Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αναφέρουν έρευνες για τον διαλογισμό.
-Πώς επιδρά στην επαγγελματική σου ζωή.


Για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή αλλά και η λάθος. Και για όλα τα ζητήματα μπορεί να γραφτεί κάτι αρνητικό ή που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Αυτό συνέβη και με τον διαλογισμό.

Αν και έχουν γραφτεί άπειρες έρευνες με τα οφέλη του, πρόσφατα είδα ένα άρθρο στους New York Times με τίτλο: “Hey Boss, You Don’t Want Your Employees to Meditate.”

Ωστόσο ο διαλογισμός δεν είναι απλά ένα θέμα συζήτησης αλλά ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με την δημόσια υγεία. Δυστυχώς όμως, το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι το μόνο που είδα αλλά κυκλοφορούν αρκετά με παρόμοιο περιεχόμενο.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια έρευνα από την Kathleen D. Vohs, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Minnesota και τον Andrew C. Hafenbrack, επίσης καθηγητή στο οικονομικό πανεπιστήμιο της Λισσαβόνα που αναφέρει ότι ο διαλογισμός έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα ενός επαγγελματία.

Η έρευνα, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μια από τις αρχές του διαλογισμού είναι το να αποδέχεσαι τα πράγματα όπως είναι.» Το να ενισχύεις το νου και το πνεύμα σου, σε βοηθάει το να μην δρας συναισθηματικά, απερίσκεπτα. Το να αποδέχεσαι μια κατάσταση ωστόσο, δεν σημαίνει ότι παραιτείσαι. Άλλωστε υπάρχει σχετική προσευχή που αναφέρει ότι «Ο Θεός μου έδωσε την ηρεμία να αποδεχτώ όσα δεν μπορώ να αλλάξω, το κουράγιο του να αλλάζω όσα μπορώ και την σοφία να γνωρίζω την διαφορά». Και όπως έχει γράψει και ο καθηγητής ψυχολογίας της Οξφόρδης, Mark Williams: «Αν διαθέτουμε ισχυρό νου τότε έχουμε την ικανότητα να ελέγχουμε τις πράξεις μας, να ξέρουμε τι κάνουμε».

Οι ερευνητές σχετικά με τον διαλογισμό όμως αναφέρουν ότι «για να διαλογιστείς πρέπει να αποσυνδεθείς από το παρόν, με μια ειδική ψυχολογική άσκηση ώστε να είσαι ήρεμος, ώστε να γαληνεύσεις». Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι κινητοποιούνται όταν σκέφτονται το μέλλον τους, με την αγάπη, τους στόχους, τα όνειρα. Με το ισχυρό νου και την κινητοποίηση να περιγράφονται τόσο στενά, τόσο περιοριστικά δεν γίνεται οι ερευνητές να δουν τα πράγματα εις βάθος, γιατί οι ίδιες οι έννοιες είναι βαθιές.

Ένα ακόμα ζήτημα αναφορικά με την έρευνα είναι ο σκοπός για τον οποίο ξεκίνησε. Για να εξετάσουν τον αντίκτυπο που έχει ο διαλογισμός, οι ερευνητές είχαν ως μέθοδο την εξής: Οι συμμετέχοντες άκουγαν για 8 ή για 15 λεπτά μια ηχογράφηση από μάθημα διαλογισμού. Αυτό, είναι κατανοητό πως απλά δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο γιατί τα οφέλη του διαλογισμού παίρνουν εβδομάδες ώστε να φανούν. Για αυτό άλλωστε, οι πιο πολλές σχετικές έρευνες έχουν γίνει σε διάστημα οκτώ εβδομάδων ή και ακόμα μεγαλύτερα. Και όλες αυτές οι έρευνες, έχουν καταθέσει πειστήρια για τα οφέλη του.

Τι λένε συγγραφείς και ερευνητές

Στο πιο πρόσφατο βιβλίο του, ο Davidson αλλά και ο Daniel Goleman αναφέρουν ότι ο σκοπός του διαλογισμού είναι να φέρει αλλαγές που θα βοηθήσουν για εκείνον που τον εξασκεί, μετά από συνεπές πρόγραμμα διαλογισμού και μετά από μακροχρόνια εξάσκηση.

Η έρευνα των Hafenbrack και Vohs δεν μιλάει για όσους έκαναν διαλογισμό για καιρό, άρα δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν εκδοθεί κατά καιρούς.

Στο νέο τους βιβλίο, οι Davidson και Daniel Goleman μιλούν για τα όσα έμαθαν μετά από μελέτη 6.000 άρθρων για το θέμα και παραθέτουν την γνώση τους. Αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι έχει οφέλη σε πολλούς τομείς και πεδία, όπως την μνήμη αλλά και την συγκέντρωση.

Ο διαλογισμός επίσης, σύμφωνα με τα όσα λένε μας κάνει πιο συναισθηματικούς. Οι έρευνες επιπλέον, αναφέρουν πως ο διαλογισμός βοηθάει στην μείωση του στρες, στη συγκέντρωση αλλά και στο να φέρνουμε εις πέρας δύσκολες εκκρεμότητες πιο εύκολα και δημιουργικά.

Σε σχετική μελέτη το 2016 από τους Christopher και Darren Lyddy έχουν εξετασθεί 4.000 άρθρα για τον διαλογισμό. Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές είναι ότι ο διαλογισμός βοηθάει στην κινητοποίηση σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

«Με τον διαλογισμό κάνουμε το νου μας πιο ισχυρό και ένας ισχυρός νους πετυχαίνει στόχους που απαιτούν συγκέντρωση και δουλειά ετών», γράφουν.

«Ένας ισχυρός νους δεν είναι παθητικός. Ενεργεί αυτοβούλως, και οι πράξεις ενός ανθρώπου με ισχυρό νου εμπνεύουν σεβασμό, αφού έχουν αποτέλεσμα», συμπληρώνουν.

«Όταν έχεις ισχυρό νου είσαι πάντα με το βλέμμα και την σκέψη στο τώρα, είσαι πιο ευσυνείδητος και είσαι καλύτερος επαγγελματίας αφού τελικά, μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι στρεσογόνες καταστάσεις», λέει ο Christopher Lyddy.

Για αυτό άλλωστε υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που ενισχύουν τον διαλογισμό. Στην Aetna, ο CEO Mark Bertolini έχει θέσει ως στόχο στους υπαλλήλους του το να διαλογίζονται 62 λεπτά την ημέρα και μάλιστα τα κέρδη της εταιρίας είναι περίπου 3.000 δολάρια τον χρόνο από τον κάθε υπάλληλο.

Αλλά και ο Ray Dalio από την Bridgewater Associates είναι υπέρμαχος της ιδέας μιας και τονίζει ότι είναι «Το καλύτερο δώρο που μπορώ να κάνω στους υπαλλήλους μου. Τους βοηθάω να είναι γαλήνιοι και ταυτόχρονα δημιουργικοί.»

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Ο διαλογισμός διατηρεί τον εγκέφαλο νέο

Ο Πρώτος Σου Διαλογισμός Σε 11 Βήματα

Author(s)

  • Arianna Huffington

    Ιδρύτρια του Thrive Global

    Η Arianna Huffington είναι επιχειρηματίας και συγγραφέας 15 βιβλίων, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων best seller “Thrive” και “The Sleep Revolution”. Το 2005 δημιούργησε την Huffington Post, ένα site που σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το 2016, αποχώρησε από την Huffington Post για να ιδρύσει το Thrive Global, με στόχο να αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και ζούμε. Έχει ανακηρυχθεί από το Time Magazine και το Forbes ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.
  • Richard J. Davidson

    Καθηγητής Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής

    O Richard J. Davidson είναι καθηγητής ψυχολογίας και ψυχιατρικής. Επίσης, διευθύνει την κέντρο ψυχολογίας του πανεπιστημίου Wisconsin-Madison. Έχει σπουδάσει στο Harvard και εργάζεται στο πανεπιστήμιο από το 1984. Έχει γράψει πάνω από 390 άρθρα αλλά και μελέτες.