεμίας στην υψηλών ταχυτήτων ζωή τους.

Υπάρχουν περίοδοι που αναζητώ συχνά αυτά τα λεπτά ηρεμίας καθισμένη στο μαξιλάρι με τα μάτια κλειστά. Άλλες φορές το μαξιλάρι μένει καταχωνιασμένο για εβδομάδες. Κάποιες μέρες το μυαλό τρέχει, μετράει λεπτά. Κάποιες μέρες ηρεμώ, αφήνω τις σκέψεις να περνάνε και τις παρατηρώ.

Με την πρώτη επαφή -που συνιστώ στον καθένα- γεννιούνται πολλές απορίες για τη μέθοδο και παρατηρεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να εστιάζει στο παρόν, με σημείο αναφοράς την αναπνοή του, χωρίς να παρασύρεται από έναν χείμαρρο σκέψεων. Με τον καιρό, θέλησα να μάθω περισσότερα για τη μέθοδο αυτή και να λύσω τις δικές μου απορίες.

Στράφηκα στο The Miracle Of Mindfulness του Βουδιστή μοναχού και υποψήφιου για Νόμπελ Ειρήνης Thich Nhat Hanh, που θέτει τις βάσεις για τη συνειδητότητα και τον διαλογισμό (mindfulness meditation) με πολύ απλό και άμεσο τρόπο. Με πρακτικές ασκήσεις, το βιβλίο παρουσιάζει το ρόλο της συνειδητότητας στην καθημερινότητά μας: να μας βοηθά να παραμένουμε στο παρόν, απολαμβάνοντας έτσι ακόμα και τις πιο απλές, φαινομενικά ανιαρές στιγμές.

Προτείνω όμως να μη σταθείς μόνο στη θεωρία. Απόκτησε τις δικές σου εμπειρίες, επισκέψου ένα μάθημα στη γειτονιά σου ή, αν είσαι φίλος της τεχνολογίας, δοκίμασε το Calm ή το Headspace. Κάπως έτσι ξεκίνησα κι εγώ, με την βοήθεια του Calm και ακολουθώντας τις παρακάτω απλές συμβουλές, που προτείνω και σε εσένα:

1.Βρες ένα αναπαυτικό μαξιλάρι που να σε “εμπνέει”. Αυτό θα είναι από ‘δω και πέρα το μαξιλάρι του διαλογισμού σου, που θα χρησιμοποιείται μόνο γι’ αυτό τον σκοπό.

2.Επίλεξε την ώρα της ημέρας που θέλεις να διαλογίζεσαι. Μπορεί να είναι πρωί, απόγευμα ή βράδυ, ιδανικά πριν από τα μεγάλα γεύματα της ημέρας και τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.

3.Διάλεξε ένα δωμάτιο του σπιτιού με ησυχία και ενήμερωσε αυτούς που ζουν μαζί σου, ούτως ώστε να μη σεενοχλήσουν.

4.Συμμάζεψε λίγο τον χώρο προτού ξεκινήσεις– θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις και να συγκεντρωθείς.

5.Κάθισε αναπαυτικά στο πάτωμα, πάνω στο μαξιλάρι σου με ίσια πλάτη (αν προτιμάς, μπορείςνα καθίσεις σε μια καρέκλα, όμως όχι ξαπλωμένος).

6.Αν θες μπορείς να βάλεις χρονόμετρο για 5, 10 ή 20 λεπτά. Μπορεί στην αρχή μια παρατεταμένη περίοδος διαλογισμού να σε κουράσει – αντ’ αυτού ξεκίνησε με λιγότερα λεπτά και “χτίσε” τον χρόνο με τον καιρό.

7.Μπορείς να συνοδέψεις την ώρα του διαλογισμού με χαλαρωτική μουσική.

8.Κλείσε τα μάτια, πάρε βαθιά εισπνοή από τη μύτη και ξεκίνησε να εστιάζεις στην αναπνοή.

9.Αν το μυαλό σου γεμίζει με σκέψεις (συμβαίνει σε όλους), άφησέ τις να περνάνε και επίστρεψε στην αναπνοή σου. Με εξάσκηση και υπομονή, θα δεις πρόοδο.

10.Προσπάθησε να εντάξεις την πρακτική αυτή στην καθημερινότητά σου, ξεκινώντας με έστω και για 1 λεπτό την μέρα.

11.Επισκέψου πού και πού ένα μάθημα για να εμβαθύνεις την πρακτική σου.

Καλή εξάσκηση!

ΥΓ. Αν πάλι, λόγω της ήδη καθιστικής ζωής σου θέλεις κάτι πιο ενεργητικό, δοκίμασε τη χορευτική εκδοχή 5Ρυθμοί, ή τον ιδιαίτερο, παράλογο και πολύ απελευθερωτικό Δυναμικό Διαλογισμό, που δημιούργησε και δίδαξε ο Osho. Μπορεί να βρεις αυτό που ψάχνεις…

Αρχική δημοσίευση στη στήλη ευεξίας της Αλεξίας Εμμανουλοπούλου στην αθηΝΕΑ.

 

Διάβασε ακόμα:

“Grounding”: Υιοθέτησε Την Τεχνική Που Διώχνει Το Στρες!

Μάθε Πώς Θα Αυξήσεις Το IQ Σου Κατά 23%

Author(s)

  • Η αθηΝΕΑ είναι η ηλεκτρονική εφημερίδα που λαμβάνουν στο email τους κάθε μεσημέρι χιλιάδες συνδρομητές, για να κρατούν την επαφή τους με τα σημαντικότερα νέα της ημέρας. Την ίδια στιγμή, το portal της αθηΝΕΑς εμπλουτίζει την εμπειρία του αναγνώστη του newsletter με ερεθίσματα που διευρύνουν τους ορίζοντές του: άρθρα για την πολιτική και τις διεθνείς εξελίξεις, την επιχειρηματικότητα, την τέχνη, τη γαστρονομία, το ταξίδι και τη ζωή στην πόλη.