Φυσικά και θα ήθελα να ασχοληθώ με τον εθελοντισμό. Και να προσφέρω βοήθεια στους άλλους με οποιονδήποτε τρόπο. Φαντάζομαι το ίδιο κι εσύ. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι όλα αυτά θα ήθελα να τα κάνω – εγώ τουλάχιστον προσωπικά – σε ένα ιδανικό σύμπαν. Όπου δε θα χρειαζόταν να δουλεύω τόσο πολύ. Όπου οι υποχρεώσεις μου θα ήταν σημαντικά λιγότερες και τα χρήματά μου σαφώς περισσότερα. Σε ένα σύμπαν όπου θα είχα πραγματικά ελεύθερο χρόνο (τί είναι αυτό;), μια κάπως καλύτερη διάθεση και σίγουρα περισσότερη ενέργεια, η έλλειψη της οποίας τον τελευταίο καιρό με ακινητοποιεί στον καναπέ τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Την ίδια ώρα φυσικά κάποιοι με παρόμοιο πρόγραμμα με το δικό μου ή και με ακόμα πιο φορτωμένο, είναι ήδη εθελοντές. Όπως ο Γιάννης Μπιτζούνης, για παράδειγμα. Ο οποίος εκτός από καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε κέντρο δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, είναι επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο ευεξίας fitlab της Ελένης Πετρουλάκη, ασχολείται με τη δημοσιογραφία μέσα από την αρθρογραφία σε έντυπα και site, ενώ παράλληλα είναι μέλος χορευτικής ομάδας παραδοσιακών χορών. Και το κυριότερο! Συμμετέχει εδώ και τρία χρόνια στο φιλανθρωπικό οργανισμό Make A Wish Greece ως εθελοντής!

Και φυσικά κάθε φορά που τον βλέπω αναρωτιέμαι πώς τα καταφέρνει; Πώς τα προλαβαίνει όλα; Πού βρίσκει τον χρόνο και την ενέργεια; Γι’ αυτό, αναζητώντας πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις, ξεκίνησα με πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις τη συνέντευξή μας.

Τι ακριβώς κάνεις ως εθελοντής;

Συμμετέχω στο Make A Wish Greece, που έχει σαν στόχο την πραγματοποίηση ευχών παιδιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχω στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ‘’Αστέρι της Ευχής’’ με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Ζαχάρως όπου εργάζομαι. Το κέντρο μας μάλιστα βραβεύτηκε δύο φορές ως τώρα από τον οργανισμό στην κατηγορία παραγωγής βίντεο, στο διαγωνισμό των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Πόσο χρόνο σου “τρώει” η εθελοντική σου δράση;

Δεν μέτρησα ποτέ τον χρόνο που πέρασα ενασχολούμενος με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την οργάνωση και τον προγραμματισμό των δράσεων που συμμετείχαμε με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης. Γιατί είναι κάτι που μου αρέσει, με γεμίζει και το πιστεύω. Επομένως, ο χρόνος δεν έχει καμία σημασία. Μάλιστα για να είμαι ακριβής δεν νιώθω ότι μου “τρώει” χρόνο, αλλα ότι γεμίζει τον χρόνο μου.

Τι έχεις κερδίσει εσύ ως άτομο από αυτή σου τη συμμετοχή;

Ο εθελοντισμός είναι η ύψιστη μορφή προσφοράς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο. Καμία άλλη ενασχόληση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συναισθηματική πληρότητα που μου προσφέρει η ιδέα της προσφοράς σε έναν τόσο ιερό σκοπό. Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλές φορές αυτά που νιώθουμε δεν μπορούν να συμπτυχθούν σε λέξεις. Θα πρέπει να το δοκιμάσεις για να καταλάβεις τι εννοώ, όταν λέω ότι ο εθελοντισμός με γεμίζει.

Ο εθελοντισμός δεν νιώθω ότι μου “τρώει” χρόνο, αλλα ότι γεμίζει τον χρόνο μου.

Μιας και το αναφέρεις, ξέρεις ότι υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον εθελοντισμό είναι πιο ευτυχισμένοι και ζουν περισσότερο;

Όχι, δεν το έχω ακούσει. Το πιστεύω, όμως, γιατί το βιώνω. Βλέπω ότι η επαφή με άλλους ανθρώπους – μέσα από το πρίσμα της προσφοράς – με κάνει ευτυχισμένο και με οδηγεί σε ψυχική ηρεμία και γαλήνη. Αν τώρα αυτό μου χαρίσει και χρόνια, ακόμα καλύτερα. Το ζητούμενο όμως να θυμάσαι με τον εθελοντισμό δεν είναι τι μπορεί να πάρεις. Είναι τι μπορείς να δώσεις.

Ποια θα περιέγραφες ως την ωραιότερη στιγμή που έχεις ζήσει από την επαφή σου με τέτοιους είδους δράσεις;

Είναι πολλές οι ωραίες στιγμές, όταν συμβάλλεις, έστω και λίγο, με τον τρόπο σου να σχηματιστούν χαμόγελα σε πρόσωπα παιδιών που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μια στιγμή που μπορώ να ξεχωρίσω είναι όταν μια μικρή μου μαθήτρια, παίρνοντας το χάρτινο αστέρι ευχής του Οργανισμού, μου είπε: ‘’Κύριε, θα φέρω αύριο από τον κουμπαρά μου ένα κέρμα για να βοηθήσουμε εκείνο το παιδάκι να γίνει καλά’’. Της χαμογέλασα και σκέφτηκα μέσα μου ότι πραγματικά σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει ελπίδα.

Γιατί θεωρείς ότι πρέπει οι Έλληνες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο στο κομμάτι του εθελοντισμού;

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η χώρα μας περνάει μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της σύγχρονης ιστορίας της σε οικονομικό, κοινωνικό και αξιακό επίπεδο. Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση στο κομμάτι του εθελοντισμού και της προσφοράς είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Γιατί δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι. Τα υλικά αγαθά έρχονται και παρέρχονται. Ως άνθρωποι, αυτό που πραγματικά θα αφήσουμε πίσω μας ως παρακαταθήκη είναι οι καλές πράξεις. Κι αυτές είναι που θα μείνουν για πάντα.

Διάβασε ακόμα:

Ένα “Χεράκι” Για Τα Παιδιά Που Πονούν

15+1 Ερωτήσεις Στον Αντώνη Τουμανίδη

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.