Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να είσαι παρατηρητικός.
-Γιατί πρέπει να κάνεις στοχευμένες ερωτήσεις.


Οι σύντομες και συχνά τυπικές συζητήσεις είναι αναπόφευκτες και οι περισσότεροι – ίσως κι εσύ συμπεριλαμβάνεσαι σε αυτούς – προσπαθούν αν όχι να τις αποφύγουν, να τις τελειώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, το πιο εκνευριστικό τους σημείο είναι η πλέον αναμενόμενη ερώτηση “πώς είσαι”;

Θεωρητικά αυτή η ερώτηση δεν είναι και τόσο κακή, γιατί με αυτόν τον τρόπο δείχνεις στον συνομιλητή σου το ενδιαφέρον σου. Και όμως δεν είναι. Και υπάρχουν τρόποι για να βελτιώσεις τις συζητήσεις σου και να κάνεις την επικοινωνία σου όχι μόνο καλύτερη, αλλά και πιο αποτελεσματική. Και το καλύτερο; Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένοι.

Σύμφωνα με ερευνητές του Harvard, το κλειδί για μία αποτελεσματική συζήτηση είναι οι ερωτήσεις follow-up και όχι απλά οι ερωτήσεις του τύπου “πώς είσαι” ή “τι κάνεις”. Αφού ανέλυσαν περισσότερες από 300 συζητήσεις, ανακάλυψαν ότι όλοι όσοι έκαναν πιο εμπεριστατωμένες ερωτήσεις ήταν πιο συμπαθητικοί σε σχέση με εκείνους που σπαταλούσαν τον χρόνο της συζήτησης για να μιλήσουν μόνο για τον εαυτό τους. Ας δούμε όμως τι σε συμβουλεύουν να κάνεις:

1.Ξεκίνα με μία δήλωση

Η ψυχολόγος Kira Nurieli υποστηρίζει ότι για πολλά άτομα η ερώτηση “πώς είσαι” έχει καταντήσει αστεία, με την έννοια ότι έχει χάσει όλο το νόημά της. Η ίδια λοιπόν σου προτείνει να ξεκινήσεις τη συζήτησή σου με μία δήλωση. Για παράδειγμα μπορείς να πεις “χαίρομαι που σε βλέπω” ή απλά “καλημέρα”. Και οι δύο αποτελούν μία πολύ καλή αρχή για μία ουσιαστική συζήτηση.

2.Να είσαι συγκεκριμένος

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Harvard, δεν είναι κακό να κάνεις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης – απλά φρόντισε να είναι συγκεκριμένες. Για παράδειγμα, η κλινική ψυχολόγος Scott Hoye, σου προτείνει να ξεκινήσεις μία συζήτηση ρωτώντας τον συνομιλητή σου για τα ενδιαφέροντα και τα χόμπι του ή την οικογένειά του.

3.Ρώτησε για κάτι ενδιαφέρον

Όλοι περνάμε διάφορα εμπειρίες μέσα στην ημέρα, τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά βαρετά. Επομένως όταν ξεκινάς μία συζήτηση εστίασε στα καλά και ρώτησε το συνομιλητή σου ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον που του συνέβη σήμερα, Η Alisha Griffith, συγγραφέας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης, υποστηρίζει ότι αυτή η ερώτηση σε βοηθάει να ξεκινήσεις μία πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

4.Να είσαι παρατηρητικός

Αντί να ξεκινήσεις με μία γενική ερώτηση,ο Michael Pirson, ψυχολόγος και ειδικός σε διαχείριση ανθρωπίνων πόρων του Fordham University Gabelli School of Business, σε συμβουλεύει να χρησιμοποιήσεις κάτι που έχεις παρατηρήσει αναφορικά με το συνομιλητή σου. Ο ίδιος μάλιστα υποστηρίζει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κάθε συζήτηση και να την βλέπουμε σαν μία ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με του γύρω μας. Μπορείς λοιπόν να αναφερθείς στα παπούτσια που φοράνε ή και στα βιβλία που κουβαλάνε.

Είτε σου αρέσουν, είτε όχι, δεν μπορείς να αποφύγεις τις συζητήσεις. Μπορείς όμως να τις βελτιώσεις και μαζί με αυτές να βελτιώσεις και την επικοινωνία σου.

Διάβασε ακόμα:

Αποτελεσματική Επικοινωνία: Τα 5 Λάθη Που Κάνουν Δύσκολες Τις Συζητήσεις Σου

Υγιής Επικοινωνία: Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολη Υπόθεση

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.