Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες ερωτήσεις μπορεί να κάνουν τα παιδιά σου.
-Γιατί να γίνεις πρότυπο.


Ζούμε σε καταναλωτικές εποχές και σε κοινωνίες που μας οδηγούν, από πολύ μικρή ηλικία, σε οικονομικές συναλλαγές και στην αξία του χρήματος. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το χρήμα από νωρίς, αλλά ακόμη και στον 21ο αιώνα το θέμα «Λεφτά» θεωρείται ταμπού. Είναι το Μέσο, είναι αυτοσκοπός, ποιος ο ρόλος του;

Συνήθως στο σχολείο αλλά και στο σπίτι δεν γίνονται συζητήσεις σε σχέση με το χρήμα. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα παιδιά να μην αποκτούν οικονομικές γνώσεις αλλά ούτε και να αντιλαμβάνονται την αξία του χρήματος. Ίσως έχετε ήδη έρθει αντιμέτωποι με ερωτήσεις τύπου: «Τι είναι τα χρήματα;», «Γιατί υπάρχουν τα χρήματα;», «Είμαστε φτωχοί ή πλούσιοι;», «Γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε αυτό;», «Γιατί να κάνω οικονομία;»… Τα παιδιά είναι αυθόρμητα και προσεγγίζουν το θέμα των χρημάτων ανοιχτά. Δεν υπάρχει λόγος να νιώσετε αμηχανία.

Τι μπορείτε να κάνετε για να εξηγήσετε την έννοια του χρήματος, τον ρόλο και τον σκοπό του; 

1.Μιλήστε με ειλικρίνεια και παραδείγματα για τα λεφτά. Όλα τα παιδιά γνωρίζουν πως οι γονείς πηγαίνουν στη δουλειά κάθε μέρα και ότι πληρώνονται σε χρήμα. Ακόμη, ότι η οικογένεια ζει από αυτά τα χρήματα. Συνεπώς, πείτε τους ότι τα πράγματα στην κουζίνα, στο σαλόνι, στις ντουλάπες κλπ. κοστίζουν και ότι τα ίδια θα αποφασίσουν για τι θα κάνουν με το χαρτζιλίκι τους, το πώς θα ξοδέψουν το ποσό που διαθέτουν.

2.Μιλήστε με θετικό πρόσημο για τα χρήματα. Διδάξτε στα παιδιά σας τον ρόλο και σκοπό των χρημάτων και το τι μπορούν να κάνουν έχοντας χρήματα αλλά και κάνοντας σωστή αποταμίευση. Πάντοτε ισορροπημένα και σε συνάρτηση με την έννοια ότι τα χρήματα δεν είναι αυτοσκοπός παρά Μέσο.

3.Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να αγγίξουν τα χρήματα. Δείξτε τους όλα τα (χαρτο)νομίσματα. Πώς θα μάθουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα χρήματα αν δεν τα αφήνετε να τα κρατήσουν και να νιώσουν το «βάρος» τους;

4.Γίνετε εσείς το παράδειγμα μιας οικονομικής καλοδιαχείρισης. Εξηγήστε τους γιατί αγοράσατε κάτι έναντι κάποιου άλλου αγαθού. Πόσο σημαντικό είναι στο τέλος του μήνα να μην είναι άδειο το ταμείο, οικογενειακό και προσωπικό. Και πόση αξία έχει η πρόνοια, ειδικά στην περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο.

5.Μάθετε στο παιδί την αποταμίευση μέσω του παιχνιδιού. Ένα τέτοιο παιχνίδι είναι το Κουτί των Ονείρων. Σε αυτό το κουτί ή στον κουμπαρά, το παιδί συγκεντρώνει χρήματα για να πραγματοποιήσει ένα όνειρό του.

Βάλτε το δικό σας λιθαράκι, ώστε τα παιδιά να μάθουν από νωρίς την αξία και τον ρόλο των χρημάτων, της αποταμίευσης, των συναλλαγών, της έξυπνης διαχείρισης.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: 4 tips για να αποταμιεύσεις χρήματα φέτος το χειμώνα

Πώς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου

Author(s)

  • Η Κατερίνα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει στο τμήμα Ηχοληψίας και Μουσικών Οργάνων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κεφαλληνίας. Η Μουσική ήταν για εκείνη ανέκαθεν αυτή που ρύθμιζε το συναίσθημα, τη διάθεση, ακόμη και τις αποφάσεις της. Πέραν, όμως, από την Μουσική, πάντα της άρεσε να διαβάζει και να αναζητά τη γνώση. Τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα και σπούδασε στην Global Academyof Coaching, Life Coach. Ασχολείται με το Kids Life Coaching γιατί αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους ώστε να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους.