Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο στενά συνδέονται ο εγκέφαλος και το σώμα μας.
-Πόσο επηρεάζει η άσκηση την ψυχική μας υγεία.


Είναι κοινώς αποδεκτό το ότι η άσκηση επηρεάζει θετικά την ψυχική μας υγεία, όσο και την φυσική μας κατάσταση. Μερικά από τα οφέλη είναι η μείωση εμφάνισης καρδιοπάθειας, ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, οστεοπόρωσης αλλά και η απώλεια βάρους. Φυσικά, έχει επίσης θετικά αποτελέσματα στο άγχος, και την κατάθλιψη. Μάλιστα, προτείνεται από πολλούς ειδικούς ως τρόπος θεραπείας ψυχολογικών ασθενειών.

Το Ινστιτούτο NHS συνιστά 30 λεπτά άσκησης τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να βλέπουμε οφέλη. Αξιοσημείωτο είναι πως άσκηση θεωρείται οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα. Η Dr Jane Baxter, Αμερικανή κλινική ψυχολόγος και προπονήτρια, έχει φτιάξει ένα ειδικό σύστημα άσκησης ώστε να αντιμετωπίσουν οι ασθενείς της την κατάθλιψη.

Ο Βρετανός ψυχοθεραπευτής William Pullen έχει επίσης φτιάξει ένα δικό του είδος θεραπείας για τους ασθενείς του που περιλαμβάνει τον διαλογισμό συνδυαστικά με περπάτημα ή τρέξιμο.

Αν ωστόσο το τρέξιμο δεν σου ταιριάζει, μπορείς απλά να πας για έναν περίπατο καθημερινά ώστε να βοηθηθείς, και μάλιστα αν περπατάς με γρήγορο ρυθμό θα δεις άμεσα αποτελέσματα. Πώς δουλεύει όμως όλο αυτό; Το σκεπτικό είναι απλό:

Ο λόγος που η άσκηση βοηθάει την ψυχική μας υγεία

Η άσκηση γυμνάζει όλα τα μέρη του σώματός μας εκτός από τους μυς όπως τα κόκαλα, τους πνεύμονες και τις αρτηρίες, αφού το νευρικό μας σύστημα είναι συνδεδεμένο με αυτά. Επιπλέον, ειδικές ορμόνες απελευθερώνονται την ώρα που αθλούμαστε και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Η ενδορφίνη και η ντοπαμίνη, οι κύριες ορμόνες που απελευθερώνονται μέσω του εγκεφάλου την ώρα που αθλούμαστε μας κάνουν και νιώθουμε πιο ευτυχείς. Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την πιο γρήγορη σκέψη και την ταχύτερη επεξεργασία πληροφοριών, λειτουργίες που επηρεάζονται αρνητικά από την κατάθλιψη.

Αρκετοί μάλιστα, υποστηρίζουν πως η σκέψη τους επηρεάζεται θετικά από την άσκηση: Πιο συγκεκριμένα, λένε ότι σκέφτονται πιο δημιουργικά όταν περπατάνε ή κάνουν ποδήλατο και jogging.

Ο Damon Young, Αυστραλός φιλόσοφος και weight-lifter, έχει την δική του θεωρία σχετικά. Την ώρα της άσκησης, ο εγκέφαλος δουλεύει πιο εντατικά αφού δίνει το σήμα στους μυς, την καρδιά και τα πνευμόνια μας ώστε να λειτουργούν σωστά. Το μέρος του μυαλού που είναι υπεύθυνο για την σκέψη, αυτόματα «μειώνει καύσεις», για να λειτουργήσουν τα υπόλοιπα. Άρα εκείνη την ώρα που οι σκέψεις σου είναι στο mute, είναι πιο εύκολο για εσένα να ακούσεις με προσοχή ιδέες των άλλων και να μην τις δεις τόσο καχύποπτα. Αν κατά τύχη έχεις ακούσει κάποιον να μιλάει σχετικά με μια λύση, την ώρα που περπατάς, είναι γιατί ο εγκέφαλός σου είχε πατήσει το mute στην δική σου σκέψη.

Με το να κάνεις πιο εντατική γυμναστική, είναι πολύ πιθανό εκείνη την ώρα να μην σκέφτεσαι καθόλου, αφού ο εγκέφαλος σου εργάζεται ακόμα πιο εντατικά. Είναι επομένως προφανές το γιατί άτομα που ασκούνται εντατικά αναφέρουν ότι την ώρα της γυμναστικής καθαρίζει το μυαλό τους από αρνητικές και μη σκέψεις.

Η Baxter έχει μελετήσει το πώς τα συναισθήματά σου είναι «εγκατεστημένα» μέσα σου, αφού ο εγκέφαλος τα έχει αναγνωρίσει και τα έχει ταξινομήσει, και άρα υπάρχουν μέσα στα κύτταρά σου. Για αυτό το λόγο, όταν νιώθεις πιεσμένος νιώθεις αυτόματα έναν κόμπο στον λαιμό ή έχεις κράμπες.

Οι τραυματικές σου εμπειρίες, επίσης υπάρχουν μέσα στο σώμα σου, όπως και στο μυαλό σου. Την ώρα που έχεις μια τραυματική εμπειρία όπως τον θάνατο ενός αγαπημένου σου προσώπου η αμυγδαλή, το μέρος του εγκεφάλου σου που είναι υπεύθυνο για το σήμα συναγερμού, όπως λέει ο ψυχίατρος Bessels Van Der Kolk, στέλνει στον σώμα σου ορμόνες όπως η αδρεναλίνη και την κορτιζόλη, με σκοπό το σώμα σου να προστατευθεί.

Μια τραυματική εμπειρία μπορεί να είναι τόσο άσχημη, ώστε το σύστημα να καταρρεύσει και το συμβάν να κολλήσει στην αμυγδαλή. Τότε δεν μπορείς να το ξεπεράσεις και κάθε φορά που μιλάς για αυτό, ο εγκέφαλός σου νομίζει ότι το ζεις ξανά και κάνει ακριβώς την ίδια διαδικασία. Εσύ φυσικά, νιώθεις το ίδιο άσχημα λόγω ορμονών.

Όλο αυτό συμβαίνει γιατί πραγματικά σώμα και μυαλό συνδέονται τόσο στενά, ώστε είναι πρακτικά το ίδιο. Δεν μπορείς στην πραγματικότητα να ξεχωρίσεις που αρχίζει το ένα και πού το άλλο. Όμως, όταν οι δύσκολες καταστάσεις ξεπερνιούνται μέσω της συζήτησης ή μέσω της γυμναστικής τότε τα άσχημα συναισθήματά σου μπορούν να ξεπεραστούν επίσης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η άσκηση μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ο καλύτερος είναι να γυμνάζεσαι στην φύση, με παρέα. Έτσι, θα κάνεις πιο εντατική γυμναστική, θα αυξήσεις τους καρδιακούς σου παλμούς και δεν θα νιώσεις ποτέ μόνος. Επιπλέον, με το να ασκείσαι σε εξωτερικό χώρο παίρνεις και όλα τα οφέλη της άσκησης στην φύση, τα οποία πίστεψέ με, είναι άπειρα.

Διάβασε ακόμα:

Το Τρέξιμο Είναι Το Καλύτερο Φάρμακο Σύμφωνα Με Τους Επιστήμονες

Μάθε Ποια Είναι Η Καλύτερη Ώρα Για Να Καθιερώσεις Τις Συνήθειες «Κλειδιά» Της Υγείας Σου

Author(s)

  • Andrew Keefe

    Ψυχοθεραπευτής, Personal Trainer

    O Andrew Keefe είναι ψυχοθεραπευτής, personal trainer και σύμβουλος διατροφής.