Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς μπορεί να σε βοηθήσει η αναπνοή σου.
-Ποια είναι η άσκηση που θα απομακρύνει το άγχος σου.


Σε αυτήν την αβέβαιη περίοδο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μπορείς να ρυθμίσεις τα συναισθήματά σου. Είναι σημαντικό, γιατί πρέπει να παραμείνεις αβλαβής, για τον εαυτό σου και τους άλλους. Ο καθένας επηρεάζεται διαφορετικά, κάποιος σε μικρότερο βαθμό, κάποιος άμεσα. Η αβεβαιότητα και η κρίση θα προκαλέσουν διαφορετικές αντιδράσεις στον καθένα. Θυμήσου ότι σε συναισθηματικό επίπεδο, δεν υπάρχει σωστός τρόπος να αντιδράσεις στην κρίση. Μπορεί να αισθάνεσαι αγχωμένος και ανήσυχος ή περιέργως ήρεμος και πρακτικός. Προσπάθησε να μην κρίνεις την αντίδρασή σου και τις αντιδράσεις των ανθρώπων που αγαπάς, αλλά παρατήρησέ τες αντ’ αυτού.  

Αν όντως είσαι ήρεμος, τότε υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μπορείς να υποστηρίξεις τους ανθρώπους που είναι αγχωμένοι γύρω σου. Δοκίμασε να μην κρίνεις το δικό τους άγχος, αλλά και να μην το απορροφήσεις. Αναγνώρισε την ηρεμία σου και χρησιμοποίησέ τη. Καμία συναισθηματική κατάσταση δεν είναι μόνιμη, οπότε αν αισθάνεσαι διαφορετικά με το πέρασμα του χρόνου είναι κι αυτό εντάξει. Προσπάθησε να συνδεθείς με τους άλλους με οποιονδήποτε τρόπο μπορείς. 

Το να προσεγγίσεις κάποιον που βρίσκεται σε πανικό συχνά, χωρίς να γνωρίζεις για ποιο λόγο το κάνεις, θα αυξήσεις το άγχος σου. Βάλε χρονικά όρια στην αλληλεπίδρασή σου με τους άλλους και μην ντραπείς να τα τηρήσεις. Κάνε το ίδιο με τις ειδήσεις. Είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι, για να προστατεύεις καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους. Το να εκθέτεις τον εαυτό σου στις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά, ωστόσο, δεν είναι καλό για το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Το άγχος σου αυξάνεται και παλεύει με την αδυναμία σου, με αποτέλεσμα να σε επηρεάζει. Όλη αυτή η ενέργεια συσσωρεύεται μέσα σου, αλλά δεν μπορείς να την εκτονώσεις. Αυτή η διαδικασία μπορεί όχι μόνο να αποδυναμώσει τη ζωτικότητά σου, αλλά και τη σωματική σου υγεία. Και πρέπει το ανοσοποιητικό σου σύστημα να είναι καλά τώρα. 

Είναι σημαντικό να ενημερώνεσαι, για να προστατεύεις καλύτερα τον εαυτό σου και τους άλλους. Το να εκθέτεις τον εαυτό σου στις ίδιες πληροφορίες ξανά και ξανά, ωστόσο, δεν είναι καλό για το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Η ακόλουθη άσκηση είναι σχεδιασμένη να σε παρακινήσει να είσαι πιο συνδεδεμένος με το σώμα σου. Μπορεί να ρυθμίσει την αναπνοή σου και να σε βοηθήσει να είσαι πιο παρών. Βασίζεται στην πεποίθηση ότι το άγχος τροφοδοτείται από κλιμακούμενες διαδικασίες σκέψης και αντί να εστιάζει σε αυτές τις διαδικασίες, σε προσκαλεί να επεκτείνεις τη γνώση σου σε όλο σου το σώμα. Σε βοηθά να βιώνεις όλες σου τις αισθήσεις καλύτερα και να χρησιμοποιείς τις φυσικές σου λειτουργίες στήριξης. 

Μπορείς να κάνεις αυτήν την άσκηση grounding όσο συχνά το χρειάζεσαι. Μπορεί να αποφασίσεις να την κάνεις μόνος σου ή και μαζί με κάποιον και να την κάνετε σιωπηλά ή να ανταλλάζετε ρόλους.

Άσκηση grounding για αντιμετωπίσεις τον πανικό και το άγχος 

Κάθισε σε μία άνετη καρέκλα και κλείσε τα μάτια σου. Πίεσε την κοιλιά σου στην πλάτη της καρέκλας, ώστε η σπονδυλική σου στήλη να στηρίζεται. Εστίασε στο σώμα σου. Παρατήρησε πού συναντιούνται το σώμα σου και η καρέκλα, τα σημεία δηλαδή στα οποία το σώμα σου και η καρέκλα ενώνονται. 

Τώρα εστίασε στη σπονδυλική σου στήλη. Υπάρχει ένα σημείο, περίπου πίσω από τον αφαλό σου, όπου μπορείς να βρεις την ένωση 2 αντίθετων εντάσεων – ένα ανοδικό τράβηγμα κι ένα καθοδικό. Και τότε παραδίνεσαι στη βαρύτητα. 

Παρατήρησε πώς το κάτω μέρος σου του σώματός σου βαραίνει και πώς το επάνω μέρος σχεδόν τραβιέται προς τα πάνω, είναι τόσο παράδοξο. Οπότε, πλέον δεν κρατάς το σώμα σου τεχνητά, ούτε καμπουριάζεις, είναι λες και κρέμεσαι. Ίσως νιώθεις μια μικρή ενόχληση, ένα κάψιμο στη σπονδυλική σου στήλη, όταν φτάσεις σε αυτό σημείο – θα το καταλάβεις όταν το νιώσεις. 

Παρατήρησε την αναπνοή σου, παρατήρησε από πού μπαίνει η μεγαλύτερη ποσότητα αέρα στο σύστημά σου, είτε είναι το αριστερό σου ρουθούνι, είτε το δεξί, είτε το στόμα σου. Και παρατήρησε πού πηγαίνει, είτε πηγαίνει στο στήθος σου ή στην κοιλιά σου. Αρχικά, απλά παρατήρησε. Επίτρεψε στον εαυτό σου να συνειδητοποιήσει αυτήν την οργανική, αυτόματη κίνηση. 

Αν δεις ότι αναπνέεις από το στήθος, τότε προσπάθησε να οδηγήσεις τον αέρα προς την κοιλιά σου. Ο σωστός τρόπος για να το πετύχεις είναι να “ανοίξεις” χώρο στην κοιλιά σου – διευρύνοντας τους μυς της περιοχής – κι ο αέρας φυσικά θα βρει το δρόμο του. Τείνουμε να κρατάμε μέσα μας το άγχος και την ένταση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ένταση στο στήθος και τους ώμους, οπότε θες να αναπνέεις κάτω από την ένταση. 

Τώρα εστίασε στο δέρμα σου. Προσλαμβάνουμε τόσες πληροφορίες από το δέρμα μας, χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Είναι πιο εύκολο να το νιώσουμε όταν έρχεται σε επαφή με κάτι απτό, οπότε δες αν μπορείς να νιώσεις την μπλούζα σου στους ώμους σου ή το παντελόνι σου στους μηρούς σου, τις κάλτσες σου στα πόδια σου. Και δες, επίσης, αν μπορείς να αισθανθείς τον αέρα στο δέρμα σου, όπου είναι εκτεθειμένο, όπως τα χέρια και το πρόσωπο. Απλώς συνειδητοποίησε πώς ο αέρας κυκλοφορεί απαλά γύρω από το δέρμα σου.

Τώρα, στρέψε την προσοχή σου έξω από το δέρμα σου και παρατήρησε οποιονδήποτε θόρυβο γύρω σου πρώτα. Προσπάθησε να ακούσεις, όπως ένα μωρό, μην δοκιμάσεις να καταλάβεις από πού προέρχεται, απλά άκουσέ τον και απορρόφησέ τον. Σχεδόν, σαν να θέλεις να τον μιμηθείς. 

Όταν είσαι έτοιμος – πάρε όσο χρόνο χρειάζεσαι – άνοιξε τα μάτια σου. Πάρε, όμως, το χρόνο σου, άφησε τα μάτια σου να μείνουν στο χώρο μπροστά σου – ίσως βλέπεις ένα αντικείμενο, φως και σκιές ή χρώματα. Καθώς γυρνάς στο δωμάτιο, φρόντισε να συνεχίσεις να παρατηρείς πώς αισθάνεσαι στο σώμα σου, ώστε να μην χάσεις αυτήν την αίσθηση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να αναπτύξεις την ικανότητά σου για διπλή επίγνωση – αυτήν την αίσθηση που ασχολείσαι με κάτι μέσω των αισθήσεών σου, ενώ παραμένεις συνδεδεμένος με τον εαυτό σου ως ξεχωριστό ον. Δεν είναι εύκολο, κι αν μπορείς να το κάνεις ακόμα και για λίγο, πρέπει να συγχαρείς τον εαυτό σου. Η ανάπτυξη αυτής της διπλής επίγνωσης μπορεί να σε αποτρέψει από το να έρθεις σε σύγκρουση με τη συναισθηματική κατάσταση των άλλων, και κατ’ επέκταση να έχεις ενσυναίσθηση και να είσαι συναισθηματικά διαθέσιμος με ασφαλή τρόπο.

Διάβασε ακόμα:

Έρευνα: Ο διαλογισμός διατηρεί τον εγκέφαλο νέο

Πώς να είστε υπομονετικοί στη μέση αυτής της πανδημίας