Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις


-Πως αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια χωρίς χρήση μάσκας.

-Πόσο βελτιώνει η νέα θεραπεία τον ύπνο.


Πιθανόν γνωρίζεις ότι η υπνική άπνοια είναι ένα από τις πιο σοβαρές διαταραχές ύπνου που επιβαρύνει εκτός από την ποιότητα του ύπνου και την υγεία του ατόμου που πάσχει. Και πιθανόν να ξέρεις επίσης ότι για τη διάγνωσή της απαιτείται μελέτη ύπνου σε εξειδικευμένο κέντρου και για την αντιμετώπισή της χρήση ειδικής μάσκας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Σίγουρα όμως δεν ξέρεις ότι υπάρχει μία νέα θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή απαλλάσσοντάς τον από την ανάγκη χρήσης μάσκας στον ύπνο.  Σχετικά με αυτή μας αλλά και γενικότερα για το πρόβλημα της υπνικής άπνοιας μας μίλησε ο Ιωάννης Κουτσουρελάκης, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος. 

Γιατί είναι επικίνδυνη η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή πάθηση κι υπολογίζεται ότι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την εμφανίζουν 22 εκατομμύρια ασθενείς. Είναι μια διαταραχή στη λειτουργιά της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όταν εκδηλώνεται η αναπνοή του ασθενούς εξασθενεί ή σταματάει εντελώς για 10-15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Κατά τη διάρκειά της η ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα του ασθενούς μειώνεται σε τέτοιο βαθμό, που διαταράσσεται η οξυγόνωση οργάνων όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά. 

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή στη λειτουργιά της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την κακή ποιότητα ύπνου, τα άτομα με υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια της ημέρας να εμφανίζουν υπνηλία, μειωμένη συγκέντρωση και πονοκεφάλους. Επιπλέον παρουσιάσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Για αυτό και είναι επικίνδυνο να μένει αδιάγνωστη. 

Ποια η παλιά και ποια η νέα θεραπεία;

Η πιο συχνή θεραπεία θεωρείται η αναπνευστική συσκευή CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), η οποία όμως δεν εμφανίζει καλή συμμόρφωση στη χρήση της. Για τους ασθενείς με υπνική άπνοια οι οποίοι αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την συσκευή CPAP, υπάρχει μια καινούργια θεραπεία που έχει πάρει την έγκριση του Αμερικάνικου Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 2014. Πρόκειται για τηδιέγερση του υπογλώσσιου νεύρου με το σύστημα Inspire UAS. Μία θεραπεία γιατί οποία αξίζει να μάθεις περισσότερα.

Πότε εγκρίθηκε η θεραπεία

Η προσπάθεια για την δημιουργία ενός διεγέρτη του υπογλώσσιου νεύρου ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το 2014 δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine τα αποτελέσματα της πολυκεντρικής κλινικής μελέτης STAR τα οποία αποδείκνυαν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε 126 ασθενείς με μέτριας και σοβαρής βαρύτητας σύνδρομο υπνικής άπνοιας. Ο δείκτης απνοιών/υποπνοιών μειώθηκε από 29.3 σε 9 επεισόδια την ώρα. Με οδηγό τα ισχυρά δεδομένα της παραπάνω δημοσίευσης, ο FDA ενέκρινε προς κλινική χρήση το βηματοδότη Inspire UAS τον Απρίλιο του 2014 (https://aasm.org/fda-approves-inspire-upper-airway-stimulation-therapy-for-sleep-apnea/). 

Πώς εφαρμόζεται 

Η εμφύτευση του συστήματος απαιτεί 3 μικρές τομές: μια τομή στην υπογνάθια χώρα που επιτρέπει την εύρεση του υπογλώσσιου νεύρου και την τοποθέτηση του cuff για την διέγερσή του, μια τομή στην υποκλείδια χώρα για την εναπόθεση του βηματοδότη και μια τρίτη τομή στο ύψος του 4ου με 5ου μεσοπλεύριου διαστήματος για την τοποθέτηση του αισθητήρα ανίχνευσης των αναπνευστικών κινήσεων. Η επέμβαση διαρκεί 2 περίπου ώρες κι ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου την ίδια ημέρα. Ακολουθεί η ενεργοποίηση του βηματοδότη μερικές εβδομάδες μετά καθώς και η τιτλοποίηση της βέλτιστης έντασης μετά από μελέτη ύπνου. Το κόστος της θεραπείας καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς κι η θεραπεία αυτή είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα.

Είναι αποτελεσματική;

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα της 5-ετούς παρακολούθησης των ασθενών της μελέτης STAR, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα διατηρούνται στο πέρασμα του χρόνου. Επιπλέον, σε δημοσίευση του Ιανουαρίου 2019 στο European Respiratory Journal που περιελάμβανε 508 ασθενείς στους οποίους εμφυτεύθηκε το σύστημα της Inspire στην Γερμανία και στις ΗΠΑ, ο δείκτης των απνοιών και υποπνοιών στους 12 μήνες έπεσε από 34 σε 7 επεισόδια ανά ώρα ύπνου. Αυτό, αναμφισβήτητα, συνεπάγεται σημαντική βελτίωση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της υπνικής άπνοιας.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Η Φυσικοθεραπεία Βοηθάει Στη Συγγενή Καρδιοπάθεια

Τα Νούμερα Που Χρειάζεται Να Ξέρεις Για Τον Κορωνοϊο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.