Κάποιες φορές οι πιο ωραίες απαντήσεις προκύπτουν από τις πιο απλές ερωτήσεις. Ακόμα και όταν έχεις την δυνατότητα να ρωτήσεις μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα άτομα του κόσμου και της Ελλάδας για την ζωή τους. Το ερωτηματολόγιο του Thrive Global ρίχνει μία ματιά στις ζωές επιτυχημένων ανθρώπων που αξίζει να γνωρίσεις.


Thrive Global: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις;

Μιχάλης Σπανός: Να ρίξω μια ματιά στο γιο μου που κοιμάται. Α! Και να πιω ένα ποτήρι νερό.

TG: Έχεις καλή σχέση με τον ύπνο; Πιστεύεις ότι είναι σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας;

ΜΣ: Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας ευεξίας και αποδοτικότητας. Δυστυχώς όμως δεν κοιμάμαι όσο θα έπρεπε (7,5-8 ώρες), αλλά λιγότερο (6-6.5 ώρες). Προσπαθώ βέβαια να τον αναπληρώνω με κάθε ευκαιρία, καθώς στην κυριολεξία μπορώ να κοιμηθώ οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας σε οποιοδήποτε χώρο.

TG: Τι σου δίνει ενέργεια για να φέρεις εις πέρας τη μέρα σου;

ΜΣ: Γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά, κατ’ ελάχιστον 4 φορές τη βδομάδα από μικρή ηλικία. Αυτή την περίοδο έχω κολλήσει με το τρίαθλο. Έχω υπάρξει ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μαραθωνοδρόμος. Προσέχω επίσης τη διατροφή μου επιτρέποντας στον εαυτό μικρές απολαυστικές παρεκκλίσεις μία στο τόσο. Είναι δύσκολο αλλά είναι θέμα πειθαρχίας και θέλησης.

TG: Ουσιαστική επικοινωνία: πόσο εύκολη ή δύσκολη θεωρείς ότι είναι στις μέρες μας;

ΜΣ: Η ουσιαστική επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν και έχουμε στην εποχή μας τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα μέσα επικοινωνίας. Οι άνθρωποι, παγιδευμένοι στα πολλά προβλήματα της καθημερινότητας, δεν αφιερώνουν χρόνο για επικοινωνία. Όταν μιλάς με κάποιον, ο άλλος ακούει για να απαντήσει και όχι για να καταλάβει, να κατανοήσει και να ανταποκριθεί ανάλογα…

“Βρίσκω απίστευτη ηρεμία μέσω της σωματικής άσκησης και της επαφής με τη φύση”.

TG: Έχεις μικρά μυστικά που σε βοηθούν να βρίσκεις λύσεις σε καθημερινά προβλήματα;

ΜΣ: Έχω σπουδάσει μηχανικός και οικονομικά, οπότε τα περισσότερα θέματα ή προβλήματα, ταξινομούνται λαμβάνοντας «ιδιαίτερα» χαρακτηριστικά και προτεραιότητα, αλληλοσχετίζονται μερικές φορές, ιεραρχούνται και κάποια στιγμή επιλύονται. Υπάρχουν ωστόσο και κάποια που παραμένουν άλυτα ακόμα. Σε αυτό με βοηθάει να κρατάω σημειώσεις κυρίως σε σημειωματάριο αλλά και στο smartphone. Επίσης στο τέλος της ημέρας μπορεί να στείλω ένα email στον εαυτό μου με εκκρεμότητες.

TG: Είσαι multitasker; Πιστεύεις σε αυτόν τον τρόπο διαχείρισης των υποχρεώσεων;

ΜΣ: Ναι είμαι multi-tasker και μερικές φορές ναι, αυτό βοηθάει στον τρόπο διαχείρισης υποχρεώσεων με την απαραίτητη προϋπόθεση να έχεις «κατακτήσει» καλά τις εν λόγω υποχρεώσεις που κάνεις multi-tasking, αλλιώς σου γυρνάει μπούμερανκ. Ωστόσο, όταν όμως πρόκειται να καταπιαστώ με ένα πολύ σημαντικό θέμα που μπορεί ειδικά να πάρει χρόνο τότε κλείνομαι στο γραφείο, κατεβάζω τηλέφωνα και ρολά και δεν θέλω να μου μιλάει άνθρωπος!

TG: Με τον χρόνο πώς τα πας; Κάνεις καλή διαχείριση του χρόνου σου μέσα στην ημέρα;

ΜΣ: Και ναι και όχι, με την έννοια ότι συνήθως τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να έχουν διευθετηθεί εντός της ημέρας έχουν γίνει, αλλά έχουν υπάρξει σίγουρα φορές που έχω πει: Γιατί η μέρα έχει μόνο 24 ώρες;

TG: Πότε ήταν η τελευταία φορά μου έφτασες κοντά ή έπαθες burnout και γιατί; Πώς το αντιμετώπισες;

ΜΣ: Μάρτιος 2003. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Έξι μέρες συνεχόμενης εργασίας με 3-4 ώρες ύπνο την ημέρα για διάστημα έξι μηνών. Κοιτούσα το ταβάνι για τρεις μέρες στο σπίτι στο κρεβάτι με πόνο στο κεφάλι χωρίς να μπορώ να κλείσω μάτι. Από τότε είπα: Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί! Ο μοναδικός τρόπος διευθέτησης του προβλήματος είναι η μετάθεση διαχείρισης/επίλυσης υποχρεώσεων που τελικά δεν είναι τόσο σημαντικές όσο νομίζεις.

“Βρίσκω μεγάλη αξία στο να συμβουλεύομαι τους κατάλληλους ανθρώπους για να με βοηθήσουν σε μια σημαντικά απόφαση ή ένα γεγονός”.

TG: Η τελευταία φορά που απέτυχες; Και πώς το ξεπέρασες;

ΜΣ: Εξαρτάται πόσο μεγάλη θεωρείς μια αποτυχία. Αποτυχίες μπορεί να υπάρχουν σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά τις ξεπερνάω γρήγορα. Γενικά δεν πρέπει να μένεις πολύ στην αποτυχία. Μάθε ότι μπορείς γρήγορα, κλείσε τις πληγές από κάθε αποτυχία όσο γίνεται πιο ανώδυνα και προχώρα παρακάτω… Δυστυχώς στην επιχειρηματικότητα (και δη στην Ελλάδα) δεν υπάρχει η πολυτέλεια του πισωγυρίσματος και της πολύ «φιλοσοφίας»…

TG: Κάνεις διαλογισμό ή κάτι ανάλογο που σε ηρεμεί;

ΜΣ: Διαλογίζομαι με μια ώρα κολύμπι, τρεις ώρες ποδήλατο ή τρέχοντας ένα μαραθώνιο. Πίστεψέ με ο χρόνος είναι πολύς και είσαι εσύ και ο εαυτός σου. Βρίσκω απίστευτη ηρεμία μέσω της σωματικής άσκησης και της επαφής με τη φύση.

TG: Τι σχέση έχεις με το κινητό σου, με την τεχνολογία και τα social;

ΜΣ: Μπορώ να πω πως είμαι εθισμένος στο smartphone, τουλάχιστον σε κάποιον βαθμό. Κυρίως λόγω επαγγέλματος περνάω αρκετή ώρα μαζί του. Ναι το έχω δίπλα μου όταν κοιμάμαι αλλά σε λειτουργία πτήσης, κυρίως για ξυπνητήρι (αν και ξυπνάω συνήθως λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι). Είμαι επίσης συνδεδεμένος σχεδόν σε όλα τα social media και τα χρησιμοποιώ καθημερινά τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Νομίζω ότι θα μου έκανε καλό μια μέρα ολικής αποτοξίνωσης, ίσως μια φορά το μήνα…

“Μια επαγγελματικά κακή μέρα τη διαχειρίζομαι παίζοντας με το γιο μου. Μια οικογενειακά κακή μέρα τη διαχειρίζομαι εργαζόμενος”.

TG: Πώς διαχειρίζεσαι τα mail σου;

ΜΣ: Γενικά, οτιδήποτε θέλεις να σου κάνω στείλ΄το μου με email. Αυτή είναι γενικότερα η φιλοσοφία μου στη διαχείριση των υποχρεώσεων και εργασιών μου. Το χρησιμοποιώ δηλαδή σαν task manager. Προσπαθώ να ακολουθώ μια λογική διαχείρισης emails τύπου first come, first served, αλλά και προτεραιοποίησης αυτών με γνώμονα την επαγγελματική ανάγκη. Λαμβάνω περίπου 200 email την ημέρα, με καλό spam filtering. Α, επίσης, όλα τα email που εισέρχονται στο inbox μου αρχειοθετούνται όταν επιλύονται ή αναθέτονται, αλλιώς παραμένουν σε εκκρεμότητα. Σήμερα που μιλάμε το τελευταίο σε εκκρεμότητα email είναι 5 μηνών.

TG: Τι κάνεις πριν από μια σημαντική απόφαση ή ένα σημαντικό γεγονός;

ΜΣ: Διαβουλεύομαι. Βρίσκω μεγάλη αξία στο να συμβουλεύομαι τους κατάλληλους ανθρώπους για να με βοηθήσουν σε μια σημαντικά απόφαση ή ένα γεγονός.

TG: Πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή και τι κάνεις για αυτό;

ΜΣ: Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα το οποίο δεν έχω καταφέρει ακόμα να διευθετήσω. Πονάει πολύ για αυτό δεν μιλάω παραπάνω…

“Είναι σημαντικό να μπορέσεις να ζήσεις πολλά χρόνια με υγεία και να φτάσεις στο τέλος και να πεις: χόρτασα, γέμισα, είμαι έτοιμος τώρα”. 

TG: Πώς διαχειρίζεσαι μια κακή μέρα;

ΜΣ: Μια επαγγελματικά κακή μέρα τη διαχειρίζομαι παίζοντας με το γιο μου. Μια οικογενειακά κακή μέρα τη διαχειρίζομαι εργαζόμενος.

TG: Αν αναπάντεχα βρεις 15 λεπτά ελεύθερου χρόνου μέσα στη μέρα σου, τι κάνεις;

ΜΣ: Κοιμάμαι.

TG: Τι σε αποφορτίζει;

ΜΣ: Ένα παιχνίδι με το γιο μου, να οργανώσω το επόμενο ταξίδι μου, να αθληθώ, ή να παίξω μια ώρα κιθάρα.

TG: Υπάρχει κάποιο βιβλίο ή ταινία που σε έχει στιγματίσει;

ΜΣ: Γενικά τα βιβλία του Steven Hawking. Από το Χρονικό του Χρόνου μέχρι το Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγαλύτερα Ερωτήματα. Σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσο ασήμαντος είσαι μπροστά σε αυτό που υπάρχει εκεί έξω.

TG: Τι σημαίνει για σένα ευεξία και ευημερία και ποιος είναι ο Thrive στόχος σου;

ΜΣ: Ευημερία και ευεξία για μένα σημαίνει να ζεις τη ζωή σου με όσο το δυνατό λιγότερες έννοιες, απολαμβάνοντας τις χαρές της ζωής, κάνοντας πράγματα για τον εαυτό σου, συλλέγοντας εμπειρίες, ταξιδεύοντας πολύ και γνωρίζοντας ανθρώπους. Είναι σημαντικό να μπορέσεις να ζήσεις πολλά χρόνια με υγεία και να φτάσεις στο τέλος και να πεις: χόρτασα, γέμισα, είμαι έτοιμος τώρα. Μέχρι τότε πρέπει να αθλείσαι, να τρως καλά και να στεναχωριέσαι όσο λιγότερο γίνεται, ώστε να φτάσεις εκεί.

TG: Έχεις κάποιο μότο που ακολουθείς στη ζωή σου και σου δίνει δύναμη ήσε ηρεμεί;

ΜΣ: Ζήσε τη ζωή σου στο μέγιστο (live your life to the fullest).

TG: Τι συμβουλή θα έδινες στον νεότερο εαυτό σου;

ΜΣ: Μη δένεσαι και μένεις με ανθρώπους που ξέρεις από την αρχή ότι δεν πάει καλά. Άχρηστος χρόνος που θα μπορούσε να επενδυθεί αλλού καλύτερα.

“Η ουσιαστική επικοινωνία είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν και έχουμε στην εποχή μας τα πιο σύγχρονα και εξελιγμένα μέσα επικοινωνίας”.

TG: H ευγνωμοσύνη υπάρχει στη ζωή σου; Πόσο συχνά (θυμάσαι να) λες «ευχαριστώ»; 

ΜΣ: Η αλήθεια είναι ότι δεν το κάνω πολύ συχνά και ναι, θα έπρεπε να γίνεται συχνότερα καθώς πρέπει κάποιες στιγμές να κάνουμε μια παύση να αναρωτιόμαστε που έχουμε φτάσει και να συνειδητοποιούμε το μέγεθος αυτών που έχουμε επιτύχει. Μέχρι το επόμενο…

TG: Πόσο εύκολα συγχωρείς;

ΜΣ: Δεν συγχωρώ εύκολα. Σε κάποιες περιπτώσεις πολύ δύσκολα. Είναι και 2-3 περιπτώσεις στη ζωή μου που δεν έχω και ούτε πρόκειται να συγχωρήσω ποτέ.

TG: Προσφορά, νόημα, όραμα –αξίες. Τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις για σένα; Πώς μπήκαν στη ζωή σου; Τι κερδίζεις και τι προσφέρεις μέσα από αυτές;

ΜΣ: Εάν δεν έχεις όραμα για το τι θες να γίνεις και που μπορείς να φτάσεις και δεν έχεις ορίσει τις αξίες σου που θα το πετύχεις αυτό, τότε μην ξεκινάς για πουθενά. Και πάντα να θέτεις μικρότερους (ενδιάμεσους) στόχους, πριν τον μεγαλύτερο. Επίσης ο σκοπός (purpose) που κάνεις οτιδήποτε πλέον είναι πολύ σημαντικός. Ρώτα πάντα ‘γιατί το κάνω αυτό’ και πίστεψέ με πλέον θα λες περισσότερες φορές ‘όχι’, ή θα ζητάς παραπάνω επιχειρήματα για να κάνεις κάτι.

Διάβασε ακόμα:

Δημήτρης Θερριός: “Η Ουσιαστική Επικοινωνία Κάνει Την Ενέργειά Μου Να Χτυπάει Limit Up”

Μαίρη Καραγεώργου: “Πρέπει Να Λέμε «Ευχαριστώ» Στη Ζωή Μας Και Για Τη Ζωή Μας”

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.