Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

– Πού οφείλεται η ρυτίδα που είδες κάτω από τα μάτια σου.
– Πόσες επιβλαβείς ουσίες βρίσκονται στο τσιγάρο που καπνίζεις.


Η μαμά σου μπορεί να σου κάνει κήρυγμα για τον τρόπο που αγαπάς να διασκεδάζεις, ιδιαίτερα αν συνηθίζεις να επιστρέφεις τις πρώτες πρωινές ώρες στο σπίτι. Εγώ, όμως, δεν είμαι η μαμά σου. Ξέρω, εξάλλου, πόσο ωραίο είναι να διασκεδάζεις ή να χορεύεις με την παρέα σου, ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική στο αγαπημένο σου στέκι. Όπως και ξέρω ότι την επόμενη μέρα πιθανόν να τρομάξεις, όταν δεις το πρόσωπό σου στον καθρέφτη. Μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια, πρήξιμο στο πρόσωπο, θαμπή ή χλωμή επιδερμίδα… Όπως εξηγεί η δερματολόγος Ευγενία Καλογεροπούλου, η επιδερμίδα όσων ξενυχτάνε έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται λεπτότερη, πιο εύθραυστη και είναι πιθανό τα σημεία γήρανσης και χαλάρωσης να κάνουν την εμφάνισή τους πιο γρήγορα. Το πώς και το γιατί θα το μάθεις πιο κάτω.

Ποιος είναι ο βασικός λόγος που τα ξενύχτια επιβαρύνουν το δέρμα;

Επειδή, όταν κοιμόμαστε συστηματικά αργά, ιδιαίτερα τις καθημερινές που την επόμενη μέρα εργαζόμαστε, είναι πιο πιθανό να κοιμηθούμε λιγότερο απ’ όσο πρέπει και ο ύπνος μας δεν είναι ποιοτικός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η παραγωγή σημαντικών ορμονών, όπως η μελατονίνη, η οποία μειώνεται σημαντικά, ενώ από την άλλη αυξάνεται η κορτιζόλη γνωστή και ως η ορμόνη του άγχους. Η μελατονίνη μεταξύ άλλων έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος από τις ελεύθερες ρίζες. Όταν επομένως υπάρχει έλλειψη ύπνου, οι ελεύθερες ρίζες δρουν ανενόχλητες, καταστρέφοντας τα κύτταρα της επιδερμίδας και προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Παράλληλα, η αύξηση της κορτιζόλης οδηγεί στη μείωση παραγωγής κολλαγόνου, ένα από τα κυριότερα συστατικά της επιδερμίδας που είναι υπεύθυνο για τη σφριγηλότητα, τη νεανικότητα και τη λάμψη του δέρματος. Σε μη ποιοτικό, διακοπτόμενο και μικρής διάρκειας ύπνο παρατηρείται επίσης μείωση στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Επομένως το συστηματικό clubbing είναι επιβαρυντικό για το δέρμα μόνο επειδή μας ωθεί να κοιμόμαστε πιο αργά;

Όχι μόνο για αυτό το λόγο. Σίγουρα όσοι ξενυχτούν σε clubs συστηματικά επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και ειδικά το δέρμα τους, καθώς στερούνται τον ύπνο τους. Παράλληλα όμως είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και να εκτίθενται στον καπνό, έστω και αν οι ίδιοι δεν είναι καπνιστές.

Η επιδερμίδα αυτών που ξενυχτάνε έχει διαπιστωθεί ότι γίνεται λεπτότερη, πιο εύθραυστη και είναι πιθανό τα σημεία γήρανσης και χαλάρωσης να κάνουν την εμφάνισή τους πιο γρήγορα.

Η κατανάλωση αλκοόλ πώς ακριβώς επηρεάζει το δέρμα;

Το αλκοόλ είναι διουρητικό. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί απώλεια υγρών στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και το ξηρό δέρμα. Ταυτόχρονα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα βιταμίνης Α στον οργανισμό, η οποία είναι απαραίτητη για την ανανέωση των κυττάρων. Το γεγονός αυτό προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και ευνοεί την εμφάνιση ρυτίδων. Επιπλέον, η εξάντληση των αντιοξειδωτικών στον οργανισμό μας – που προκαλεί το αλκοόλ – αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο στη δράση των ελεύθερων ριζών, οδηγώντας στην εμφάνιση μαύρων κύκλων, πανάδων, τραχύτητας και ρυτίδων. Άρα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην πρόωρη γήρανση. Επίσης, μία από τις συνηθέστερες επιδράσεις του αλκοόλ στο δέρμα του προσώπου είναι ότι προκαλεί πρήξιμο, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Τέλος, μέσω της διαστολής των αγγείων μπορεί να προκαλέσει μέχρι και ροδόχρου νόσο. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο σου.

Ακόμα χειρότερα αν είμαστε καπνιστές;

Πλέον γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα γερνάει το δέρμα με διάφορους μηχανισμούς, επιταχύνοντας την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Με 4.500 επιβλαβείς χημικές ουσίες σε κάθε τσιγάρο, κάθε φορά που κάποιος τις εισπνέει (έστω και παθητικά) ελαττώνεται η ροή αίματος στο δέρμα, μειώνεται το οξυγόνο που κυκλοφορεί στον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στην αρχιτεκτονική του δέρματος και προκαλούν την διάσπαση προστατευτικών δομών, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη (είναι οι ίνες που κάνουν το δέρμα ελαστικό). Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη νυχτερινή διασκέδαση μπορεί να επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στο δέρμα, επειδή έχει αποδειχθεί ότι οι καπνιστές στους χώρους αυτούς καπνίζουν περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα δέχονται στο δέρμα τους και τη βλαβερή επίδραση του συσσωρευμένου καπνού που υπάρχει στον χώρο από το κάπνισμα των άλλων θαμώνων.

Ο καπνός, δηλαδή, στους χώρους διασκέδασης επιδρά αρνητικά και στο δέρμα των καπνιστών;

Ο καπνός είναι το στοιχείο, που είτε ενεργητικό είτε παθητικό, καταστρέφει την ομορφιά. Στους κλειστούς χώρους διασκέδασης η συγκέντρωση του καπνού είναι μεγάλη, οπότε ναι, υπάρχει επιβάρυνση και στο δέρμα των μη καπνιστών. Οι γυναίκες πιθανόν να το ανακαλύψουν κατά τη διάρκεια του καθαρισμού του προσώπου τους πριν κοιμηθούν (αν χρησιμοποιήσουν βαμβάκι, θα μαυρίσει). Οι άνδρες θα μείνουν μάλλον ανυποψίαστοι. 


Η Ευγενία Καλογεροπούλου είναι δερματολόγος – αφροδισιολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στη Δερματολογία – Αφροδισιολογία από το University College Hospital στο Λονδίνο και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ‘Αττικόν’ στην Αθήνα. Έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στη Δερματοχειρουργική στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ‘Αττικόν’ στην Αθήνα. Είναι μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας και υποψήφια Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τακτική συμμετοχή σε πάσης φύσεως συνέδρια και σεμινάρια που αφορούν στις εξελίξεις της Δερματολογίας. 

http://www.33dermaclinic.com/about/jenny-kalogeropoulou-md

Διάβασε ακόμα:

Έχεις Ένα Λεπτό; Κάνε Κάτι Καλό Για Την Υγεία Σου

Τι Μπορείς Να Κάνεις Μετά Τις 20.00 Για Να Αποφορτιστείς Από Μία Κουραστική Μέρα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.