Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να δίνεις προσοχή στα συστατικά των τροφίμων.
-Πώς ο προγραμματισμός των γευμάτων θα σε βοηθήσει.


Θέλεις να τρως υγιεινά, ωστόσο όλη αυτή η υπερπληροφόρηση αναφορικά με την υγιεινή διατροφή σε μπερδεύει, με αποτέλεσμα να φτάνεις στο σημείο να αναρωτιέσαι αν υπάρχουν καλές και κακές θερμίδες; Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι και πού μπορείς να την βρεις ή πόσο συχνά μπορείς να καταναλώνεις υδατάνθρακες;

Το πιο απλό και αποτελεσματικό είναι να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες μια για πάντα. Αρχικά δοκίμασε να καταναλώνεις μη επεξεργασμένα φαγητά. Ανεξάρτητα από τις ποσότητες θερμίδων που έχει ανάγκη ο καθένας, από την προετοιμασία του φαγητού του και το διατροφικό του πρόγραμμα, όλοι μπορούν να επωφεληθούν καταναλώνοντας μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Πώς μπορείς να το κάνεις αυτό στην πράξη;

1.Κατανάλωνε κυρίως φυσικά ή ελαφρώς επεξεργασμένα τρόφιμα

Επιλέγοντας μη επεξεργασμένες τροφές, να είσαι σίγουρος ότι θα έχεις μία πολύ υγιεινή διατροφή, καθώς αυτές οι τροφές διατηρούν τις απαραίτητες για τον οργανισμό βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και άλλα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη. Μία ποικιλία φυσικών τροφών, προσφέρει στον οργανισμό σου πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, οι κόκκινες τροφές, όπως είναι οι ντομάτες, τα παντζάρια, περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο, που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών. Οι μπλε τροφές, τα blueberries και οι μελιτζάνες περιέχουν το αντιοξειδωτικό ανθοκυανίνη, που βοηθάει στην καλή υγεία της καρδιάς.

Καταναλώνοντας φυσικές τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, θα πάψεις να ανησυχείς για τις θερμίδες. 

2.Περιόρισε τα επεξεργασμένα τρόφιμα

Πέρα από το γεγονός ότι αυτά τα τρόφιμα έχουν έλλειψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών, περιέχουν κορεσμένα «κακά» λιπαρά, πολύ αλάτι και επεξεργασμένη ζάχαρη. Δυστυχώς, λόγω των έντονων ρυθμών ζωής είναι πολύ εύκολο για κάποιον να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες από αυτά τα προϊόντα. Γι΄αυτό να είσαι πολύ προσεκτικός. Προτίμησε όσπρια, ανάλατους ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα, αντί για έτοιμους χυμούς και κατά προτίμηση όχι κομμένα, καθώς έτσι χάνουν τα πολύτιμα συστατικά τους,.

Ανεξάρτητα από τις ποσότητες θερμίδων που έχει ανάγκη ο καθένας, από την προετοιμασία του φαγητού του και το διατροφικό του πρόγραμμα, όλοι μπορούν να επωφεληθούν καταναλώνοντας μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

3.Κατανάλωσε περισσότερα φυτικά προϊόντα

Τα φυτικά προϊόντα είναι η πιο πλούσια πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών και περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Επιλέγοντας φυτικά προϊόντα, έχεις τη δυνατότητα να καταναλώσεις μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού, καθώς τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί ή τα ζυμαρικά.

Ξεκίνησε από το πρωινό σου. Δοκίμασε να αντικαταστήσεις το συνηθισμένο σου κρουασάν με ένα smoothie, μία ομελέτα λαχανικών ή μία μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα.

4.Φτιάξε ένα εβδομαδιαίο πλάνο φαγητών

Επιστρέφεις εξουθενωμένος από την δουλειά σου, πεθαίνεις στην πείνα και πρέπει να αποφασίσεις τι θα φας. Το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήξεις σε μία εύκολη λύση, η οποία δεν θα είναι και τόσο υγιεινή.

Ένας σωστός προγραμματισμός θα σε βοηθήσει να τηρήσεις τις υγιεινές διατροφικές συνήθειές σου και θα σε απαλλάξει από το άγχος του τι να φας σήμερα. Θα σε βοηθήσει να οργανωθείς και να προετοιμαστείς έτσι ώστε να επιλέξεις τις συνταγές που θέλεις, να ψωνίσεις τα απαραίτητα και να κάνεις την κατάλληλη προετοιμασία αποφεύγοντας το φαγητό απ΄έξω. 

Διάβασε ακόμα:

Πότε Και Γιατί Πρέπει Να Κάνεις Αποτοξίνωση Από Το Φαγητό

Γιατί Όταν Είμαστε Κουρασμένοι Θέλουμε Να Φάμε Κάτι Λιπαρό;

Author(s)

  • Katie Di Lauro

    διατροφολόγος

    Η Katie Di Lauro είναι διαιτολόγος - διατροφολόγος.