Θα ξεκινήσω με μία σημαντική διάκριση: Ο ‘Ομιλος FOURLIS βραβεύτηκε στα HR Awards 2019 με χρυσό βραβείο στην κατηγορία Most Innovative Use of Technology in HR. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό. 

Βραβευτήκαμε για τη δημιουργία μιας νέας, δικής μας, εφαρμογής για κινητά, που αφορά στην εσωτερική επικοινωνία των εργαζομένων στον Όμιλό μας. Ονομάσαμε την εφαρμογή F2F, δηλαδή Friend2Frιend. Το F2F, είναι εύκολο στη χρήση, ευέλικτο, γρήγορο και προσωποποιημένο! Έχει ήδη ενδυναμώσει την κουλτούρα μας, με την ενεργή συμμετοχή της πλειονότητας των εργαζομένων, το 64% των οποίων ανήκει στην γενιά των millennials! Οι άνθρωποί μας έχουν πλήρη πρόσβαση σε νέες πληροφορίες, απολαμβάνουν νέες εμπειρίες, νιώθουν ότι ανήκουν σε μία μεγάλη ομάδα!

Πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Ο σχεδιασμός για την δημιουργία του F2F ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018, με την ανάθεση του έργου σε εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών, με το σημαντικότερο στάδιο του project να είναι η διερεύνηση των αναγκών του Ομίλου και των χρηστών ώστε να αναπτυχθούν οι κατάλληλες λειτουργίες.

Χρειαζόμασταν μια πλατφόρμα που να μπορεί ο εργαζόμενος:

  • να έχει πρόσβαση μόνο με ένα «κλικ» σε όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση του τόσο για την ενημέρωση του για τα δρώμενα του Ομίλου, όσο και την online εκπαίδευση του, αλλά και την ψυχαγωγία του. 
  • να επιλέξει τις κατηγορίες της προτίμησής του (tags) και να λαμβάνει στοχευμένες ειδοποιήσεις για οποιαδήποτε ανακοίνωση αφορά συγκεκριμένα το κατάστημα και την εταιρεία στην οποία εργάζεται αλλά και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.
  • να επιλέξει το πώς θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή και τις λειτουργίες που αυτή προσφέρει, όπως τα groupsστα οποία θα συμμετέχει, τους «φίλους» που θα προσθέσει, ακόμα και αν αυτοί είναι από άλλες εταιρείες του Ομίλου, να κάνει chat και πολλά ακόμη.
  • να έχει τη δυνατότητα μετάφρασης των posts σε όλες τις γλώσσες 

Αυτό είναι το F2F! Τον Φεβρουάριο του 2019, έγινε το επίσημο λανσάρισμα της εφαρμογής με όλες τις λειτουργίες που προανέφερα, στο σύνολο των 4.500 εργαζομένων των εταιρειών του Ομίλου στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Τουρκία.  Σε επόμενη αναβάθμιση του έχει ήδη σχεδιαστεί να μπορούν οι εργαζόμενοι να συνδέονται και με την Self Service πλατφόρμα του HR, προκειμένου να μπορούν να αιτηθούν και από το κινητό τους τις άδειες τους, βεβαιώσεις που χρειάζονται, να συμπληρώσουν την αυτό-αξιολόγησή τους κλπ.

Το όνομα της εφαρμογής πώς προέκυψε;

Το πλήρες όνομα της εφαρμογής είναι Friend2Friend. Τον Όμιλό μας διέπει το αίσθημα της οικογένειας και της φιλίας. Η ανάγκη μας ήταν αυτό το αίσθημα να φτάσει σε κάθε κατάστημα και γραφείο και ο τρόπος ήταν οι άνθρωποι μας να συνδέονται διαδικτυακά μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ο κάθε εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει τα groups στα οποία θα συμμετέχει, τους «φίλους» που θα προσθέσει, να κάνει chat μαζί τους και πολλά ακόμη. Με άλλα λόγια η εφαρμογή έχει σαν στόχο, πέρα από την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, να φέρει πιο κοντά τους εργαζόμενους και να τους δοθεί η δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σαν «φίλοι».

Ως όμιλος τι άλλες ενέργειες κάνετε για την ενίσχυση της ομαδικότητας;

Είμαστε υπερήφανοι για τις ενέργειες που κάνουμε. Αν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές, θα αναφερθώ στα εκπαιδευτικά προγράμματα, στις διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, τις αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά τον εθελοντισμό. Όλα αυτά πέρα από τον πρωταρχικό τους σκοπό, δηλαδή την μάθηση, αλλά και την ψυχαγωγία των εργαζομένων, έχουν πάντα σαν στόχο τη διάχυση της κουλτούρας, την ομαδικότητα και φυσικά το «ευ ζην» των εργαζομένων μας. Η στενή συνεργασία μας με τη Διεύθυνση CSR είναι καθοριστική!

Για παράδειγμα, στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου ξεκίνησαν πιλοτικά  μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών και Pilates,  πρωτοβουλία που αγκάλιασαν αμέσως οι εργαζόμενοι. H φύση του retail, του μεγέθους του Ομίλου, της διασποράς των εργαζομένων και των διαφορετικών βαρδιών στις οποίες οι άνθρωποι μας εργάζονται, η δημιουργία και άλλων τέτοιων τμημάτων, διαχειριστικά, δεν είναι πολύ εύκολη. Όχι όμως ακατόρθωτη!

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε αυτές τις δράσεις;

Υπήρχε σαν ιδέα από καιρό. Θέλαμε να τη λανσάρουμε όταν θα ήμασταν 100% σίγουροι ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες των ανθρώπων μας. Έχοντας τη φιλοσοφία στον Όμιλο μας να «ακούμε» και τις ιδέες των ανθρώπων μας – και όταν αυτό είναι εφικτό να τις εφαρμόζουμε – συζητήθηκε η ιδέα στα workshops που ακολουθούν την Έρευνα Δέσμευσης των Εργαζομένων. Η υποδοχή από τους ίδιους τους εργαζόμενους ήταν θερμή τόσο για την σκέψη αυτή όσο και για άλλες ενέργειες που κάνουμε. 

Δεν είναι κακό να «τσαλακωθείς»! Αντίθετα, πιστεύω ότι το να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι, βοηθάει περισσότερο, αλλάζει ο τρόπος που θα σε δουν και θα συνεργαστείς μαζί τους την επόμενη μέρα, η ομάδα γίνεται ακόμα πιο δυνατή.

Έχουν ανταπόκριση;

Τα δύο συγκεκριμένα προγράμματα ενθουσίασαν τους εργαζομένους και η προσέλευση ήταν από την αρχή πολύ μεγάλη. Το πολύ θετικό είναι ότι όλοι μπορούν να συμμετέχουν, ανεξαρτήτως βαθμίδας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα να γνωριστούμε ακόμα καλύτερα μεταξύ μας, έξω από την καθημερινότητα της δουλειάς και να δέσουμε σαν ομάδα ακόμα περισσότερο. 

Χρησιμοποιείτε α’ πληθυντικό. Εσείς συμμετέχετε και στις 2 αυτές δραστηριότητες; 

Συμμετέχω στην ομάδα των παραδοσιακών χορών, καθώς αγαπώ ιδιαίτερα το χορό! Θεωρώ ότι είναι μια δραστηριότητα, μέσα από την οποία μπορείς όχι μόνο να εκφραστείς αλλά και να γνωρίσεις πολιτισμούς, ήθη και έθιμα άλλων περιοχών, να χαλαρώσεις, ακόμα και αν ο χορός σαν άσκηση, τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι πιο επίπονος από τη γυμναστική ή το τρέξιμο! 

Πιστεύετε ότι έτσι ενισχύονται οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων; Μπορούμε να μιλάμε για φιλίες στο γραφείο; Και αν “ναι”, τι αντίκτυπο έχει στην εταιρεία;

Οι φιλίες στον εργασιακό χώρο δημιουργούνται έτσι κι αλλιώς, αφού τελικά μπορεί να περνάς με τους συναδέλφους σου περισσότερες ώρες απ’ ότι με τους φίλους σου. Συμμετέχοντας σε αυτές ή σε άλλες παρόμοιες δραστηριότητες, αρχίζεις να συναναστρέφεσαι με ανθρώπους που δεν έχεις άμεση και καθημερινή επαφή στη δουλειά. Επομένως ανοίγεσαι, δένεσαι, «τσαλακώνεσαι»! Δεν είναι κακό να «τσαλακωθείς»! Αντίθετα, πιστεύω ότι το να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι, βοηθάει περισσότερο, αλλάζει ο τρόπος που θα σε δουν και θα συνεργαστείς μαζί τους την επόμενη μέρα, η ομάδα γίνεται ακόμα πιο δυνατή. Άλλωστε, οι δυνατές και δεμένες ομάδες είναι αυτές που φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα!

Επομένως πιστεύετε πως υπάρχει συσχέτιση ευεξίας και απόδοσης;

Φυσικά και υπάρχει άμεση σχέση! Αν νιώθεις καλά μέσα σου, το βγάζεις και προς τα έξω, το αντιλαμβάνονται και οι γύρω σου! Τι πιο ωραίο να δουλεύεις με ανθρώπους που νιώθουν καλά, είναι παραγωγικοί και χαμογελαστοί! Εννοείται ότι πάντα θα υπάρχουν στιγμές έντασης, αλλά ακόμα και αυτές οι στιγμές μπορούν να γίνουν εποικοδομητικές, αρκεί να σκεφτόμαστε όλοι ότι έχουμε κοινούς στόχους να πετύχουμε!

Ο χορός με έμαθε να συγκεντρώνομαι πιο εύκολα, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω μου, να είμαι πιο χαλαρή και ήρεμη ακόμα και σε στιγμές έντασης, να νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το τι μπορώ να καταφέρω, να είμαι ακόμα λιγότερο διστακτική να δοκιμάσω καινούρια πράγματα, να «τσαλακωθώ».

Έχετε παρατηρήσει και εσείς αυτήν την αλλαγή στον εαυτό σας; 

Ξεκίνησα πριν από μερικά χρόνια να ασχολούμαι με το χορό, εκτός από τα μαθήματα που παρακολουθώ τώρα στο γραφείο. Η αφορμή ήταν μια ανάγκη που ένιωσα για να ασκηθώ, να ασχοληθώ και με τον εαυτό μου! Ελεύθερη πλέον από τις «υποχρεώσεις» της μαμάς, έψαχνα να βρω κάτι που θα με γέμιζε και θα με χαλάρωνε ταυτόχρονα. 

Στο παρελθόν έκανα γυμναστική, ταυτόχρονα με το γιο μου που έκανε tae-kwon-do. Σε μικρό χρονικό διάστημα τα παράτησα όμως, γιατί όπως αποδείχτηκε δεν μου ταίριαζε αυτός ο τρόπος της άσκησης! Προτιμώ να είμαι με ανθρώπους γύρω μου ουσιαστικά, να μπορώ να ανταλλάξω εμπειρίες, να «διδάσκω» και να μου «διδάξουν». Σε ένα γυμναστήριο η επικοινωνία, για τα δικά μου δεδομένα, είναι μάλλον απρόσωπη! 

Η ιδέα του χορού ήρθε από μια φίλη που για πολλά χρόνια πήγαινε σε σχολή χορού. Αυτό που μπορούσα εγώ να αντιληφθώ, να δω μιλώντας μαζί της, ήταν το χαμόγελό της, ο τρόπος που αντιμετώπιζε τα πράγματα ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της. Έτσι ξεκίνησα! Στην αρχή ήμουν διστακτική! Αδυνατούσα να πιστέψω ότι θα μπορούσα να κάνω αυτά που έβλεπα! Θυμάμαι μια μέρα είπε η δασκάλα στις πιο προχωρημένες «μαθήτριες»: «Πρέπει να κάνετε pivot κορίτσια….», και εγώ κοίταζα γύρω μου να δω σε τι αναφερόταν… (τότε ήξερα μόνο το pivot του excel!). Θα πω ότι ο χορός είναι «άθλημα» και μάλιστα επίπονο και απαιτητικό! Πρέπει ταυτόχρονα να μετράς το ρυθμό, να «πατάς» τα σωστά βήματα, να δουλεύεις όλους τους μύες του σώματος ξεχωριστά, να έχεις «χάρη» και φυσικά να χαμογελάς! Δεν μπορείς να ξεχαστείς ούτε ένα δευτερόλεπτο! Και όλα αυτά πάνω σε ψηλά τακούνια! Σε ποιο άλλο άθλημα γίνονται όλα αυτά ταυτόχρονα;

Θα μπορούσα να μιλάω με τις ώρες για τα οφέλη του χορού, τουλάχιστον αυτά που βλέπω εγώ στον εαυτό μου στην καθημερινότητα μου! Ο χορός με έμαθε να συγκεντρώνομαι πιο εύκολα, ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει γύρω μου, να είμαι πιο χαλαρή και ήρεμη ακόμα και σε στιγμές έντασης, να νιώθω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το τι μπορώ να καταφέρω, να είμαι ακόμα λιγότερο διστακτική να δοκιμάσω καινούρια πράγματα, να «τσαλακωθώ».

Οι δυνατές και δεμένες ομάδες είναι αυτές που φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα!

Έχετε πολλά χρόνια εμπειρία στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Πόσο έχουν αλλάξει οι ανάγκες του εργαζομένου σήμερα σε σχέση με παλαιότερα και τι πιστεύετε ότι αναζητά ο εργαζόμενος σήμερα; 

Τα πράγματα γύρω μας αλλάζουν συνεχώς, εξελίσσονται με ρυθμούς πλέον πολύ πιο γρήγορους. Νομίζω ότι όλοι μας το αντιλαμβανόμαστε αυτό και το συζητάμε! Εμείς, σαν HR, καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα 3 έως και 4 γενιές ανθρώπων μέσα στις εταιρείες μας, άρα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι “one size does not fit all”!

Αρκετοί ακόμα από τους εργαζόμενους μας ανήκουν στη γενιά των baby boomers, ενώ όπως είναι φυσικό οι millennials αποτελούν το μεγαλύτερο πλέον ποσοστό των εργαζομένων. Γενιές διαφορετικές ανάλογα με τις εμπειρίες τους, τα βιώματα τους, τα πιστεύω τους και τα «θέλω» τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να απαντήσω έτσι απλά! Tο μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αναζητούν το σεβασμό, την επικοινωνία, την αξιοκρατία. 

Μιλήσατε για τη νέα γενιά. Θεωρείτε ότι για τους millennials είναι το οικονομικό το ισχυρότερο κίνητρο; Πιστεύετε ότι για τη γενιά αυτή, η ευεξία έχει πρωταρχικό ρόλο στη ζωή τους; 

Το οικονομικό σίγουρα παίζει ρόλο στη ζωή τους, αλλά για διαφορετικούς λόγους από εκείνους της γενιάς των γονιών τους. Είναι η γενιά που ψάχνει νόημα και ουσία στην εργασία της, που θεωρεί πολύ σημαντικό οι εταιρίες να προάγουν την υγεία και την ευεξία. Οι Millennials επικεντρώνονται περισσότερο στις ευρύτερα κοινωνικές, παρά στις ατομικές τους ανάγκες, έχουν αυτοπεποίθηση και νοιώθουν πολίτες του κόσμου. Μεγάλωσαν βλέποντας τον Steve Jobs να χτίζει την παντοδυναμία της Apple και τον Mark Zuckerberg να ενώνει τους ανθρώπους μέσω του facebook. Αμφισβητούν και απορρίπτουν ό,τι δεν τους κάνει. Είναι μια γενιά πολύ μορφωμένη, που θέλει να κάνει τη διαφορά στον κόσμο, πιστεύει στα όνειρα της και προσπαθεί να τα κάνει πραγματικότητα.

Στις σημερινές συνθήκες ποιες είναι οι σημαντικότερες δεξιότητες του ιδανικού υπαλλήλου και σε ποιους τομείς πρέπει να επικεντρώνεται μία εταιρεία ως προς την κατάρτισή του; 

Καταρχάς θα πρέπει να γνωρίζουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε! Δεν φτάνει κάποιος να είναι καλός σε αυτό που κάνει! Πρέπει να γνωρίζει το γιατί και το πώς μπορεί ο ίδιος να επηρεάσει  την επίτευξη των στόχων της εταιρίας.

Θα πρέπει ακόμα να λειτουργούμε σαν φορείς της αλλαγής. Να αποδεχόμαστε την αλλαγή και να είμαστε πρόθυμοι να βελτιώνουμε τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Να βλέπουμε την αλλαγή όχι σαν απειλή, αλλά σαν ευκαιρία. Θα πρέπει εμείς οι ίδιοι να αναζητάμε τρόπους να βελτιώνουμε συνεχώς τις δεξιότητές μας και τις τεχνικές μας γνώσεις, με στόχο την προσωπική μας ανάπτυξη. Είμαστε άλλωστε όλοι συνυπεύθυνοι!

Περιττό είναι μάλλον να αναφέρω ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει η ομαδικότητα! Δεν μπορείς να λειτουργείς μόνος σου. Πρέπει να μπορούμε να ανήκουμε σε μια ομάδα και να αποδεχόμαστε ότι είμαστε ισότιμα μέλη με τους υπόλοιπους!

Πιστεύετε ότι μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματική ευεξία; Και αν ναι, πώς μπορούμε να την επιτύχουμε;

Ας ξεκαθαρίσουμε τι σημαίνει επαγγελματική ευεξία! Η αδυναμία συγκέντρωσης, η κούραση, ο πονοκέφαλος, η αδικία, η αγένεια, η σκληρή δουλειά, όταν δεν συνδυάζεται με έξυπνο τρόπο εργασίας, είναι χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι δεν υπάρχει επαγγελματική ευεξία! Όλα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κουλτούρα της εταιρείας. Όταν υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα! Όταν σταθείς δίπλα στον εργαζόμενο, του συμπαρασταθείς ακόμα και σε ένα προσωπικό του πρόβλημα, αυτό θα έχει θετική επίπτωση όχι μόνο στον ίδιο αλλά και στους γύρω του που θα το παρατηρήσουν. 

Έχετε μικρά μυστικά που ενισχύουν την αποδοτικότητά σας;

Η αποδοτικότητα ή η ενίσχυσή της καθορίζεται πιστεύω από δύο παράγοντες: από το αν σου αρέσει αυτό που κάνεις αλλά κυρίως από το πώς αισθάνεσαι ο ίδιος, δηλαδή αν νιώθεις καλά μέσα σου. 

Τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και επαγγελματικό, θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό! Ξέρω ότι θα ακουστεί κοινότυπο, αλλά όταν είναι η αλήθεια πρέπει να το λες…  Έχω μια υπέροχη οικογένεια, καλούς φίλους και κάνω μια δουλειά που αγαπώ πολύ! Μια δουλειά που έχει δυσκολίες αλλά κυρίως έχει «όμορφες» στιγμές! Δημιουργείς μαζί με ανθρώπους για τους ανθρώπους! 

Το «μικρό μυστικό» για μένα είναι να μην αφήνω ποτέ για αύριο κάτι που μπορώ να τελειώσω σήμερα. Πιστεύω πως όταν αφήνεις πίσω πράγματα και διαιωνίζεις καταστάσεις, αποφάσεις ή ενέργειες, κουράζεσαι και το αποτέλεσμα, όταν αυτό έρθει, μπορεί να μην είναι το επιθυμητό. 

Η «τεχνολογία» δεν με κουράζει και δεν με αποσυντονίζει! Αντίθετα με χαλαρώνει και με ευχαριστεί! Τεχνολογία δεν είναι μόνο τα e-mails! Είναι η μουσική που έχω πάντα μαζί μου, είναι οι ταινίες που μπορώ να δω, είναι τα βιβλία που μπορώ να διαβάσω, παρόλο που είμαι λάτρης του χαρτιού και της μυρωδιάς του! Τα έχω πάντα όλα μαζί μου και ανάλογα με τη στιγμή μπορώ γρήγορα να επιλέξω αυτό που χρειάζομαι! 

Οι millennials είναι η γενιά που ψάχνει νόημα και ουσία στην εργασία της, που θεωρεί πολύ σημαντικό οι εταιρίες να προάγουν την υγεία και την ευεξία.

Πόσο δύσκολο είναι να βρει κανείς την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή; Εσείς τι κάνετε για αυτό;

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου μου ήταν αφιερωμένο στη δουλειά,  με άλλα λόγια λιγότερος χρόνος για την οικογένεια, τους φίλους αλλά και μένα την ίδια. Τώρα πια, με την εμπειρία που έχω, αντιλαμβάνομαι ότι θα μπορούσε ο χρόνος μου να ήταν ισάξια μοιρασμένος. Έχω βρει λοιπόν τις ισορροπίες μου και ξέρω, σε κανονικές συνθήκες, τι ώρα θα φύγω από το γραφείο για να αφιερώσω χρόνο στην προσωπική μου ζωή. Μόνο έτσι μπορώ να είμαι πιο αποδοτική την επόμενη ημέρα στη δουλειά μου αλλά και να νιώθω ολοκληρωμένη σαν άνθρωπος. 

Τι συμβουλή θα δίνατε στο νεότερο εαυτό σας; 

Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο σε εσένα και σε αυτά που αγαπάς να κάνεις για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις και σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις σου, τόσο στη δουλειά σου όσο φυσικά και στην οικογένεια σου και τους φίλους σου. 

Υπήρξε κάποια φορά που φτάσατε κοντά ή πάθατε burnout;

Μία φορά μόνο, ευτυχώς, πολλά χρόνια πίσω. Το να απομακρυνθώ από το περιβάλλον που μου τα δημιούργησε, ήταν μονόδρομος. 

Τι σας αποφορτίζει; 

Το διάβασμα και η άσκηση. Διαβάζω πολύ. Προσπαθώ όμως να αποφεύγω τις ώρες που δεν είμαι στο γραφείο να διαβάζω πράγματα για τη δουλειά – θέλω πλέον να τα διαχωρίζω. Η αποφόρτισή μου γίνεται και με την δυναμική άσκηση έχοντας βάλει πλέον στη ζωή μου μαθήματα και προπονήσεις στο χορό, κατά μέσο όρο 8 ωρών την εβδομάδα.

Δεν μπορείς να λειτουργείς μόνος σου. Πρέπει να μπορούμε να ανήκουμε σε μια ομάδα και να αποδεχόμαστε ότι είμαστε ισότιμα μέλη με τους υπόλοιπους!

Παρακολουθήσατε το workshop του Thrive. Ποιες καινούργιες συνήθειες υιοθετήσατε μετά από αυτό;

Για εμάς που κάνουμε καθιστική δουλειά τις περισσότερες ώρες της ημέρας με βοήθησαν ιδιαίτερα οι ασκήσεις – διατάσεις, που μπορώ να τις κάνω οπουδήποτε μέσα στην ημέρα! Ήταν σωτήριες Προσπαθώ επίσης να βελτιώσω τη σχέση μου με το νερό! 

Έχετε κάποιον Thrive στόχο;

Να μην σταματήσω την άσκηση! Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα. Δεν έχει σημασία αν τρέχεις, αν περπατάς, αν κάνεις κολύμβηση ή αν χορεύεις! Σημασία έχει να ασκείσαι, να σηκωθείς από την άνεση του καναπέ σου! Αυτό που διαπιστώνω σήμερα, που πλέον η άσκηση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μου, είναι ότι τα οφέλη της είναι πολλαπλά, τόσο για τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία και ευεξία!  

Και κάτι τελευταίο. Πώς διαχειρίζεστε μία αποτυχία;

Όλοι μας κάνουμε λάθη και έχουμε αποτυχίες, είτε είναι σε επαγγελματικό είτε σε προσωπικό επίπεδο και ιδιαίτερα όταν προσπαθούμε να κάνουμε καινούρια πράγματα. Πιστεύω πως για την ανάπτυξη μας πρέπει να βγαίνουμε από το «comfort zone» μας. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να νοιώσουμε «περίεργα» και «άβολα», να μη μας φοβίζει η αποτυχία, να μη φοβόμαστε να «τσαλακωθούμε». ‘Ένα μικρό tip. Για να έχω πάντα κίνητρο, κάθε φορά που έρχεται μια «αποτυχία», έχω επιλέξει να τη σκέφτομαι ως διδαχή. Αντί δηλαδή να πω στον εαυτό μου «Απέτυχα» επιλέγω να πω «Τι έμαθα από αυτή την εμπειρία.»

Μόνο με τον τρόπο αυτό μαθαίνουμε και ωριμάζουμε ταυτόχρονα, γινόμαστε κάθε φορά καλύτεροι σε σχέση με τον εαυτό μας του χθες. 

Δεν έχει σημασία αν τρέχεις, αν περπατάς, αν κάνεις κολύμβηση ή αν χορεύεις! Σημασία έχει να ασκείσαι, να σηκωθείς από την άνεση του καναπέ σου!

Η Νατάσα Σπύρου είναι Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού του Ομίλου FOURLIS  από το 2008, υπεύθυνη για θέματα στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού στις 5 χώρες, που ο Όμιλος δραστηριοποιείται, και για τους συνολικά 4.500 εργαζόμενούς του. Έχει εκτενή εμπειρία στον τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού έχοντας εργαστεί σε διαφορετικούς κλάδους:  καταναλωτικών προϊόντων (ΑΒ Βασιλόπουλος-Όμιλος Delhaize Le Lion), βιομηχανίας (Pirelli Hellas, Όμιλος Μαϊλλη) και τηλεπικοινωνιών (STET Hellas, Tellas). Σε όλη την επαγγελματική της καριέρα το κίνητρο της ήταν και είναι οι νέες προκλήσεις αλλά και η επίτευξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων μέσω των ανθρώπων. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει κάνει και σπουδές στο Marketing. Σε προσωπικό επίπεδο, εκτός από την οικογένειά της, λατρεύει το χορό και κυρίως το αργεντίνικο tango!

Διάβασε ακόμα:

Νικήτας Κωνσταντέλλος: “Ο CEO Πρέπει Να Έχει Όραμα Και Να Εμπνέει Τους Ανθρώπους Του Να Χτίσουν Μια Εταιρεία Πρότυπο”

Αρτέμης Μυρόπουλος: “Ο Εργαζόμενος Δεν Φεύγει Από Τις Εταιρείες, Φεύγει Από Κακούς Προϊσταμένους”