Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεις την κάθε ομάδα τροφίμων.
-Γιατί η μεσογειακή δίαιτα σε συμφέρει οικονομικά.


Η Μεσογειακή Διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το πρότυπο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών, ενώ πλέον έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο τρόπου ζωής.

Χαρακτηριστικά

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι παγκοσμίως γνωστή και η φιλοσοφία της στηρίζεται στις αρχές της ποικιλίας και του μέτρου. Πιο συγκεκριμένα τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι τα ακόλουθα:

  • Υψηλή κατανάλωση δημητριακών (με επεξεργασμένων), φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.
  • Μέτρια κατανάλωση γάλακτος – γαλακτοκομικών προϊόντων, ψαριών και αλκοόλ (κυρίως κρασί, παράλληλα με το γεύμα).
  • Χαμηλή κατανάλωση κρέατος και κρεατοσκευασμάτων
  • Βασική πηγή λίπους αποτελεί το ελαιόλαδο (πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά). 
  • Δίνει έμφαση στην συχνότητα και όχι στην ποσότητα των τροφίμων, ενώ γίνεται αναφορά στα ίδια τα τρόφιμα και όχι στα θρεπτικά συστατικά τους (π.χ. υδατάνθρακες, πρωτεΐνες κ.α.).

Οφέλη

Πληθώρα ερευνών υποστηρίζουν τον προστατευτικό της ρόλο στην υγεία και την ευεξία. Αναλυτικότερα η προσκόλληση σε αυτή τη διατροφή φαίνεται πως:

  • Εξασφαλίζει στον οργανισμό πλήθος θρεπτικών και αντιοξειδωτικών συστατικών.
  • Συμβάλλει στη διαχείριση του σωματικού βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας.
  • Προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες μορφές καρκίνου.

Συμπέρασμα

Βάσει του σχεδιασμού της, η Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει σχετικά υψηλότερο ποσοστό λίπους, σε σχέση με άλλα διατροφικά μοντέλα, έτσι είναι ιδιαίτερα γευστική και μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς την εμφάνιση δυσκολιών. Παράλληλα, η υιοθέτηση του Μεσογειακού τρόπου ζωής (συνδυασμός Μεσογειακής Διατροφής και συστηματικής- ήπιας σωματικής άσκησης) είναι ιδανική λύση για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και καλής υγείας συνολικά. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι περισσότερα από 4.000 επιστημονικά άρθρα αναφέρονται στα χαρακτηριστικά και την επίδραση της Μεσογειακής Διατροφής στην υγεία του ανθρώπου. 

Μάλιστα το 2010 η Unesco ανακήρυξε τη Μεσογειακή Διατροφή ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», καθώς η γνώση και η πρακτική της μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, περιλαμβάνοντας ένα «σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, πρακτικών και παραδόσεων που εκτείνονται από τους τόπους προέλευσης των τροφών μέχρι το τραπέζι».

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή είναι πιο οικονομική. Για παράδειγμα, ένα τραπέζι με φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ζυμαρικά συμφέρει περισσότερο από το να καταναλώσουμε κόκκινο κρέας, που είναι πλούσιο σε λιπαρά ή σνακ όπως πατατάκια, σοκολάτες και κάθε είδους γλυκά που περιέχουν πολύ αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη.

Διάβασε ακόμα:

Συναισθηματική πείνα… αντιμετώπισέ την

Γιατί οι κακές συνήθειες αυξάνονται τώρα που είμαστε σπίτι

Author(s)

  • Πάρης Παπαχρήστος

    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Ο Πάρης Παπαχρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3/11/1976. Το 2000 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, ενώ το 2006 απέκτησε το Master of Science στο Πανεπιστήμιο του Paisley, στη Σκωτία. Εργάζεται ως διαιτολόγος από το 2003, ενώ από το 2005, διατηρεί ανεξάρτητο διαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι. Κύριο μέλημά του είναι η διατροφική εκπαίδευση του κοινού. Αυτό αποτέλεσε αφορμή για να συγγράψει το πρώτο βιβλίο της σειράς medNutrition Wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά με συνεντεύξεις και συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες, με θέματα που αφορούν τη διατροφή.