Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί για όλα φταίνε οι γονείς σου.
-Πώς οι αγκαλιές κάνουν καλό στην υγεία σου.


Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τις αγκαλιές κι άλλοι που τις αποφεύγουν. Κι άλλοι που τις δίνουν συχνά, την ίδια ώρα που άλλοι δυσκολεύονται να δώσουν το χέρι τους ακόμα και για μια απλή χειραψία. Γιατί όμως;

Η αγκαλιά είναι θέμα ανατροφής

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση μας να επιλέγουμε τη φυσική επαφή είναι συνήθως προϊόν των εμπειριών μας στην παιδική ηλικία και σχετίζεται με τον τρόπο που μας μεγάλωσαν. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Comprehensive Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν ανατραφεί από γονείς που τους αγκάλιαζαν συχνά, ήταν πιο πιθανό να αγκαλιάζουν και οι ίδιοι.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν από γονείς που δεν τους αγκάλιαζαν, η σκέψη και μόνο της αγκαλιάς τους κάνει να αισθάνονται άβολα. Επίσης, πιθανότατα αυτοί οι άνθρωποι θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και στη ζωή τους με τα δικά τους παιδιά. Ωστόσο, η ανατροφή χωρίς φυσική επαφή μπορεί να έχει και τα αντίστροφα αποτελέσματα. Αυτά τα παιδιά μεγαλώνοντας αγαπούν να αγκαλιάζουν και να αγκαλιάζονται λόγω της έλλειψης φυσικής επαφής που είχαν κατά την παιδική τους ηλικία.

Μην στερείσαι τις αγκαλιές

Σε κάθε περίπτωση πάντως η έρευνα κατέληξε στο ότι οι αγκαλιές είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη συναισθηματική ανατροφή ενός παιδιού. Ακόμα όμως και μεγαλώνοντας, όλοι έχουν ανάγκη από μια αγκαλιά. Οι αγκαλιές είναι εκείνες που δημιουργούν τους συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και αλλάζουν προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητα μας. Γιατί, λοιπόν, να τις στερηθούμε;

Τα επιστημονικά οφέλη μιας αγκαλιάς

Ένας λόγος που αξίζει να αρχίσεις τις αγκαλιές είναι ότι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να αρρωστήσεις. Σε μία έρευνα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon εστίασαν στην επίδραση που έχουν οι αγκαλιές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν αν όσοι αισθάνονται ότι τους αγαπούν ήταν λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από κρύωμα. Και πράγματι ήταν. Το 32% αυτής της ανοσίας προερχόταν από τις αγκαλιές, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να μειώνουν το στρες. Η έρευνα κατέληξε στο ότι όσοι λαμβάνουν πιο πολλές αγκαλιές, είναι κατά κάποιο τρόπο πιο προστατευμένοι από τις μολύνσεις.

Αλλά τα οφέλη δε σταματούν εκεί. Όταν κάποιος έχει μια δύσκολη μέρα, ίσως το πρώτο που σκέφτεσαι είναι να του δώσεις μια αγκαλιά. Αυτή η αγκαλιά μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση από ό,τι φαντάζεσαι. Σύμφωνα με μία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, οι αγκαλιές μπορεί να έχουν μία μετρήσιμη επίδραση στη διάθεσή σου και στο στρες που ακολουθεί έναν τσακωμό. Μία τόσο άμεση συμπεριφορά, όπως η αγκαλιά, μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης ανδρών και γυναικών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προκλήσεις στη σχέση τους, σύμφωνα με τον συγγραφέα Michael Murphy, έναν μεταδιδακτορικό ερευνητή στο εργαστήριο του Carnegie Mellon University.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ο Murphy και οι συνάδελφοί του πήραν συνέντευξη από 404 ενήλικες μέσω τηλεφώνου για 2 εβδομάδες. Κάθε άτομο έπρεπε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεσή του, αν είχε κάποια διένεξη και αν τους είχαν δώσει μία αγκαλιά μέσα στη μέρα, ανάμεσα σε άλλες ερωτήσεις. Κάθε άτομο πέρασε ένα σωματικό τεστ και συμπλήρωσε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την υγεία του και το κοινωνικό του δίκτυο κατά την έναρξη της έρευνας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγκαλιές σχετίζονται με την άνοδο των θετικών δεικτών και τη μείωση των αρνητικών. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν αντίθετα τις μέρες που είχε πραγματοποιηθεί κάποια προσωπική διαμάχη. Τις μέρες που συνέβαιναν και τα δύο-και κάποια διένεξη και μια αγκαλιά-οι άνθρωποι έτειναν να αισθάνονται καλύτερα και να βελτιώνεται η διάθεσή τους σε σύγκριση με τις μέρες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, αλλά δεν λάμβαναν καμία αγκαλιά. Αυτή η τάση παρατηρήθηκε ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, φυλή, διαπροσωπικές σχέσεις και διάθεση. Μάλιστα, τα θετικά συναισθήματα διαρκούσαν και την επόμενη μέρα.

Αυτό οδηγεί στο λογικό συμπέρασμα ότι η κοινωνική υποστήριξη θα έκανε κάποιον να αισθάνεται καλύτερα όταν αντιμετωπίζει μία στρεσογόνα κατάσταση, αλλά σύμφωνα με τον Murphy υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Από τη μία πλευρά, οι έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που θεωρούν ότι οι φίλοι τους είναι υποστηρικτικοί και ενθαρρυντικοί τα καταφέρνουν καλύτερα υπό πίεση. Αλλά όλως παραδόξως, άλλες έρευνες αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν υποστήριξη από τον κοινωνικό τους περίγυρο, μερικές φορές αισθάνονται ότι είναι ανίκανοι ή ότι τους αποδοκιμάζουν.

Πιο προφανείς ενδείξεις υποστήριξης, όπως η σωματική επαφή ή το να κάνεις σε κάποιον μια χάρη, μπορεί να είναι καλύτερες, γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους φροντίζουν χωρίς να τους κρίνουν. Και οι αγκαλιές εντάσσονται εδώ. Η έρευνα υποδεικνύει ότι η σωματική επαφή μπορεί να προκαλέσει θετικές σωματικές αλλαγές, όπως μείωση του στρες και των καρδιακών παλμών και έκκριση οξυτοκίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης.

Αν και τα αποτελέσματα είναι σε αρχικό στάδιο, συνιστούν έναν πολύ καλό λόγο για να πλησιάσεις τα αγαπημένα σου άτομα που ίσως περνούν δύσκολα και να τους χαρίσεις μια αγκαλιά!

Διάβασε ακόμα:

Η Πρώτη Εντύπωση Έχει Σημασία. Είναι Όμως Πάντα Αλάνθαστη;

Εσύ Αγαπάς. Οι Άλλοι Το Ξέρουν;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.