Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να αναγνωρίσεις την μαμά «manager».
-Πώς να λύσεις το πρόβλημα.


Αν σου φαίνεται γνωστό το σενάριο ότι πλένεις, σκουπίζεις, μαγειρεύεις μόνη σου για την οικογένεια, αλλά παράλληλα ελέγχεις και τα οικονομικά του σπιτιού και δεκάδες άλλες δουλειές, να ξέρεις πως δεν είσαι η μόνη. Το ερώτημα είναι όμως, πώς γίνεται και πάρα πολλές μαμάδες ανά τον πλανήτη βρέθηκαν μπλεγμένες μέσα σε τόσες εκκρεμότητες; Η απάντηση, απλή: Θεωρούν ότι αν δεν τα κάνουν εκείνες όλα, τότε οι δουλειές δεν θα γίνουν.

Το ζήτημα αυτό έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια και ονομάζεται σύνδρομο «μαμάς manager». Όλο το νοικοκυριό αλλά και όλο το σπίτι κρέμεται από την μαμά. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη περίπτωση η μαμά της ιστορίας νιώθει πιεσμένη αλλά και παράλληλα νιώθει καθήκον απέναντι στην οικογένειά της.

Ένα επιπλέον φάσμα του συγκεκριμένου ”ζητήματος”, είναι πως από το σύνδρομο πάσχει και η οικογένεια. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας δηλαδή, είναι πεπεισμένα ότι αν η μαμά δεν κάνει τις δουλειές μέσα στο σπίτι (και δεν εννοούμε μόνο το νοικοκυριό), τότε δεν θα γίνουν σωστά. Αυτή η πεποίθηση ωστόσο είναι λάθος μιας και σύμφωνα με έρευνες, οι πιο ευτυχισμένες οικογένειες είναι εκείνες που τα κάνουν όλα μαζί και το βάρος δεν πέφτει σε ένα μόνο άτομο.

Αν ταυτίστηκες με τα παραπάνω και έχεις κουραστεί από το one woman show στο οποίο πρωταγωνιστείς, τότε αυτό το άρθρο, είναι για εσένα.

Πώς νιώθει μια μαμά «manager»

Συνήθως οι μαμάδες με το συγκεκριμένο σύνδρομο νιώθουν αν μη τι άλλο κουρασμένες. Τα κάνουν όλα, τα κάνουν γρήγορα, τα κάνουν σωστά αλλά δεν έχουν χρόνο για τον εαυτό τους και για τα όσα τις κάνουν χαρούμενες. Αν τα παιδιά κλαίνε για παράδειγμα μέσα στη νύχτα θα σπεύσουν, παρόλο που ο άντρας τους είναι δίπλα και συνεχίζει να κοιμάται. Αν δεν έχουν μαγειρέψει βραδινό δεν θα ηρεμήσουν, σε αντίθεση με τον μπαμπά της οικογένειας που χαλάρωνε βλέποντας ειδήσεις. Αποτέλεσμα αυτού; Νιώθουν συνέχεια ότι παλεύουν με τον χρόνο αλλά και ότι δεν έχουν κατανόηση.

Τι είναι το σύνδρομο της μαμάς «manager»;

Το σύνδρομο της μαμάς «Manager» είναι ένα είδος μητρικού εθισμού και ο μπαμπάς και τα παιδιά, είναι σαν παθητικοί δέκτες αυτού του εθισμού. Η μαμά, είναι εθισμένη σε αρκετούς ρόλους που έχουν θετική χροιά όπως αυτός της νοσοκόμας, της μαγείρισσας, της υπηρέτριας ή και του προέδρου. Όμως, η μαμά με την ανάγκη της να ανταποκριθεί σε όλους τους ρόλους άψογα, χάνει ουσιαστικά τον εαυτό της. Από την άλλη, τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας με το να αφήνουν τη μαμά να είναι επικεφαλής, χάνουν την ανεξαρτησία τους αλλά και τον προσωπικό τους χώρο και χρόνο.

Σε πολλές περιπτώσεις, η μαμά «manager», καταλήγει να είναι η μαμά «μάρτυρας» αφού έχει μπλέξει σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι γιατί ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα, είναι και το δράμα που δημιουργείται, όπως και οι καβγάδες.

Τα καλά νέα είναι ότι το σύνδρομο της μαμάς «manager» είναι ιάσιμο. Σε πρώτο βήμα, καλό θα είναι η μαμά και ο μπαμπάς να πούνε όσα κρατάνε μέσα τους, ακόμα και αν δεν είναι ευχάριστα. Στη συνέχεια, η μαμά και ο μπαμπάς πρέπει να κάνουν ορισμένα πράγματα, ακόμα και δεν θέλουν να τα κάνουν, έστω για λίγο καιρό.

Και βέβαια και τα παιδιά πρέπει να βοηθούν μέσα στο σπίτι, με τον τρόπο τους. Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει καιρό, αλλά τα αποτελέσματα θα σας αποζημιώσουν, όπως λένε όλοι όσοι την έχουν εφαρμόσει ανά τον κόσμο.

Το να ζεις σε ένα σπίτι που η μαμά μοιάζει με προϊστάμενο σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για την ψυχική υγεία των μελών της οικογένειας, και επίσης σίγουρα βάζει σε κίνδυνο την ευτυχία της.

Διάβασε ακόμα:

Οι 2 πιο συνηθισμένοι λάθος χειρισμοί με τα παιδιά

Εσύ Πόσο Χαλαρός Γονιός Είσαι;

Author(s)

  • Thomas W. Phelan

    Κλινικός Ψυχολόγος, Συγγραφέας

    O Dr. Thomas W. Phelan είναι συγγραφέας και παραθέτει διαλέξεις με θέμα την πειθαρχεία στα παιδιά και την διάσπαση προσοχής. Είναι κλινικός ψυχολόγος και το βιβλίο του, 1-2-3 Magic program έχει πουλήσει 2 εκατομμύρια αντίτυπα.