Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η αξία της πρωινής ρουτίνας.
-Γιατί πρέπει να αγχώνεσαι μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στη μέρα.


Ποιος δεν έχει βιώσει την εμπειρία να κοιμάται όρθιος ενώ μια ατέλειωτη σειρά σκέψεων, ανολοκλήρωτων καθηκόντων και στόχων του καίνε τον εγκέφαλο; Είναι το χειρότερο συναίσθημα, γιατί ο ύπνος δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις ενεργά, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να παραδοθείς και αυτό απαιτεί ηρεμία.

Αλλά οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε λανθασμένα ότι ο ποιοτικός ύπνος ξεκινάει λίγο πριν πάμε στο κρεβάτι και ενώ η βραδινή ρουτίνα είναι σίγουρα σημαντική, στην ουσία ξεκινά πολύ νωρίτερα…τη στιγμή που ξυπνάμε.

“Κατά τη διάρκεια της μέρας, μερικοί στρεσογόνοι παράγοντες έχουν μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία μας“, υποστηρίζει ο Simon Rego, Psy.D., διευθυντής ψυχολόγος στο Albert Einstein College of Medicine’s Montefiore Medical Center στη Νέα Υόρκη. Για να χαλαρώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και να είσαι έτοιμος να απολαύσεις τα οφέλη ενός ποιοτικού ύπνου όταν έρθει η νύχτα, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.

Όταν ξυπνάς, μην ξεκινάς τη μέρα σου κοιτώντας το κινητό σου

Προτίμησε ένα παραδοσιακό ξυπνητήρι για να μην έχεις ανάγκη το κινητό σου με το που ξυπνάς. Τίποτα δεν θα σου προκαλέσει περισσότερο άγχος από ένα κύμα email, ειδοποιήσεων και μηνυμάτων ή το σκρολαρισμα στα social media. Αντί να εστιάσεις στο τι θέλουν οι άλλοι από σένα, αξιοποίησε αυτά τα πρώτα λίγα λεπτά ως ιερό χρόνο για να εστιάσεις στον εαυτό σου και στο τι θες από τη ζωή. Αυτό ίσως περιλαμβάνει μερικά λεπτά σιωπής ή μερικές βαθιές αναπνοές. Το σημαντικό είναι αντιμετωπίζεις τόσο την πρωινή, όσο και τη βραδινή σου ρουτίνα με την ίδια σοβαρότητα.

Κάνε κάθε μέρα ένα διάλειμμα από την τεχνολογία

Για να βελτιώσεις τη συγκέντρωσή σου και να μειώσεις το στρες μετρίασε την ώρα που αφιερώνεις στις οθόνες κατά τη διάρκεια της μέρας απενεργοποιώντας όλες τις ασήμαντες ειδοποιήσεις και ορίζοντας ένα χρονικό διάστημα που θα αποσυνδέεσαι ολοκληρωτικά από τις συσκευές σου. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα smartphones μειώνουν την αποδοτικότητα, κάτι που στο τέλος μεγεθύνει το στρες γιατί η δουλειά που δεν κάνουμε συσσωρεύεται-μαζί με την κορτιζόλη.

Προγραμμάτισε συγκεκριμένο διάστημα άγχους

Όρισε ένα χρονικό διάστημα 20-30 λεπτών κατά τη διάρκεια της μέρας για να ξεκαθαρίσεις τι σου προκαλεί άγχος, προτείνει ο ειδικός ύπνου Noah B. Clyman, LCSW, διευθυντή του NYC Cognitive Therapy. Επίσης προτείνει να χωρίσεις ένα κομμάτι χαρτί στη μέση με τις ανησυχίες στο ένα μισό και τα επόμενα βήματα και λύσεις στο άλλο μισό, ενώ μπορείς να κρατάς ημερολόγιο χωρίς να προσπαθείς να λύσεις τα προβλήματα. Επίτρεψε στον εαυτό σου να έχει συναισθήματα χωρίς να προσπαθεί να τα αλλάξει με κάποιον τρόπο. Στη συνέχεια, πέτα το χαρτί στα σκουπίδια. Αυτό θα ενισχύσει την αίσθηση ότι έχεις πετάξει αυτές τις σκέψεις από το σύστημά σου και μπορείς να ηρεμήσεις.

Διάβασε ακόμα:

Βιολογικό Ρολόι: Όλα Όσα Δεν Ξέρεις Γι’ Αυτό

Τι Αποκαλύπτει Η Γάτα Ή Ο Σκύλος Σου Για Σένα;

Author(s)

  • Stephanie Fairyington

    Συντάκτρια στο Thrive Global

    Η Stephanie Fairyington είναι συντάκτρια του Thrive Global. Τα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί στους New York Times, στη Boston Globe και σε άλλα γνωστά έντυπα.