Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι σημαντικό να είσαι ο εαυτός σου στο πλαίσιο μιας καλής φιλίας.
-Τι υποστηρίζουν δυο ψυχολόγοι σχετικά με αυτό.


Μπορεί να έχεις πολλούς φίλους. Ή και λίγους. Όμως σίγουρα κάποιοι από αυτούς είναι οι καλύτεροί σου φίλοι. Ποιος είναι πραγματικά, όμως, ο καλύτερος από όλους;

Και αν τον έχεις ξεχωρίσει, έχεις σκεφτεί τι είναι αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ως ο καλύτερος σου φίλος ή η καλύτερή σου φίλη;

Το να είναι ένας φίλος υποστηρικτικός και δίπλα σου στις δύσκολες στιγμές είναι κάτι που εκτιμάται από πολλούς ως δεδομένο μιας καλής φιλίας. Κι, όμως, η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αποδοχή είναι το πιο βασικό συστατικό κάθε ποιοτικής φιλίας που διαρκεί και όχι η υποστήριξη.

Η σημασία της αποδοχής

Ο φίλος με τον οποίο νιώθεις ότι είσαι ο εαυτός σου και άρα σε αποδέχεται είναι αυτός που δικαιούται τον τίτλο “καλύτερος φίλος”. Δεν το υποστηρίζω από προσωπική εμπειρία αλλά με βάση τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει πάνω σε αυτό το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα οι ψυχολόγοι Carolyn Weisz και Liza F. Wood από το Πανεπιστήμιο του Πάτζετ Σάουντ στην Τακόμα, με βάση τα δεδομένα που προέκυψαν από έρευνα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ποιότητα μιας φιλίας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο οι δύο φίλοι αποδέχονται ο ένας τον άλλον.

Τι θα πει “αποδέχομαι

Σημαίνει ότι ο άλλος δεν περιμένει να επιδείξω τον καλύτερο μου εαυτό προκειμένου να με συμπαθήσει, να περάσει χρόνο μαζί μου ή να με υποστηρίξει. Σημαίνει επίσης ότι νιώθω τόση ασφάλεια στη σχέση μας που επιτρέπω σε αδυναμίες του χαρακτήρα μου να αποκαλυφθούν χωρίς να ανησυχώ για μια πιθανή απόρριψη ή σοβαρή επίκριση. Σημαίνει επίσης ότι ο άλλος λαμβάνει υπόψη ότι κάποιες συγκεκριμένες αντιδράσεις μου, οφείλονται σε ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα μου τις οποίες δεν χρειάζεται να καταπιέζω προκειμένου να γίνω αρεστός ή αποδεκτός.

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αποδοχή είναι το πιο βασικό συστατικό κάθε ποιοτικής φιλίας που διαρκεί και όχι η υποστήριξη.

Μην μπερδευτείς όμως. Αποδέχομαι κάποιον δεν σημαίνει ότι του κάνω όλα τα χατίρια ή του λέω σε όλα “ναι”. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι ο καλός μου φίλος που με αποδέχεται δεν θα συζητήσει μαζί μου με ειλικρίνεια οτιδήποτε τον προβληματίζει στη συμπεριφορά ή στη ζωή μου.

Και ταυτόχρονα μην ξεχνάς: αν είσαι τόσο τυχερός που έχεις έναν τουλάχιστον τέτοιον φίλη ή φίλη που πραγματικά σε αποδέχεται, θα πρέπει να προσπαθήσεις το ίδιο να κάνεις κι εσύ. Η αποδοχή πρέπει να είναι πάντα αμοιβαία. Αλλιώς δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Μην το ξεχνάς αυτό.

Διάβασε ακόμα:

Κι Όμως Δεν Είναι Φίλη Σου

Πόσοι Φίλοι Είναι Αρκετοί;

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.