Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα κάνεις το mindful eating τρόπο ζωής.
-Ποια είναι τα οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής.


Λόγω των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας, το φορτωμένο πρόγραμμα καθώς και τα αλλεπάλληλα meetings ή deadlines, τα γεύματα καταναλώνονται βιαστικά, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, διαβάζοντας ή γράφοντας παράλληλα ένα email ή απαντώντας σε μία κλήση. Online έρευνα του 2019 υποστηρίζει πως μία τέτοιου είδους διατροφική συμπεριφορά, αυξάνει το στρες και επηρεάζει το αίσθημα του κορεσμού, ενώ δημιουργεί μια αρνητική σχέση με το φαγητό, οδηγώντας συχνά σε υπερφαγία.

Οι ειδικοί συστήνουν την υιοθέτηση μιας καλής διατροφικής συνήθειας, της λεγόμενης ενσυνείδητης διατροφής. Το mindful eating, όπως το χαρακτηρίζουν, είναι μία πρακτική που βοηθάει την ενσυνειδητότητα κατά τη διάρκεια του φαγητού, χρησιμοποιώντας ως μέσο τις αισθήσεις, με στόχο να ελεγχθεί πιο αποτελεσματικά το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού και να επαναπροσδιοριστεί η σχέση των ανθρώπων με το φαγητό, οδηγώντας τους τελικά στην υιοθέτηση νέων  και πιο υγιεινών διατροφικών συνήθειών. 

Mindful Eating: Από τη θεωρία στην πράξη

Πόσο εύκολο είναι όμως να γίνει η ενσυνείδητη διατροφή τρόπος ζωής; Επιστημονικό άρθρο της Ιατρικής Σχολής του Harvard που δημοσιεύτηκε στο Harvard Health Publishing το 2011, συστήνει τη σταδιακή και με μικρά βήματα υιοθέτηση του mindful eating:

  • Επιβεβαίωση αισθήματος πείνας. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωριστούν τα σημάδια του οργανισμού που επιβεβαιώνουν το αίσθημα της πείνας προτού ξεκινήσει το γεύμα, όπως για παράδειγμα τα επίπεδα ενέργειας και απόδοσης που ενδεχομένως μειώνονται. Αντίστοιχα, όταν επέλθει ο κορεσμός, θα σημάνει και το τέλος της κατανάλωσης φαγητού.
  • Ορισμός ενός γεύματος την ημέρα ή την εβδομάδα που θα αφιερώνεται περισσότερος χρόνος για την κατανάλωσή του χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις, χωρίς περισπασμούς. Για να μπορεί να γίνει μία σωστή διαχείριση του χρόνου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ξυπνητήρι 20 λεπτών για την κατανάλωση του γεύματος χωρίς περισπασμούς. 
  • Αποφυγή κατανάλωσης φαγητού μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή στο γραφείο. Είναι προτιμότερο η κατανάλωση του γεύματος να γίνεται στο τραπέζι, με ηρεμία. 
  • Χρήση αντίθετου χεριού από αυτό που χρησιμοποιείται συνήθως – οι δεξιόχειρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το αριστερό τους χέρι κατά τη διάρκεια του φαγητού τους και το αντίστροφο – προκειμένου η κατανάλωσή του να τους πάρει περισσότερο χρόνο.
  • Κόψιμο φαγητού σε μικρά κομμάτια και αργό μάσημα αφενός για να επιτευχθεί η απόλαυσή του και αφετέρου για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση τροφής. 

Γιατί να υιοθετηθεί το mindful eating;

Ποια είναι όμως τα οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής και γιατί θα πρέπει να υιοθετηθεί το mindful eating;

  • Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Επιστημονικό άρθρο του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Medicine & Community Health, υποστηρίζει πως το mindful eating βοηθάει στην απώλεια βάρους, την αποφυγή ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών, αλλά και την υιοθέτηση μιας πιο υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. 
  • Μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης σνακς, καθώς και του binge eating – της κατανάλωσης δηλαδή μεγάλης ποσότητας φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με online έρευνα του 2014, αποφεύγοντας το multitasking κατά τη διάρκεια του φαγητού, επιτυγχάνεται το αίσθημα του κορεσμού, με αποτέλεσμα η αποφυγή της μετέπειτα κατανάλωσης σνακς και παραπανίσιων θερμίδων. 
  • Βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας. Έρευνα του 2014 που παρουσιάστηκε στο 5th World Conference on Psychology, Counseling and Guidance στην Κροατία,  υπογραμμίζει τον θετικό αντίκτυπο του mindful eating στην ψυχική υγεία και ευεξία, στη μείωση του άγχους, καθώς και των συμπτωμάτων κατάθλιψης. 

Διάβασε ακόμα:

Οδηγός επιβίωσης Σαββατοκύριακου για μια ισορροπημένη διατροφή

Η διάθεση μας μπορεί να φτιάξει λόγω… διατροφής

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.