Το ξέρω! Υπάρχουν κάποιες μέρες που πραγματικά δεν αντέχεις να περάσεις άλλο ένα απόγευμα ακούγοντας ��η φίλη σου στην άλλη άκρη του ακουστικού να κλαίει για τον χωρισμό της ή να διαμαρτύρεται για το αυχενικό της, ενώ παράλληλα δεν έχει καμία διάθεση ν΄ακούσει τα δικά σου προβλήματά, που κατά τη γνώμη της είναι ασήμαντα. Κι αν αυτή η σχέση δεν είναι η μόνη στη ζωή σου στην οποία νιώθεις ότι μόνο δίνεις και ποτέ δεν παίρνεις, ίσως χρειάζεται να αναρωτηθείς: Μήπως έχεις μαζέψει πολλά “βαμπίρ” γύρω σου; Ξέρεις από εκείνα που “ρουφούν” τη συναισθηματική σου ενέργεια χωρίς να το καταλαβαίνεις, αφού συνήθως κρύβονται πίσω από πρόσωπα υπεράνω υποψίας, που υποτίθεται ότι νοιάζονται για σένα. Όπως τονίζει η ψυχολόγος Δρ. Λίζα Βάρβογλη, αν έχεις παρατηρήσει ότι όλες οι σχέσεις σου είναι προβληματικές και θεωρείς ότι έχεις έναν μαγνήτη που έλκει τα συναισθηματικά βαμπίρ, θα πρέπει οπωσδήποτε να αναρωτηθείς: Ποια είναι η δική σου συμβολή στο πρόβλημα; Μήπως κάνεις κάτι ή έχεις κάποιο χαρακτηριστικό που δημιουργεί αυτή τη δυσκολία; Όπως, εξάλλου, εξηγεί η ίδια, υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι προσωπικότητας που έλκουν τα συναισθηματικά βαμπίρ.

Μάθε αν είσαι μαγνήτης

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δρ. Βάρβογλη, το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στην προσωπικότητα, όσο στη συμπεριφορά του ατόμου που έλκει τα συναισθηματικά βαμπίρ. Υπάρχουν τέσσερα είδη συμπεριφοράς, που λειτουργούν ως πόλοι έλξης για τα συναισθηματικά βαμπίρ:

Παίρνεις το καθετί κατάκαρδα και προσωπικά

Με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να προσκαλείς το συναισθηματικό βαμπίρ να χτυπήσει την πόρτα σου, αφού ξέρει ότι θα πάρει την ενέργεια που σπαταλάς.

Είσαι ανασφαλής

Το «εγώ» έχει την τάση να δημιουργεί πολύπλοκα σενάρια που βασίζονται σε τραύματα της παιδικής ηλικίας, σε παλαιότερες σχέσεις, λανθασμένες πεποιθήσεις, ανασφάλεια, ζήλια κλπ. Όταν το άτομο αισθάνεται έτσι, αυτό του βγαίνει και στις σχέσεις του, με αποτέλεσμα να προ(σ)καλεί τα συναισθηματικά βαμπίρ να έρθουν κοντά του, αφού θα βρουν πρόσφορο έδαφος να δράσουν.

Έχεις ψυχολογικά τραύματα από το παρελθόν

Αν έχεις παλιά ψυχολογικά τραύματα, π.χ. κάποια που σχετίζονται με την οικογένειά σου, με προβληματικές σχέσεις και αρνητικά συναισθήματα που ένιωθες ως παιδί και δεν τα έχεις δουλέψει, τα κουβαλάς μέσα σου και τα αναπαράγεις στις σχέσεις σου. Έτσι, είναι πολύ πιθανό, λόγω των ψυχολογικών μπαγκαζιών που κουβαλάς, να ελκύεις άτομα που θέλουν να «χτίσουν» πάνω στο πρόβλημά σου, μια που είσαι εύκολος στόχος.

Σε χαρακτηρίζει η απαισιοδοξία

Άνθρωποι που είναι απαισιόδοξοι, αρνητικοί και βλέπουν σταθερά το ποτήρι μισοάδειο, θα προσελκύσουν αντίστοιχα άτομα. Τα συναισθηματικά βαμπίρ ορμάνε σε τέτοιους τύπους ανθρώπων και ανάλογες συμπεριφορές, επειδή βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να εδραιώσουν τη δύναμή τους.

Κι αν συναισθηματικό βαμπίρ είσαι εσύ;

Πράγματι, δεν αποκλείεται αυτός που “ρουφά” την ενέργεια από τους άλλους να είσαι εσύ. Και τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να το καταλάβεις. Διάβασε λοιπόν τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να είσαι εσύ το συναισθηματικό βαμπίρ στις σχέσεις σου:

– Τείνεις να κακολογείς και να κουτσομπολεύεις τους άλλους

– Συχνά στις συζητήσεις οι άλλοι σε αποφεύγουν

– Είσαι απορροφημένος από τον ίδιο σου τον εαυτό και περιαυτολογείς

– Μιλάς αρνητικά και κάνεις απαισιόδοξες προβλέψεις για το καθετί

– Δεν βλέπεις το καλό και το θετικό, παρά εστιάζεις στο πρόβλημα

– Θέλεις να έχεις την τελευταία λέξη και το πάνω χέρι στις συζητήσεις και τις σχέσεις

– Έχεις δυσκολία να κρατήσεις καλές, ουσιαστικές σχέσεις

Συζητώντας, πάντως, με έναν ειδικό μπορεί να βρεις πιο εύκολα και πιο γρήγορα την άκρη, να μάθεις να χειρίζεσαι ή και να αποκρούεις αποτελεσματικά τις προβληματικές συμπεριφορές των άλλων, αλλά και να εντοπίζεις τις δικές σου, με το να αναγνωρίσεις την εξουθένωση που πιθανόν προκαλείς στους άλλους. Αυτό είναι ένα ουσιαστικό βήμα που θα σου επιτρέψει να μάθεις να δημιουργείς πιο θετικές σχέσεις στο μέλλον, γι’ αυτό και αξίζει να διανύσεις την όποια διαδρομή.

Διάβασε ακόμα:

9 + 1 Ερωτήσεις Στη Δρ. Λίζα Βάρβογλη Για Τα Συναισθηματικά Βαμπίρ

Υγιής Επικοινωνία: Γιατί Είναι Τόσο Δύσκολη Υπόθεση

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.