Μια νέα έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που κάνουν έντονη σωματική άσκηση, όπως jogging ή ανταγωνιστικά αθλήματα, σε περιοχές με αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αποκομίζουν λιγότερα οφέλη από αυτήν την άσκηση σε ό,τι αφορά σε ορισμένους δείκτες του εγκεφάλου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε 8 Δεκεμβρίου 2021, στο online τεύχος του Neurology, το ιατρικό περιοδικό του American Academy of Neurology.

“Η έντονη άσκηση ίσως αυξάνει την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και προηγούμενες έρευνες τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής μόλυνσης στον εγκέφαλο,” αναφέρει η συγγραφέας της έρευνας Melissa Furlong, Ph.D., από το University of Arizona στην Tucson. “Αποδείξαμε ότι η σωματική άσκηση σχετίζεται με βελτιωμένους δείκτες εγκεφαλικής υγείας σε περιοχές με χαμηλή ατμοσφαιρική μόλυνση. Ωστόσο, μερικές από αυτές τις ωφέλιμες επιδράσεις εξαλείφθηκαν όταν η άσκηση πραγματοποιούνταν σε περιοχές με μεγάλη ρύπανση. Αυτό δε σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφεύγουν την άσκηση. Σε γενικές γραμμές, η επίδραση της ρύπανσης είναι ήπια, σχεδόν ισοδύναμη με ένα χρόνο γήρατος, ενώ οι επιδράσεις της έντονης άσκησης στην εγκεφαλική υγεία είναι πολύ μεγαλύτερες, σχεδόν ισοδύναμες με το να είναι κάποιος 3 χρόνια νεότερος.” 

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Η έρευνα μελέτησε 8.600 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 56 έτη από το UK Biobank, μια μεγάλη βιοιατρική βάση δεδομένων. Η έκθεση των ανθρώπων στην ατμοσφαιρική ρύπανση χωρίστηκε σε 4 ομάδες, από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη. Η σωματική δραστηριότητα κάθε ατόμου μετρήθηκε για 1 εβδομάδα μέσω μιας συσκευής καταγραφής της κίνησης που φορούσε ο καθένας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα μοτίβα της σωματικής τους άσκησης βάσει του πόσο έντονη ήταν, ξεκινώντας από το καθόλου έως τα 30 λεπτά ή περισσότερο κάθε εβδομάδα. 

Οι άνθρωποι που έκαναν πιο έντονη άσκηση κάθε εβδομάδα, κατά μέσο όρο η φαιά τους ουσία αυξήθηκε κατά 800 cm3, συγκριτικά με αυτούς που δεν ασκούνταν καθόλου και η φαιά τους ουσία αυξήθηκε κατά 790 cm3. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν άλλαξε τις επιδράσεις της σωματικής άσκησης στη φαιά ουσία. Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης επηρέασε τις συνέπειες της έντονης σωματικής άσκησης στην υπερένταση της φαιάς ουσίας. 

“Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά αν τα ευρήματα μας επαναληφθούν, μπορούν να αξιοποιηθούν για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της έκθεσης των ατόμων σε ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της άσκησης,” σημείωσε η Furlong. “Για παράδειγμα, εφόσον ένα μεγάλο ποσοστό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προέρχεται από την κίνηση, η παρότρυνση για τρέξιμο και ποδηλασία μακριά από τους δρόμους μπορεί να είναι ωφέλιμη.” 

*Ένας περιορισμός της έρευνας είναι ότι χρησιμοποίησε δεδομένα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από μια συγκεκριμένη χρονολογία και τα επίπεδα ίσως διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Τα οφέλη της σωστής αναπνοής στην σωματική και πνευματική ευεξία

Ο ρόλος της υπνικής άπνοιας στα καρδιαγγειακά νοσήματα

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.