Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποια είναι η σημασία του διαλείμματος.
– Γιατί να προτιμήσεις σύνθετους υδατάνθρακες.


Η κατανάλωση υγιεινού φαγητού στο γραφείο σου δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση. Είναι πιο εύκολο και γρήγορο να στραφείς στο πρόχειρο κι έτοιμο φαγητό, χωρίς να έχεις δεύτερες σκέψεις για το τι πραγματικά συνεπάγεται αυτό, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και μακροπρόθεσμα. Κι όμως, όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, ένα ποιοτικό γεύμα στη δουλειά μπορεί να σου εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια, διαύγεια, καλύτερη διάθεση και καλύτερη πέψη. Αντιθέτως, το βαρύ, λιπαρό φαγητό δεν χωνεύεται εύκολα και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση και την απόδοσή σου. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου, στην προσπάθειά του να μεταβολίσει τον τεράστιο όγκο θερμίδων που του δίνεις, στέλνει αίμα στο στομάχι, στερώντας άλλα ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος, από τη σωστή τους αιμάτωση. Έτσι εξηγείται και η έντονη υπνηλία που παρατηρείται μετά από «βαριά» γεύματα.

Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου, όμως, σου παραθέτει τα σωστά βήματα, για να τρως πιο υγιεινά στο γραφείο σου, ξεκινώντας με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου:

1.Μπορείς να φας και στο γραφείο πρωινό

Αν ξεκινάει νωρίς το ωράριο της εργασίας σου και έχεις πίεση χρόνου το πρωί, προτίμησε να απολαύσεις ένα καλό πρωινό στο γραφείο. Καλές επιλογές είναι : 1 ποτήρι φυσικός χυμός με ένα κομμάτι σπιτική τυρόπιτα ή ένα κουλούρι ή μπορείς να παραγγείλεις ένα δροσιστικό smoothie με φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι λύσεις θα αναβαθμίσουν το πρώτο γεύμα της ημέρας σου.

2. Κάνε πραγματικά διάλειμμα για φαγητό

Απόφυγε να τρως ενώ απαντάς σε e-mail ή διαβάζεις κείμενα ή γράφεις μηνύματα. Αφιέρωσε συγκεκριμένο χρόνο, για να σταματήσεις αυτά που κάνεις και να απολαύσεις το φαγητό σου. Τήρησε μια ιεροτελεστία: πλύνε τα χέρια σου, καθάρισε και κάνε χώρο στο γραφείο σου, βάλε το σουπλά και βγάλε τις χαρτοπετσέτες σου. Εστίασε στο φαγητό σου και απόλαυσε τη γεύση του. Αξιοποίησε την ευκαιρία να φας χωρίς να κάνεις κάτι άλλο. Η συνειδητή κατανάλωση φαγητού σου επιτρέπει να καταλάβεις πότε χόρτασες.

3. Μπορείς να φας και “πράσινα”

Αν υπάρχει ψυγείο στη δουλειά, μπορείς να βάλεις λαχανικά και φρούτα της αρεσκείας σου, έτσι ώστε να μπορείς να φτιάξεις μια σαλάτα, για να συνοδεύσεις το γεύμα σου και να έχεις την εναλλακτική του φρούτου ως υγιεινό σνακ.

Ένα ποιοτικό γεύμα στη δουλειά μπορεί να σου εξασφαλίσει περισσότερη ενέργεια, διαύγεια, καλύτερη διάθεση και καλύτερη πέψη.

4. Προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες την ώρα εργασίας

Τα απλά σάκχαρα, για παράδειγμα τα γλυκά με υψηλής περιεκτικότητα ζάχαρης, ανεβάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης γρήγορα και σου δίνουν στιγμιαία τόνωση, όμως το ίδιο γρήγορα αυτό εξαντλείται και νιώθεις χωρίς ενέργεια. Προτίμησε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως π.χ. παξιμάδια ολικής άλεσης, που κρατούν τα επίπεδα γλυκόζης σταθερά για περισσότερη ώρα.

5. Απομακρύνσου από τον αυτόματο πωλητή

Συνήθως περιέχει φαγητά χωρίς θρεπτικά συστατικά που θα “κλέψουν” την ενέργειά σου. Προτίμησε να πάρεις μαζί σου σνακ από το σπίτι, που χωράνε σε μικρά τάπερ ή στη τσάντα σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφύγεις ένα μεγάλο λάθος που πολλοί κάνουμε στο γραφείο.

6. Κάνε το τάπερ συνήθεια

Αν συνηθίζεις να παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας στην εργασία σου, δοκίμασε για μια συνεχόμενη βδομάδα να πάρεις φαγητό από το σπίτι. Παρατήρησε πόσο διαφορετικά θα εξελιχθεί η ημέρα σου από άποψη αντοχής και γενικότερης απόδοσης, βάσει των υγιεινών επιλογών σου. Θυμήσου ότι η δέσμευση να τρως σπιτικό φαγητό απαιτεί απλά και μόνο ίσως μια καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ. Αξίζει όμως τον κόπο.

Αύριο θα σου δοθεί μία νέα ευκαιρία να φας στο γραφείο σου. Βάλε τα δυνατά σου και εξασφάλισε την καλύτερη δυνατή ποιότητα στη διατροφή σου. Εξάλλου, είναι στο χέρι σου. 

Διάβασε ακόμα:

Δυσπεψία Στο Γραφείο; Μην Την Αφήσεις Να Σαμποτάρει Τη Συγκέντρωσή Σου

7 Συνήθειες Στο Γραφείο Που Πρέπει Οπωσδήποτε Να Αλλάξεις

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.